Més de 500 persones feien ús d'aquests serveis

Desarticulado un sistema de difusión ilícita de señal televisiva de pago que suministraba contenido a través de Internet

Ha estat arrestada una persona a Vitòria (Àlaba) que, presumptament, hauria obtingut un guany anual il·lícit d'uns 40.000 euros

La modalitat utilitzada era IPTV, en la qual els usuaris accedeixen al contingut de forma il·lícita a través d'Internet

Durant el registre domiciliari a la capital basca els agents van localitzar un panell IPTV que gestionava l'investigat, una tablet, un telèfon mòbil i diferents comptes bancaris online

30/08/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un sistema de difusió il·lícita de senyal televisiu de pagament que, presumptament, subministrava contingut a través d'Internet a més de 500 persones. S'ha arrestat a una persona a Vitòria (Àlaba) que, segons els investigadors, hauria obtingut un guany anual il·lícit d'uns 40.000 euros. La modalitat utilitzada era IPTV, en la qual els usuaris accedeixen al contingut de forma il·lícita a través d'Internet. Durant el registre domiciliari a la capital basca els agents van localitzar un panell IPTV que gestionava l'investigat, una tablet, un telèfon mòbil i diferents comptes bancaris online.

Un canal amb més de 3.000 usuaris

La recerca es va iniciar a principis de l'any 2020 quan els agents van rebre una denúncia en la qual es posava en coneixement la comercialització il·lícita d'aquest tipus de continguts a través d'un domini. La finalitat d'aquest era publicitar múltiples canals en diferents xarxes socials, a través dels quals es realitzava la comercialització il·lícita d'aquests continguts. Un dels canals localitzat pel denunciant comptava amb més de 3.000 usuaris subscrits a una aplicació de missatgeria instantània. A través d'aquest canal, a més de publicitar els serveis il·lícits d'IPTV, se solucionaven problemes tècnics i altres incidències dels usuaris del servei.

Després d'analitzar aquest canal de missatgeria, els agents van observar que s'oferia la possibilitat d'abonar-se als canals del televisió que oferien, el preu de la qual variava en funció de la durada del paquet contractat i del nombre de dispositius en els quals s'anés a reproduir el contingut. Una de les mesures de seguretat que va utilitzar el venedor d'IPTV, habitual en aquest tipus d'il·lícits, va ser la de canviar el nom del canal amb l'objectiu de dificultar la seva localització i escapar així de l'acció de la justícia.

Amb tota la informació recaptada, els investigadors van centrar les perquisicions a esbrinar qui es trobava darrere del servei denunciat i esbrinar si tenia muntada una estructura per a la distribució de televisió.

Es tractava d'un reseller

Normalment, una estructura típica de difusió de senyal il·lícit mitjançant IPTV està composta per un proveïdor de continguts, que és la persona fonamental que facilita el senyal de televisió amb els canals que s'ofereixen; els revendedores o resellers, que són els encarregats de comprar aquest senyal al proveïdor i revendre-la-hi posteriorment als usuaris finals per un preu una mica més elevat; i els usuaris finals, que són els clients que contacten amb els revendedores. En aquest cas els agents van determinar que la persona que s'estava investigant era un reseller que comptava amb gran quantitat de clients.

Finalment, i després de localitzar a aquesta persona, els agents van dur a terme l'entrada i registre al seu domicili situat a Vitòria (Àlaba), on van localitzar el panell que utilitzava l'investigat per gestionar els seus clients, a més d'una tablet i el telèfon mòbil del detingut que utilitzava per gestionar l'il·lícit servei. També es van localitzar i van intervenir els comptes de cobrament que utilitzava per rebre els pagaments pels seus serveis. Després d'analitzar els dispositius electrònics oposats, els investigadors van localitzar a la persona que actuava com el seu proveïdor de continguts.

En total, una vegada analitzat el panell que gestionava l'investigat, es va descobrir que hi havia més de 500 usuaris beneficiant-se dels serveis d'IPTV que oferia; tenint en compte els preus que pagaven per accedir a aquests serveis s'estima que el guany anual obtingut pel mateix era pròxima als 40.000 euros. Per la seva banda, l'empresa denunciant també havia estimat les seves pèrdues anuals en una xifra superior al milió i mitjà d'euros.