Operació conjunta de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil

Desarticulada una de les organitzacions criminals més actives en la distribució de cocaïna

Detingudes 16 persones que conformaven una important organització criminal assentada en diferents parts del territori nacional que, presumptament, es dedicaven a la distribució de cocaïna per diferents províncies, sent intervinguts un total de 107 quilograms de cocaïna. La recerca va resultar complexa a causa de l'extens àmbit d'actuació dels investigats, la seva alta especialització delictiva i la utilització d'una flota de vehicles d'alta gamma amb sofisticats sistemes d'ocultació per a l'execució de les seves activitats delictives

26/08/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desenvolupat una recerca sobre una de les organitzacions criminals més actives dedicades, presumptament, a la distribució d'importants quantitats de cocaïna per tot el territori nacional. La xarxa hi havia fins i tot augmentat la seva frenètica activitat criminal, durant l'època de restriccions motivada per la pandèmia Covid-19, ideant nous planejaments delictius a fi de tractar de no cridar l'atenció, generant així entre els seus membres una sensació de falsa impunitat.

Des del començament de la recerca, els agents es van centrar a  identificar i detenir als partícips de l'entramat criminal en tractar-se, presumptament, dels responsables de la distribució d'importants quantitats de cocaïna per diferents províncies del territori peninsular així com en les Illes Balears, concretament a la Illa d'Eivissa. Els investigadors van detectar que, dins del seu planejament criminal, la xarxa tenia la intenció d'augmentar el flux de substàncies amb destinació a les illes a causa de l'arribada de l'època estival.  

Durant el desenvolupament de les recerques, els agents van comprovar que  membres de l'organització mantenien vincles amb persones assentades en la comunitat de Galícia, els qui es trobaven situats en el graó de subministradors de la substancia estupefaent. Al seu torn, també tenien vincles delictuales amb Astúries, lloc on va ser detingut un dels principals actors de l'entramat investigat, un empresari vinculat al sector de l'hostaleria d'aquesta província.

Sofisticats mitjans per transportar l'estupefaent

Així mateix es va comprovar com el grup investigat comptava amb sofisticats mitjans per transportar el narcòtic. Gràcies a ells es permetien transportar la droga per diferents províncies del territori nacional prescindint d'altres vehicles que obririen el camí, alertant de qualsevol vigilància o control policial, donada la complexitat i sofisticació dels sistemes d'ocultació (dobles fons hidràulics) instal·lats en els vehicles que utilitzaven.

Els vehicles utilitzats per les persones encarregades de la distribució de l'esmentada substancia estupefaent eren proporcionats directament per part dels líders de l'organització, trobant-se els distribuïdors situats en zones estratègiques del territori nacional per aconseguir una major eficiència en la comercialització final de la substancia estupefaent.

Aquestes no van ser les úniques dificultats oposades en la recerca, ja que l'organització utilitzava aplicacions informàtiques de missatgeria encriptada per establir contacte entre els seus membres, dificultant encara més si cap l'acció policial.

Tres fases en la recerca

Tot això, va generar un gran esforç per part dels investigadors, donant com resultat una primera fase d'explotació realitzada en el mes de maig, en el qual van ser aprehendidos 50 quilos de cocaïna ocults en un doble fons d'un turisme, 370.000 euros ocults en un altre doble fons d'un altre turisme i la detenció de quatre persones.

Posteriorment, es va procedir al registre de quatre immobles a les províncies de València i Madrid, intervenint-se diversos vehicles d'alta gamma, mitjans de comunicació encriptada, diners en efectiu, així com documentació relacionada amb l'estructura criminal ara desmantellada. 

Continuant amb el desenvolupament de la recerca, en una segona fase d'explotació realitzada al juny, van ser realitzades un total d'onze entrades i registres en diferents províncies (Pontevedra, Astúries, Jaén, Granada, Alacant i Balears). Van ser detinguts altres cinc integrants de l'organització criminal investigada, procedint a l'aprehensió d'1,3 quilograms de cocaïna, terminals de telefonia mòbil, 32.000 euros en efectiu i cinc vehicles utilitzats per l'organització.

En una tercera fase d'explotació, realitzada a la fi de juny, van ser intervinguts 15 quilograms de cocaïna ocults en un doble fons del vehicle d'un dels investigats. Posteriorment es van dur a terme dues entrades i registres a València i a Madrid, on van ser detingudes tres persones i intervinguts 40 quilograms de cocaïna, 2 quilograms de metanfetamina i 500 grams de 2cb (cocaïna rosa).

La recerca ha finalitzat amb un total de 16 detinguts,18 entrades i registres, 107 Kg de cocaïna intervinguts, 2 Kg de metanfetamina, 500 grams de cocaïna rosa (2cb), 403.000 euros en bitllets de divers valor, 12 vehicles intervinguts, documentació i efectes relacionats amb els il·lícits investigats i terminals amb sistemes de comunicació encriptats. Les recerca, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 dels d'Oriola (Alacant) i la Fiscalia Antidroga d'Alacant.