Vinculats amb la mort d'11 persones en una pastera que va naufragar el passat mes de febrer

La Policia Nacional desarticula un entramat dedicat al tráfico il·legal de persones des d'Algèria

Tenien un coneixement exhaustiu de la geografia de la costa d'Almeria emprant una xarxa de coves d'aquesta zona per albergar als migrants

Els trajectes marítims de retorn a Algèria eren utilitzats també per a la introducció i transport de drogues, així com per a la sortida furtiva de territori Schengen d'algerians que pretenien fugir de la justícia europea

En els diversos registres efectuats s'han intervingut més de 50.000 euros en efectiu en diferents divises, procedents dels beneficis que la comissió de les activitats delictives generaven a l'organització, i s'estima que han obtingut beneficis superiors a 2.500.000 euros

06/08/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un entramat dedicat al tráfico il·legal de persones des d'Algèria cap a les costes d'Almeria. Els detinguts tenien un coneixement exhaustiu de la geografia de la costa d'Almeria emprant una xarxa de coves d'aquesta zona per albergar als migrants.

Els trajectes marítims de retorn a Algèria eren utilitzats també per a la introducció i el transport de drogues, així com per a la sortida furtiva de territori Schengen d'algerians que pretenien fugir de la justícia europea. Els investigadors vinculen a aquesta organització amb la mort d'11 persones ocorreguda el passat mes de febrer en naufragar la pastera en la qual intentaven arribar a Espanya.

En la operación han sido detenidas 21 personas en Almería (8), Alicante (6) y Murcia (7) por los delitos de favorecimiento de la inmigración ilegal, homicidio imprudente, pertenencia a organización criminal y delito contra la salud pública. Asimismo, se han realizado siete diligencias de entrada y registro en las provincias de Almería, Alicante y Murcia y dos inspecciones en establecimientos de Almería. Además, se han intervenido más de 50.000 euros en efectivo y divisa internacional, en concreto dírhams y dinares, por el valor de unos 3.000 euros, máquinas contadoras de billetes, aproximadamente tres kilogramos de hachís, multitud de dosis y muestras de marihuana, cocaína y ketamina, diversas básculas de precisión y máquinas envasadoras, un arma de fuego simulada, ordenadores, varios dispositivos móviles y electrónicos de almacenamiento masivo, así como diversa documentación relacionada con la investigación. Se estima que han obtenido beneficios superiores a 2.500.000 de euros.

11 morts en el naufragi d'una pastera

L'organització criminal, de caràcter internacional, estava especialitzada en el tráfico il·legal d'immigrants de nacionalitat algeriana i marroquina des d'Algèria cap a Espanya via marítima, emprant per a això embarcacions ràpides tipus zodiac. El punt principal d'entrada a Espanya era la costa d'Almeria, una zona costanera que coneixien perfectament, on a més explicaven, a manera de caus per als immigrants, amb una xarxa de coves i grutas de difícil accés que els permetien ocultar als traficats tant per entrar com per sortir del territori nacional.

Per als desplaçaments via terrestre dels immigrants fins a diferents punts del territori nacional o cap a altres països Schengen, la xarxa criminal disposava d'una important flota de “taxistes pirates”. L'organització cobrava quantitats desmesurades de diners als migrants, tant per ser introduïts dins del territori nacional, pels trasllats, com per allotjar-los temporalment en domicilis situats a la província d'Almeria una vegada arribaven a la costa, aprofitant-se de la seva situació de vulnerabilitat.

Al seu torn, tals immobles eren utilitzats com a pisos de seguretat on allotjar temporalment als pilots de les embarcacions en el cas que es produís la seva intercepció en el mar o sofrissin algun tipus de desavinença en la travessia marítima, com a incidències en el motor o despesa de combustible, facilitant-los la manutenció i sosteniment necessaris, proveint-los de la màxima cobertura i protecció al nostre país fins al seu retorn clandestí a Algèria, mentre es realitzava una nova entrada d'immigrants i emprant després aquesta embarcació perquè els pilots retornessin a aquest país.

Els integrants de la xarxa criminal, fermament estructurada en diferents grups criminals amb funcions determinades, van arribar a executar amb èxit almenys 21 episodis migratoris amb destinació a la península, havent-se comptabilitzat més de 40 pasteres amb una mitjana de 15 immigrants per embarcació. S'estima que haurien introduït clandestinament en territori nacional a més de 500 persones, obtenint amb això una mitjana d'entre uns 4000 a 7500 euros per cadascuna, quantitat que variava en funció del servei prestat.

Una cèl·lula en Marroc per captar clients

La red contaba con una célula asentada en Marruecos, encargada de la captación de potenciales clientes, así como de realizar los cruces clandestinos terrestres de inmigrantes marroquíes hasta Argelia. El precio de este traslado era de entre 800 y 1000 euros por traficado. En Argelia se ubicaba el núcleo de la organización, con funciones de captación de clientes argelinos, de alojamiento de los migrantes en distintos pisos y de la organización de las salidas en patera con destino España.

Els actes de tráfico il·legal marítims van ser perpetrats sense disposar de cap tipus de mesura de seguretat que salvaguardés la integritat de les persones que navegaven a bord d'aquestes embarcacions, com a armilles salvavides o senyals luminescents, ni tan sols aliment ni beguda, la qual cosa suposa un abusiu menyspreu per la vida d'els qui traslladaven clandestinament. Aquest entramat criminal està implicat en la mort d'11 persones, totes elles a bord de la mateixa embarcació que va naufragar al febrer d'aquest any i que pretenia arribar a Almeria.

A més, la xarxa es dedicava al tráfico de drogues introduint a Espanya principalment haixix. També es traslladaven altres substàncies, fonamentalment èxtasis, en els viatges de tornada a Algèria. Tot això es tradueix en una major professionalització i especialització de l'organització que, per potenciar els pingües beneficis obtinguts, diversificaven el seu negoci amb altres especialitzacions delictives a través de l'aprofitament dels encreuaments migratoris.

Recerca policial

La operación, que ha desarticulado la organización criminal, ha abortado el envío de tres tripulaciones que tenían preparadas para salir hacia Almería. Gracias a la investigación, se pudo conocer que en esta provincia andaluza se asentaban dos grupos que coordinaban los cruces marítimos, la salida de pateras, la recogida en territorio español y su posterior traslado en vehículo hasta otras ubicaciones seguras del territorio nacional. Además, se empleaban las embarcaciones de regreso a Argelia para la salida furtiva de fugitivos de la justicia europea, quienes pretendían huir por su situación de busca y captura escapando por puestos no habilitados.

A Alacant s'assentava un altre grup la comesa del qual era recolzar i oferir finançament als membres de la xarxa criminal a través del sistema “Hawala”, un sistema tradicional de transferència de diners alternatius i informal que basa el seu mètode en la confiança. Així mateix, a Múrcia es trobava un altre grup que realitzava els trasllats via terrestre de marroquines fins a Algèria, a més de captar a Espanya a familiars de potencials migrants que es trobarien en Marroc.