Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Policia Judiciaria de Portugal

Desarticulada una organització criminal dedicada al tráfico de drogues liderada per una dona de 79 anys d'edat

La detenció dels tres integrants de l'organització es va produir a Portugal després d'una recerca conjunta dels tres cossos policials

Introduïen la cocaïna en la península a través de ports portuguesos, servint-se d'una empresa legal que usaven per importar pedra coralina de República Dominicana

A diferència d'altres estructures criminals dedicades al tráfico de drogues, els detinguts cercaven finançament per endavant sondejant a narcotraficants -als quals posteriorment vendrien la cocaïna per a la seva distribució al mercat negre- i, així, sufragaven les despeses d'importació dels contenidors que transportaven la mercaderia legal

03/08/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i la Policia Judiciaria de Portugal, han detingut a tres persones de nacionalitat espanyola en la localitat portuguesa de Vila-real com a presumptes autores d'un delicte de tráfico de drogues i pertinença a organització criminal. Es tracta d'una dona de 79 anys d'edat, veïna de Tarragona, i dos homes de 26 i 60 anys d'edat, veïns d'Alacant i Girona.

La recerca es va centrar en un grup que recorria diferents punts d'Espanya, especialment Andalusia, cercant finançament per a la seva activitat criminal relacionada amb el tráfico de cocaïna procedent de Sud-amèrica. Els contactes encaminats per a l'obtenció de recursos econòmics eren mantinguts amb altres grups de narcotraficants, en aquest cas especialitzats en la venda i distribució final de la droga. Aquesta manera d'actuar va resultar cridaner als investigadors al no ser especialment practicat per organitzacions criminals dedicades a la importació de cocaïna.

Els tres membres d'aquesta organització operaven sota l'aparença de la legalitat que els proporcionava una empresa que havien constituït amb seu fiscal i social en una localitat del nord de Portugal. 

El finançament que havien obtingut dels grups que haurien de rebre finalment la droga era usada per sufragar les despeses legals que originava l'empresa ‘pantalla', derivats de la importació del producte legal que emmascararia el tráfico de drogues, en est caso pedra coralina procedent de República Dominicana, transportada en contenidors en el xassís dels quals viatjava oculta la cocaïna.

La col·laboració entre els tres cossos policials va permetre realitzar una inspecció a la seu de l'empresa, a Portugal, quan un dels contenidors importats havia estat dipositat allí i en el qual es declarava transportar legalment pedra coralina. Aquesta inspecció va permetre descobrir que l'estructura del contenidor havia estat modificada realitzant un forat rectangular, amb eines de tall d'alta professionalització, on ocultar la cocaïna.

Immediatament després es va practicar una entrada i registre al domicili on residien en aquest moment els tres integrants del grup, descobrint a l'interior de l'habitatge una borsa d'esports que contenia uns blocs cilíndrics que pesaven 15 quilograms i en l'interior dels quals amagaven la cocaïna.

Estructura de l'organització criminal

L'organització criminal tenia una estructura jerarquitzada on la dona de 79 anys d'edat exercia les funcions de líder del grup, a més de ser el cap visible i propietària de l'empresa creada com a pantalla per la qual realitzava els tràmits d'importació i gestió mercantil.

En el cas dels altres dos integrants del grup, un d'ells era el manipulador de les eines i l'encarregat de l'extracció de la droga del contenidor. L'altre home realitzava gestions de coordinació i fiscalització de les seves activitats per ratificar que l'operativa que realitzava per consumar la introducció de la droga es realitzava segons el previst.

La Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Policia Judiciaria de Portugal continuen investigant les activitats d'aquesta organització criminal, no descartant que es produeixin noves detencions.