Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulat un grup criminal dedicat al tráfico d'estupefaents entre Països Baixos i Espanya i que operava en tot el territori nacional

15 persones han estat arrestades a Balears, Madrid i Toledo durant l'última fase de l'operació, que se sumen a altres 33 detinguts en fases anteriors

Un dels detinguts es desembolicava en ambients criminals vinculats a oficines de cobrament o ajustos de comptes, acreditant-se la seva intenció de “atrapar a un man”, fets que finalment no es van arribar a materialitzar en sentir-se observat pels agents

Se'ls ha intervingut dos quilograms de cocaïna, 1.500 grams de ketamina, 600 grams de marihuana, 23 pastilles d'anfetaminas, 125 grams de MDMA en roca i 100 grams de cocaïna rosa “2CB”, entre altres efectes

01/08/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desmantellat una organització criminal composta per individus d'origen colombià i presumptament dedicada al tráfico d'estupefaents. Un total de 15 persones han estat detingudes, que se sumen a altres 33 arrests duts a terme en fases anteriors de la mateixa recerca.

Les gestions policials van tenir el seu origen en les perquisicions que, des d'inicis de 2020, es venien desenvolupant sobre un grup criminal assentat a Palma de Mallorca, format per ciutadans espanyols i colombians dedicats a introduir importants quantitats de cocaïna procedent de Països Baixos. Aquelles gestions van permetre acreditar l'existència d'una branca dedicada al tráfico il·lícit de vehicles, que va donar origen a un procediment dut a terme per delictes de falsedat documental i contra el patrimoni, i que va ser desarticulada en una primera fase d'explotació que va donar com resultat la detenció de 19 persones i la intervenció d'un arma de foc, 63 vehicles d'alta gamma, vuit equips de diagnosis amb els quals modificaven les dades dels vehicles sostrets, 45 parells de plaques de matrícula, fitxes tècniques i permisos de circulació manipulats, a més de material per dur a terme els robatoris: detectors de radiofreqüència i maquinària per forçar barrets forts, entre uns altres.

D'altra banda, es va iniciar una peça separada pels delictes de tráfico de drogues i blanqueig de capitals. Posteriorment, es va procedir a l'explotació operativa parcial de la següent fase, culminada amb la detenció de 14 dels investigats, assentats a Balears.

Des de Països Baixos proveïen de substàncies estupefaents a Espanya

La línia de recerca desenvolupada pel delicte de tráfico de drogues va permetre detectar, a principis d'aquest any, que l'organització establerta a Palma de Mallorca comptava amb una branca assentada a la província de Madrid, dedicada al tráfico de drogues, presumiblement cocaïna, i els responsables de la qual explicarien, al seu torn, amb contactes en Països Baixos, des d'on es proveirien de substància estupefaent amb destinació a la península i a les illes. Amb aquesta informació, es va dur a terme l'explotació operativa de l'última fase de l'operació, amb la detenció dels membres de la xarxa establerta a Madrid.

Un d'ells s'havia revelat com un dels personatges més destacats de l'organització establerta a Madrid, confirmant-se que eren varis els interlocutors que li donaven novetats de les activitats delictives que duien a terme. La recerca d'aquesta branca va tenir el seu origen després d'identificar que, el seu llavors lloctinent, havia estat “víctima” d'una presumpta “bolcada” en Països Baixos.

D'altra banda, aquest últim individu, a més de les activitats de tráfico de drogues que venia desenvolupant, també es desembolicava en ambients criminals vinculats a oficines de cobrament o ajustos de comptes, i es va acreditar la seva intenció d'atrapar “a un man”, fets que finalment no es van arribar a materialitzar, amb tota probabilitat, en sentir-se observat pels investigadors, la qual cosa hauria frustrat les imprevistes i irreparables conseqüències per a les possibles víctimes.

També es va confirmar l'activitat de distribució de la cocaïna que, en un graó inferior, era desenvolupada per una parella que estava al càrrec d'un laboratori clandestí d'adulteració i cort de clorhidrato de cocaïna, desmantellat amb les entrades i els registres practicats. Es va poder acreditar, igualment, la participació en aquest tráfico d'estupefaents de la seva sòcia i mà dreta.

Finalment, l'última fase de la recerca va permetre desarticular un punt de distribució en la localitat madrilenya de Torrejón d'Ardoz, al càrrec de la qual es trobava un altre dels detinguts, qui viatjava habitualment a Països Baixos en ser la persona de l'organització que comptava amb els contactes i proveïdors necessaris en aquell país per desenvolupar l'activitat de tráfico de drogues.

Es valien d'una xarxa de vehicles VTC per distribuir la droga

A més s'estaria ocupant actualment de la venda, a mitjana i petita escala, de substància estupefaent des del punt desmantellat a Torrejón d'Ardoz. Per a això es valia d'una xarxa de vehicles VTC que utilitzava per a la distribució d'un notable elenc de drogues -cocaïna rosa, MDMA, cristall, ketamina, viagras o marihuana- amb la finalitat de salvar d'alguna manera les restriccions de mobilitat provocades per la pandèmia.

Amb totes aquestes gestions, els agents van portar van realitzar diversos registres domiciliaris en les localitats madrilenyes -Leganés, Torrejón d'Ardoz i Madrid cabdal- i en el municipi toledà d'Illescas que, sumats als realitzats en les fases anteriors, sumen un total de 35 distribuïts en vuit províncies diferents (Alacant, Badajoz, Balears, Còrdova, La Corunya, Madrid, Toledo i València). Aquesta fase de l'operació va culminar amb la detenció de 15 persones -a Balears, Madrid i Toledo- que se sumen a les 14 detencions practicades anteriorment a la illa en relació a la branca detectada a Balears, i a les 19 detencions practicades per tota la península en relació a la xarxa dedicada al tráfico il·lícit de vehicles. Amb les detencions dutes a terme durant aquesta última fase, els arrests sumen un total de 48. Anteriorment, s'havia procedit igualment al bloqueig de desenes de propietats immobiliàries i empresa que conformaven l'entramat criminal

Han estat intervinguts dos quilograms de cocaïna, 1.500 grams de ketamina, 600 grams de marihuana, 23 pastilles d'anfetaminas, 125 grams de MDMA en roca, 100 grams de cocaïna rosa “2CB”, premsa, planxes i útils per al tall, transformació i adulteració de la substancia estupefaent, a més d'un vehicle.