Avui, 30 de juliol, se celebra el Dia mundial contra la Tracta de Persones

La Policia Nacional allibera a 10 dones i desarticula una organització que les prostituïa en polígons industrials de Madrid

Hi ha cinc detinguts -dos a Madrid i tres a Getafe-, inclòs el líder de l'organització, els qui s'encarregaven d'explotar sexualment a les dones, una d'elles malgrat patir una discapacitat psíquica

El grup criminal, d'origen romanès, utilitzava el mètode “lover boy” per captar a dones de la seva mateixa nacionalitat i traslladar-les a Espanya, Bèlgica i Regne Unit, països on eren tractades com a esclaves o simple mercaderia que es podia vendre, prestar o llogar per obtenir benefici

Les dones, que eren prostituïdes en condicions higièniques deplorables, sofrien agressions físiques, càstigs corporals i amenaces de mort per part dels arrestats

Durant l'any 2020, la Policia Nacional ha dut a terme 73 recerques en les quals s'ha alliberat a 204 víctimes i detingut a 220 persones

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90, on el passat any es van rebre 1.119 trucades, a més d'1.317 correus en l'adreça trata@policia.es, la qual cosa fa un total de 2.436 avisos de ciutadans en relació amb aquest tipus de delictes

30/07/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal d'origen romanès dedicada a l'explotació sexual de dones en polígons industrials de Madrid.

El grup utilitzava el mètode conegut com “lover boy” per captar a dones de la seva mateixa nacionalitat i traslladar-les a Espanya, Bèlgica i Regne Unit. En l'operació s'ha alliberat a 10 dones de nacionalitat romanesa, una d'elles amb una discapacitat psíquica, i hi ha cinc persones detingudes, tres en la localitat madrilenya de Getafe i dues a la ciutat de Madrid. Entre els arrestats està el líder de l'organització, que va ser interceptat en l'aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas quan pretenia viatjar a Regne Unit per ampliar la seva activitat en aquell país.

La Policia Nacional compta amb agents especialitzats en la lluita contra la denominada “esclavitud del Segle XXI” que, desplegats per tot el territori nacional, són coordinats des de la UCRIF Central de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres. A la continua labor dels investigadors cal afegir la col·laboració ciutadana, eina fonamental per combatre aquesta xacra gràcies a les informacions que es reben en el Servei d'Atenció de Víctimes de TSH. Solament el passat any es van rebre 2.436 avisos en relació a aquesta tipologia delictiva, totes elles tractades de forma anònima i confidencial, sense que quedi reflectida la trucada en la factura telefònica.

Prostituïdes en polígons industrials de Madrid

La recerca es va iniciar gràcies a la col·laboració entre la Policia Nacional i una ONG especialitzada en la tracta d'éssers humans que va permetre la localització i identificació d'un grup criminal dedicat a l'explotació sexual de dones captades mitjançant el mètode conegut com “lover boy”. Aquest mètode consisteix en l'establiment d'una relació sentimental entri 

una dona i un proxeneta, que simula ser un nuvi que es preocupa i protegeix a la seva parella. D'aquesta manera, i aprofitant el vincle emocional generat, el proxeneta engalipa a la dona per fer tot el que ell desitja, incloent l'exercici de la prostitució a un altre país.

L'organització criminal desarticulada, que tenia la seva seu principal d'operacions a Madrid, captava a les dones a Romania i les traslladava a Espanya, Bèlgica i Regne Unit, on les obligaven a exercir la prostitució. A Espanya, l'explotació de les dones es produïa als carrers dels polígons industrials de Marconi i Vicálvaro, a la ciutat de Madrid.

Les dones eren prostituïdes en condicions higièniques deplorables, amb greu risc de contagi i transmissió de malalties sexuals en plena crisi sanitària generada pel Covid-19. Eren coaccionades i intimidades pels explotadors, sofrien agressions físiques, càstigs corporals i amenaces de mort, i havien assimilat la idea que l'única alternativa per a la seva subsistència era l'exercici de la prostitució. Els proxenetas, freturosos d'escrúpols, no van dubtar a prostituir a una de les dones malgrat la seva discapacitat psíquica.

Obligades a treballar nues i amb un deute inassolible

L'organització exercia un ferri control sobre les dones. Limitava els seus contactes socials als creats amb els clients o amb altres víctimes i obligava a algunes d'elles a treballar completament nues. Diàriament lliuraven els diners guanyats als proxenetas, amb els quals havien adquirit un deute derivat de les despeses del viatge, hostalatge, manutenció, vestimenta i cures mèdiques, entre uns altres, que era impossible de saldar.

Els proxenetas tractaven a les dones com a esclaves, com a simples mercaderies que podien vendre, prestar o llogar per obtenir un benefici,  havent constatat els agents el pla de venda d'una de les dones a un altre grup criminal. Mantenien un alt nivell de vida, amb el maneig d'importants quantitats de diners, cotxes d'alta gamma, consum de drogues i alcohol, i tot això sense comptar amb treballs remunerats a Espanya o haver cotitzat a la Seguretat Social. Es mostraven amb gran ostentació a les xarxes socials i se sentien impunes davant la llei, fins a tal extrem que el líder de l'organització, que manca de permís de conduir, tenia al seu nom varis vehicles amb els quals traslladava personalment a les dones d'un polígon industrial a un altre.

Durant l'operació policial s'han dut a terme tres registres domiciliaris a Madrid i Getafe en els quals s'ha intervingut 3.000 euros en efectiu, diversos dispositius informàtics i telèfons mòbils, un arma blanca simulada en una targeta de crèdit i documentació d'interès relativa als fets investigats.

Interlocutor social de la Policia Nacional

La coordinació i la col·laboració entre la Policia Nacional i les ONG s'han vist afavorides amb la creació de la figura de l'interlocutor social, que va sorgir l'any 2016 amb l'objecte de fomentar la col·laboració policial amb les organitzacions i entitats amb experiència acreditada en l'assistència a les víctimes de tracta. La Policia Nacional compta amb 54 interlocutors territorials i una interlocutora nacional, que promouen el desenvolupament de protocols que permetin proporcionar una ràpida assistència a les víctimes i un adequat assessorament policial.

Una altra de les eines amb les quals explica la Policia Nacional per lluitar contra la tracta de persones són la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu electrònic trata@policia.es, facilitant així la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica. 

204 víctimes alliberades en 2020

Durant l'any 2020 la Policia Nacional ha dut a terme 73 recerques en les quals s'ha alliberat a 204 víctimes i detingut a 220 persones. A més, a través dels canals de cooperació habilitats es van rebre 1.119 trucades i 1.317 correus electrònics, la qual cosa suma un total de 2.436 avisos de ciutadans en relació amb aquest tipus de delictes.