Gràcies a la informació aportada per la Policia Nacional

Detingut a Bèlgica un gihadista condemnat a Espanya per enaltiment del terrorisme

El detingut utilitzava els seus perfils de xarxes socials per difondre postulats a favor de la yihad i enaltia la figura del seu germà, desplaçat a la zona sirià-iraquiana i mort en combat

L'operació s'ha desenvolupat en virtut d'una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) en vigor emesa per la Sala penal de l'Audiència Nacional

Va ser detingut en 2017 per la Brigada Provincial d'Informació de Madrid i condemnat a dos anys de presó per enaltiment o justificació pública del terrorisme yihadista i menyspreu a les víctimes dels delictes terroristes

Aquestes actuacions, que s'ha realitzat en col·laboració amb les Autoritats Belgues, demostren el compromís de la Policia Nacional per impulsar la cooperació internacional entre serveis policials estrangers

23/07/21

Gràcies a la informació facilitada per la Policia Nacional, en el dia d'avui, la Policia Belga ha procedit a la detenció a Brussel·les d'una persona sobre la qual constava en vigor una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) des d'octubre de 2020.

El detingut havia estat condemnat, en 2018, pel Jutjat penal de l'Audiència Nacional a dos anys de presó per enaltiment o justificació pública del terrorisme yihadista i menyspreu o humiliació a les víctimes dels delictes terroristes.

 

Enaltia a les xarxes socials al seu germà mort en combat

 

El subjecte va ser detingut el 31 de maig de 2017 per agents de la Brigada Provincial d'Informació de Madrid que, després d'una llarga recerca, van poder constatar com l'arrestat utilitzava diferents perfils en xarxes socials per difondre postulats a favor de la yihad i proferir expressions de menyspreu cap a les víctimes dels atemptats terroristes ocorreguts en Paris i Niça (França) en 2016.

 

El detingut s'havia radicalitzat prenent com a referència la figura del seu germà mort en combat, el qual s'hauria desplaçat a la zona sirià-iraki per unir-se a les files de l'organització terrorista DAESH. A més d'idealitzar al seu germà, enaltia la seva figura referint-se a ell en les seves publicacions com “Muhayidin”. 

 

La detenció, realitzada per agents belgues del Fugitive Activi Search Teams (FAST), ha estat possible gràcies a la recerca conjunta per agents de la Comissaria General d'Informació, la Brigada Provincial d'Informació de Madrid i la Brigada Local d'Informació de Santiago de Compostel·la.

 

Els agents, després de conèixer la incoació de la cerca judicial del subjecte, van iniciar una recerca que va poder determinar la localització final del subjecte al barri bruselense de Molenbeek, en el qual es va amagar el subjecte després de conèixer la decisió judicial. 

 

Aquesta detenció s'emmarca en l'estratègia impulsada per la Comissaria General d'Informació en la lluita contra el terrorisme yihadista. Una mostra de com abordar un fenomen delictiu global que requereix un esforç a nivell internacional i que exigeix una sòlida cooperació policial.