Establerta a la província de Madrid, se li imputen 57 fets comesos en diversos punts d'Espanya

La Policia Nacional desarticula una organització itinerant d'origen albano-kosovar especialitzada en la comissió de robatoris

Detinguts un total de 21 persones per la seva presumpta implicació en diferents robatoris amb força comesos a les províncies de Cadis, Còrdova, Madrid, Màlaga, Sevilla i València

Els arrestats comptaven amb una especial habilitat/habilitat en l'anul·lació de sistemes de seguretat, la realització de butrones i el forzamiento de panys i caixes fortes, actuant principalment en polígons industrials

En els il·lícits han sostret més de 500.000 euros, entre els quals destaca un fet comès/fideïcomès a Sevilla on van aconseguir un botí de 242.000 euros, o un altre realitzat a Vélez-Màlaga on van sostreure 52.000 euros

Efectes intervinguts

17/07/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal d'origen albano-kosovar establerta a Madrid, a la qual se li imputen 57 delictes de robatori amb força, entre ells un comesa en un habitatge en la qual es trobaven els seus habitants a l'interior. Un total de 21 persones han estat detingudes per la seva presumpta implicació en diferents fets comesos en les localitats malaguenyes d'Antequera, Estepona, Torremolinos i Vélez-Màlaga, en els municipis valencians de Paterna i Xirivella, en la localitat cordovesa de Lucena, a Madrid cabdal i a la ciutat de Móstoles, en la localitat gaditana de Jerez de la Frontera i, finalment, a Sevilla cabdal i Écija.

Organització itinerant

Les recerques policials van començar arran d'una sèrie de robatoris, el primer d'ells perpetrat en el mes de març del 2019, comesos en empreses situades en polígons industrials de Vélez-Màlaga, els quals presentaven una sèrie d'elements i similituds que van permetre intuir que eren obra de les mateixes persones. L'objectiu principal de l'organització era els diners en efectiu de les caixes fortes de les empreses, si ben també se'ls imputa un robatori en interior de domicili produït en un mas de Vélez-Màlaga, on van sostreure joies valorades en 10.000 euros.

Al llarg de la recerca, tenint en compte l'elevat nombre de fets imputats, va quedar palès la meticulositat i especialitat de l'organització en l'execució dels robatoris, amb un modus operandi perfectament definit, demostrant la seva habilitat/habilitat en l'anul·lació de sistemes de seguretat, la realització de butrones i el forzamiento de panys i caixes fortes. Una de les seves característiques més excel·lent era la itinerància, ja que, a pesar que residien a Madrid, se'ls imputen fets ocorreguts a les províncies de Cadis, Còrdova, Màlaga, Sevilla i València, a més de Madrid.

Una altra de les característiques principals de l'organització és la reiteració de fets delictius comeses en polígons de la mateixa demarcació. Aquesta intensa activitat delictiva generava alarma social al món empresarial davant l'important perjudici econòmic generat i l'aparent impunitat dels seus membres, especialment en aquelles zones geogràfiques en les quals es concentraven molts dels fets imputats. Per exemple, en les localitats de Vélez-Màlaga i Lucena van cometre 20 i 12 robatoris respectivament, arribant a actuar, fins i tot, en una mateixa empresa en diverses ocasions.

De tots els robatoris amb força duts a terme, destaquen per la quantitat sostreta un de les comeses a Vélez-Màlaga, on es van apoderar de 52.000 euros, així com un altre practicat a Sevilla, d'on es van portar 242.000 euros. La quantitat de diners sostrets en el total de robatoris imputats supera els 500.000 euros mancant valoració d'algun dels perjudicats.

Alguns dels detinguts portaven 20 anys residint a Espanya

L'organització formava un entramando delincuencial perfectament estructurat i dissenyat per a la comissió de robatoris amb força. Alguns dels seus membres residien a Espanya des de feia 20 anys, circumstància que dificultava la recerca donat el coneixement que aquests individus posseïen en tècniques policials. A més, l'organització comptava amb el suport de persones de nacionalitat espanyola, a les quals utilitzaven per posar vehicles i habitatges al seu nom, tot això amb la finalitat d'obstaculitzar la labor policial. 

Després de les gestions policials d'anàlisis i relació de fets, i d'identificació de membres de l'organització, es va procedir a una primera fase d'explotació de l'operació, sent detingudes 18 persones i practicant-se vuit registres, tots ells a Madrid, en els quals es va intervenir una gran quantitat d'eines i robes emprada per a la comissió de robatoris, a més de cinc vehicles. 

En una segona fase de l'operació, els agents han detingut a tres membres més de l'organització que es trobaven en parador ignorat. Amb aquests arrests, els antecedents dels detinguts d'origen albano-kosovar superen els 200. La recerca continua oberta en trobar-se actualment en parador ignorat algun dels membres de l'organització.