Operació conjunta de la Policia Nacional i la Policia de Romania

Alliberades a Romania 17 víctimes de tracta quan anaven a ser traslladades a Espanya per a la seva explotació sexual en clubs d'alternació

Han estat detingudes 13 persones que conformaven un grup criminal dedicat a captar, a través del mètode lover boy, a dones joves i vulnerables en Calarasi (Romania) per al seu trasllat fins a prostíbuls d'Oviedo i Santander; Els beneficis de l'organització s'estimen en 1,5 milions d'euros, invertits en béns a Romania entre els quals destaca tres cases tipus vila, sis terrenys, una granja amb 700 caps de bestiar i comptes bancaris amb saldo de 120.000 euros; S'han realitzat un total de 16 entrades i registres en clubs i domicilis dels principals membres –quatre a Oviedo i 12 a Romania-

07/07/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia de Romania, han desarticulat una organització criminal hispà-romanesa que, presumptament, explotava sexualment a les seves víctimes en clubs d'alternació d'Oviedo i Santander. El grup criminal captava a dones joves, vulnerables i desemparades en la localitat romanesa de Calarasi a través del mètode lover boy, per al seu posterior trasllat fins al nostre país. Han estat detingudes un total de 13 persones –set a Espanya i sis a Romania- i s'han dut a terme 16 entrades i registres en clubs i domicilis dels principals membres -12 a Romania i quatre a Espanya-. Els beneficis de l'organització s'estimen en 1,5 milions d'euros, invertits en diversos béns a Romania. L'operació ha permès alliberar a 17 víctimes de tracta quan anaven a ser traslladades fins al nostre país per a la seva explotació sexual

La recerca es va iniciar quan l'Agregaduría de l'Ambaixada d'Espanya a Romania va comunicar a la Policia Nacional l'existència d'una organització criminal dedicada, presumptament, a la tracta d'éssers humans explotant a les seves víctimes sexualment en clubs d'alternació a Oviedo i Santander.

Les víctimes, que eren captades en la localitat romanesa de Calarasi, es caracteritzaven per ser joves, vulnerables i estar desemparades. Eren enganyades a través del mètode lover boy para, posteriorment, ser traslladades als clubs d'alternació d'Espanya on eren prostituïdes.

Quantiosos beneficis

El grup criminal es trobava perfectament estructurat i, periòdicament, un membre de l'organització es desplaçava a Espanya amb avió amb alguna de les víctimes per traslladar-la al club d'Oviedo o de Santander. 

En 24 o 48 horas regresaba a Rumanía con el dinero recaudado en el club, utilizando el autobús o un vehículo particular para evitar controles fronterizos, transportando en cada viaje entre 21.000 y 28.000 euros. Además realizaban constantes envíos de dinero de España a Rumanía a través de empresas de transferencia monetaria.

Els beneficis obtinguts per l'organització s'estimen en 1,5 milions d'euros invertits en diversos béns a Romania, entre els quals destaquen tres cases tipus vila, sis terrenys, una granja amb 700 caps de bestiar, tres vehicles agrícoles i comptes bancaris amb saldo de 120.000 euros que la Policia romanesa ha immobilitzat.

Detencions en dues fases

L'operació s'ha dut a terme en dues fases. En la primera d'elles es va detenir a Espanya a set membres, cinc d'ells espanyols i dos romanesos, per delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, contra els drets dels treballadors, falsedat documental, contra la hisenda pública i la seguretat social i pertinença a organització criminal. Es van realitzar quatre entrades i registres en tres domicilis dels detinguts i en el club d'alternació d'Oviedo, confiscant-se abundant documentació comptable, contractes fraudulents, material informàtic, telèfons mòbils i 12.375 euros en efectiu.

La segona fase es va dur a terme a Romania, on es van traslladar agents de la Policia Nacional per detenir conjuntament amb la Policia de Romania a sis dels principals membres de l'entramat criminal, tots de nacionalitat romanesa, per tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i pertinença a organització criminal. Es van realitzar 12 entrades i registres en habitatges i propietats dels detinguts, totes en la localitat de Calarasi, intervenint-se vuit vehicles, dos d'ells d'alta gamma valorats en 100.000 euros cadascun, a més de 28.375 euros, 22.900 lei, 1.490 lliures esterlines en efectiu, 250 grams d'or en joies, 20 telèfons mòbils, divers material informàtic i documentació.

Durant l'entrada i registre es va alliberar a 17 dones, impedint que anessin traslladades a Espanya per ser explotades sexualment.