Assentada en Sanlúcar de Barrameda (Cadis)

La Policia Nacional desarticula una organització especialitzada en grans cultius indoor de cànnabis sativa

Han estat detingudes 15 persones i s'han dut a terme 18 registre domiciliaris en localitats de Cadis, Còrdova, Sevilla i Màlaga; Els agents van constatar que, fruit de la seva activitat il·lícita, els investigats havien adquirit vehicles d'alta gamma, joies i habitatges d'un alt nivell adquisitiu; Recerca realitzada en el marc del Pla Meridional de Lluita contra el Tráfico de Drogues i Substàncies Psicotrópicas

21/06/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal assentada en la localitat de Sanlúcar de Barrameda (Cadis) dedicada, presumptament, al cultiu de marihuana. En total s'han realitzat 18 registres domiciliaris en les localitats de Sanlúcar de Barrameda (Cadis), Cabra (Còrdova), Utrera (Sevilla) i Alhaurín El Gran (Màlaga), i s'han detingut a 15 persones com a presumptes autors dels delictes de tráfico de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric

La recerca es va iniciar en descobrir a un grup de persones dedicades, presumptament, al cultiu indoor de marihuana i a la venda de grans quantitats de cogollos procedents d'aquestes plantacions. Els investigats pertanyien a una organització segregada en dues branques, el nexe de les quals d'unió eren els seus líders, els quals mantenien contacte continu per tractar temes com la forma de conrear, el preu de venda al mercat il·lícit o, fins i tot, la venda de la producció entre ells mateixos. Cada branca estava formada per vuit i set persones respectivament, les quals tenien la seva funció clarament definida dins de l'organització.

Els membres de l'organització posseïen les grans plantacions indoor fos de Sanlúcar de Barrameda, algunes a centenars  de quilòmetres per dificultar la vinculació i la recerca en cas d'aprehensió per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. En les plantacions sempre hi havia una persona perenne que exercia les labors pròpies de cultiu i, una vegada crescudes i florides les plantes de marihuana, la resta de subordinats es desplaçaven per a la recol·lecció dels cogollos de marihuana i el seu transport a Sanlúcar. Així mateix, en totes elles, es va detectar defraudació de fluid elèctric que sempre acompanya a les plantacions indoor, a causa de l'alt consum d'electricitat que suposa.

Els detinguts posseïen secaderos de cogollos en habitacions habilitades a aquest efecte als seus domicilis, així com envasadoras al buit per preparar la mercaderia per a la seva venda en grans quantitats. A més tenien habitatges on guardaven exclusivament els diners, normalment custodiat per persones majors, on acudien els subordinats i deutors a cobrar el seu “salari”, així com centres de magatzematge de tota la infraestructura de cultius indoor (aires condicionats, filtres, bombetes, ventiladors, etc.) per a recanvi en cas d'avaria o instal·lació de noves plantacions.

L'organització tenia un modus operandi molt marcat, desplaçant-se sempre en dos o tres vehicles, un que feia “de llançadora” (vehicle de seguretat que alertava de possibles controls policials) i un altre que transportava la droga. La seva activitat era constant des de l'inici de la recerca, detectant fins a tres recol·lectes en cadascuna de les seves plantacions. 

L'explotació de la recerca es va dur a terme  la passada setmana amb 18 registres domiciliaris en les pedanies de les localitats de Sanlúcar de Barrameda on es van realitzar 15 registres i la resta en Cabra (Còrdova), Alhaurín El Gran (Màlaga) i Utrera (Sevilla). Els agents han desmantellat vuit plantacions indoor amb aproximadament 3.400 plantes, i dues secaderos de cogollos de marihuana on de van intervenir 26 quilos. Així mateix, s'ha intervingut 300.000 € en efectiu, 4 armes de foc, 10 vehicles, 3 motocicletes i una ingent quantitat d'útils per al cultiu; llums, filtres i aires condicionats.

Els detinguts van ser posats a disposició judicial qui va decretar l'ingrés a la presó de cinc d'ells.