Amb la col·laboració de la Inspecció de Treball de Catalunya

La Policia Nacional desmantella a Barcelona una organització dedicada a l'explotació laboral d'estrangers en supermercats

Han estat detingudes cinc persones dedicades, presumptament, a l'explotació laboral de treballadors en situació irregular, majoritàriament originaris de Pakistan, als quals imposaven condicions de treball de semiesclavitud

La xarxa comptava amb una sala de control i videovigilancia on es visionaven més de 100 càmeres de TV que oferien imatges en temps real dels locals comercials, la qual cosa els permetia tenir un ferri control dels treballadors explotats

La recerca es va iniciar arran d'una inspecció realitzada en el mes de novembre del passat any que va posar en descobert l'existència de l'organització investigada

17/06/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Inspecció de Treball de Catalunya, han desarticulat una organització criminal assentada a la província de Barcelona dedicada, presumptament, a l'explotació laboral de ciutadans estrangers en situació irregular. Han estat detinguts els cinc màxims responsables de la trama, els qui regentaven una xarxa de supermercats franquiciado i magatzems repartits per les localitats de Sant Adrià del Besós i Barcelona, com a presumptes autors de delictes contra els drets dels treballadors, delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, afavoriment de la immigració irregular i pertinença a organització criminal. Per controlar a les víctimes, la xarxa comptava amb una sala de video vigilància on visionaven, en temps real, unes 100 càmeres de TV.

La investigación comenzó gracias a la inspección realizada el pasado mes de noviembre en un establecimiento comercial en la localidad de Granollers, que puso a los investigadores sobre la pista de la existencia de una organización que, presuntamente, explotaba laboralmente a cuidadanos extranjeros en situación irregular, siendo mayoritariamente originarios de Pakistán. 

Fruit de les gestions practicades es va tenir coneixement que la xarxa investigada comptava amb una sèrie de supermercats franquiciado en la localitat de Barcelona, així com dues naus/magatzem en Sant Adrià del Besós, on presumptament estarien explotant a nombrosos treballadors de nacionalitat pakistanesa que mancarien de la preceptiva documentació per poder treballar.

Condicions abusives imposades als seus treballadors

Donant ocupació a ciutadans estrangers en situació irregular i imposant-los condicions laborals abusives, l'organització aconseguia grans beneficis econòmics els que els va permetre, en un curt període, de temps ampliar el seu negoci. La situació de vulnerabilitat de les víctimes d'aquest tipus de delictes va quedar constatada en comprovar que totes elles estaven en situació irregular, sense arrelament social ni familiar de cap tipus en territori nacional, amb escassa o nul·la formació acadèmica i en algun cas amb fills a càrrec. 

La suma de tot aquest context econòmic-social convertia a les víctimes en persones vulnerables obligades a acceptar jornades de treball extremes, sense descans legal entre jornada i jornada, sense descans setmanal, sense segur/segur metge ni alta en el règim de la Seguretat Social produint-se, a través de la conducta dels detinguts, la restricció, supressió i perjudici dels drets laborals reconeguts en l'Estatut dels Treballadors, Convenis Col·lectius i resta de legislació laboral. 

Inspecció simultaneja en 14 supermercats i dues naus-magatzem

Amb la finalitat de constatar els fets es va dur a terme un ampli dispositiu conjunt amb la Inspecció de Treball de Catalunya i es van inspeccionar 14 supermercats de la localitat de Barcelona i dues naus/magatzem de Sant Adrià. Fruit de les mateixes es van aixecar les corresponents actes en matèria laboral i es van identificar a un total de 86 treballadors en el seu lloc de treball, 43 d'ells sense la preceptiva autorització de residència i treball. Una vegada constatats els fets van ser arrestats els cinc màxims responsables de la xarxa de supermercats i naus inspeccionades.

En una de les naus inspeccionades, situada en la localitat der Sant Adrià del Besós, comptaven amb una sala de control i video vigilància amb més de 100 càmeres de TV des d'on controlaven la totalitat de botigues que regentaven i, al seu torn, sotmetre a un ferri control als treballadors explotats.