En la localitat de Briviesca

La Policia Nacional allibera a Burgos a dues dones explotades sexualment en un club d'alternació

Han estat arrestades cinc persones que, presumptament, captaven a dones colombianes en situació d'extrema necessitat o vulnerabilitat i els oferien venir a Espanya para, posteriorment, ser explotades

Una trucada telefònica al Servei d'Atenció a les Víctimes de Tracta d'Éssers humans (900 10 50 90) va facilitar la detenció dels criminals

13/05/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat en la localitat burgalesa de Briviesca una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual.

Dues dones han estat alliberades i s'ha detingut a cinc persones pertanyents al grup criminal, una de les quals roman a la presó. Els arrestades s'encarregaven de captar a les ciutadanes colombianes en situació d'extrema necessitat i vulnerabilitat i els oferien venir a Espanya per ser, posteriorment, explotades. Una trucada telefònica al Servei d'Atenció a les Víctimes de Tracta d'Éssers humans (900 10 50 90) va facilitar la detenció dels criminals.

La recerca policial es va iniciar gràcies a una trucada anònima al Servei d'Atenció a les Víctimes de Tracta d'Éssers humans, on es va informar minuciosament sobre una organització criminal que captava dones a Colòmbia per ser explotades sexualment en un club d'alternació d'una localitat de Burgos.

Un dels membres de l'organització era l'encarregat del club. A més de gestionar el centre de negocis, es dedicava a captar a les víctimes a Colòmbia i s'aprofitava de la seva situació de vulnerabilitat i necessitat per oferir-los una oportunitat a Espanya. El líder els pagava el bitllet d'avió i li facilitava la documentació requerida per creuar el control fronterer sense problemes. Posteriorment, eren traslladades al club d'alternació de la localitat per exercir la prostitució.

Víctimes copejades i intimidades

Els detinguts no dubtaven a emprar la violència i la intimidació per sotmetre i controlar a les víctimes i els imposaven una autèntica servitud per deute. Es trobaven controlades constantment, obligades a realitzar extenuantes jornades de treball on es veien forçades a atendre clients sense descans, amb disponibilitat les 24 hores del dia.

Els detinguts pertanyien a diferents nivells dins de l'organització, des de gestors i assessors legals fins a testaferros, encarregats i personal de seguretat. Comptaven amb múltiples antecedents per delictes violents i per tinença d'armes, i assumien rols molt instaurats i jerarquitzats.

L'operació ha culminat amb l'entrada i registre en el club d'alternació, on s'ha detingut a quatre membres de l'organització -tres espanyols i un colombià-. Aquest últim roman a la presó. Posteriorment es va detenir a una altra persona i, a tots ells, se'ls acusa de presumptes delictes contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, pertinença a organització criminal i delictes relatius a la prostitució.

Amb la tracta no hi ha tracte

La importància de la cooperació ciutadana per a la lluita contra la nova esclavitud del segle XXI és molt important. La Policia Nacional facilita el telèfon d'atenció contra la tracta d'éssers humans, podent fer la denúncia de forma anònima, suprimint el seu rastre en la factura telefònica, i possibilitant així la participació per superar les barreres d'aquest acte delictiu.

La Policia Nacional compte, a més d'amb la línia telefònica 900105090, amb un correu electrònic (trata@policia.es) on qualsevol persona que tingui coneixement d'un delicte relacionat amb la tracta d'éssers humans pot denunciar-ho de forma anònima i confidencial.