Operació de la Policia Nacional contra el terrorisme yihadista

Ingressen a la presó els tres detinguts a Granada per encoratjar a cometre accions terroristes contra ciutadans i interessos francesos

Després de la reedició de les caricatures del profeta Mahoma, pel diari francès Charlie Hebdo, els detinguts van penjar en els seus perfils socials nombrosos vídeos amenaçant de mort i justificant la comissió d'accions violentes per venjar aquesta publicació

La gravetat de les amenaces abocades, unides a la capacitat de persuasió en els seus seguidors, representava un risc evident per a la seguretat col·lectiva, no només a Espanya sinó també a França

29/04/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a la ciutat de Granada a tres persones per la seva presumpta participació en delictes d'autocapacitación, amenaces i enaltiment terrorista. Els arrestats, que estarien molt radicalitzats, instrumentalitzaven els seus perfils en xarxes socials para, entre altres coses, encoratjar a la realització d'accions terroristes i violentes contra persones i institucions franceses.

L'operació s'ha dut a terme, de forma conjunta, per agents de la Comissaria General d'Informació i de les Brigades Provincials d'Informació de Sant Sebastià i Granada, coordinats per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i sota la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc. A més, ha comptat amb el suport de l'Agència Policial EUROPOL.

La recerca va començar quan el passat mes d'octubre, coincidint amb la reedició, pel diari francès Charlie Hebdo, de les caricatures del profeta Mahoma, els agents van detectar diversos vídeos en xarxes socials on diversos individus feien apologia expressa del terrorisme yihadista i abocaven amenaces  extremadament greus i violentes contra persones i interessos francesos, principalment.

Després de l'oportuna recerca, els especialistes van identificar als administradors i participants en aquestes publicacions i van detectar que a través dels seus perfils escometien una intensa activitat en Internet, gestionant diferents comptes amb gairebé 19.000 seguidors.

Dirigits als més joves

Conscients de la seva influència en el públic més jove, creaven contingut específic i adaptat a ells, amb l'objectiu de guanyar-se la confiança dels més vulnerables i captar-los.

A més de difondre material multimèdia amb proclames de líders yihadistes, els detinguts publicaven vídeos, protagonitzats per ells mateixos, enaltint la yihad violenta i encoratjant la comissió d'accions violentes, fonamentalment contra França, els seus ciutadans i el President del país gal, entre uns altres.

La gravetat de les amenaces abocades unides a la seva capacitat per difondre-les públicament en xarxes socials, on comptaven amb un gran nombre de seguidors, van determinar la seva immediata detenció. 

Durant l'operació, realitzada durant la matinada del dimarts, s'han practicat dos registres, confiscant-se nombrós material, mitjans electrònics, terminals telefònics i documentació de gran interès, i que estan sent analitzats pels investigadors.

En el matí del dia d'avui, s'ha posat als tres arrestats a disposició judicial, decretant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número cinc l'ingrés a la presó de tots ells.