Identificades 36 víctimes d'entre quatre i vuit anys d'edat

La Policia Nacional deté a Madrid a un presumpte depredador sexual infantil que treballava com a professor en un col·legi

L'arrestat, de nacionalitat anglesa i que també exercia ocasionalment de cuidador de nens a domicili, va falsificar el preceptiu document que acredita la manca d'antecedents de delictes sexuals, requisit imprescindible per treballar amb menors

Va aprofitar la seva condició de docent per tenir accés a les víctimes i guanyar-se la confiança dels pares, podent generar, d'aquesta manera, una enorme quantitat de material que difonia en fòrums ocults de temàtica pedófila allotjats en els repositoris de la xarxa TOR

Els agents han emprat complexes tècniques de tractament de la imatge per aconseguir identificar a algunes de les menors que apareixien en els videos, i per eludir els anonimizadores i encriptats que l'arrestat utilitzava per protegir els arxius pedòfils

Agent de Policia consultant dades

23/04/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a Madrid a un perillós depredador sexual infantil que, presumptament, utilitzava la seva condició de docent en un centre educatiu de la capital per abusar dels menors.

Han estat identificades 36 víctimes, totes elles d'edats compreses entre els quatre i els vuit anys. L'arrestat, de nacionalitat anglesa, també exercia ocasionalment de cuidador de nens a domicili, i utilitzava fòrums ocults de temàtica pedófila a la xarxa TOR per difondre el material que ell mateix generava i obtenir altres imatges generades per tercers.

Les recerques policials van començar a principis de l'any 2020 gràcies a la cooperació i coordinació entre especialistes dedicats a la lluita contra l'explotació sexual de menors en Internet i a la identificació de víctimes. En aquest cas va ser el Servei de Policia de Queensland, a Austràlia, qui va detectar la comissió d'un delicte de distribució de material relatiu a l'explotació sexual de menors en fòrums de temàtica exclusivament pedófila de la xarxa TOR, i l'autor de la qual, amb una alta probabilitat, podria localitzar-se a Espanya.

Després de la recepció del material, composta per multitud de fotografies i vídeos que mostraven a diferents menors sent víctimes d'explotació sexual, es va iniciar una àrdua tasca per part de la Policia Nacional per aconseguir la identificació dels llocs on es va poder haver generat tot el material. L'avanç de la recerca va permetre esbossar un dels escenaris on es va poder haver gravat gran part del material pedòfil, plantejant-se la hipòtesi que pogués tractar-se d'un centre educatiu situat a Madrid, ja que les víctimes semblaven ser alumnes de primària d'un col·legi.

Anàlisi sobretot el personal que treballava al centre educatiu

Una vegada determinat el centre, els agents van analitzar tot el personal que allí treballava ja que desconeixien el càrrec que el presumpte autor pogués posseir. Paral·lelament a aquestes gestions es va continuar analitzant el material distribuït, emprant per a això totes les eines forenses a l'abast i aconseguint esbrinar que les imatges havien estat preses amb un terminal telefònic que comptava amb un sistema operatiu anglès.

Intentant trobar un nexe d'unió entre el centre educatiu, el personal del mateix i el sistema operatiu del telèfon mòbil, els investigadors van analitzar escrupolosament les fotografies que no pertanyien a l'escenari educatiu ja localitzat. Per a això, els agents van estudiar nombroses ubicacions a través de l'anàlisi de planimetries, cadastres i comparació d'imatges per satèl·lit, entre altres tècniques.

La suposició que l'autor fos un docent era el més probable a causa de l'enorme quantitat de material produït utilitzant diferents menors. Aquest volum de víctimes únicament es podria explicar si l'autor tingués aquesta condició, la qual, sense cap dubte, era aprofitada per accedir als nens. No obstant això, en una primera indagació, cap dels potencials autors tenia antecedents judicials ni policials per fets semblants. Aquesta circumstància va provocar que s'aprofundís en l'estudi de la filiació de tots ells per una possible falsificació dolosa de les dades per part del veritable autor.

El detingut havia canviat la seva filiació per ocultar els seus antecedents

Finalment,  els policies van aconseguir individualitzar en un professor de nacionalitat anglesa, el qual havia canviat la seva filiació tal com se sospitava, i al que li constaven antecedents en Regne Unit per fets d'idèntica naturalesa als investigats. Concretament havia estat condemnat al seu país d'origen a una pena de dos anys de presó per possessió d'imatges d'explotació sexual infantil, a més d'una sanció econòmica com a indemnització per danys i perjudicis.

Els experts van haver d'emprar complexes tècniques de tractament de la imatge per aconseguir, inicialment, part de la filiació de tres de les menors que apareixien en algunes imatges i vídeos. En aquest estat de la recerca es va localitzar el domicili del sospitós i, de forma urgent, es va sol·licitar la preceptiva autorització judicial per dur a terme el pertinent registre.

Davant la gravetat dels fets esdevinguts, i amb la finalitat de salvaguardar la intimitat i la indemnitat sexual de les menors, es va establir un dispositiu operatiu d'extrema urgència que permetés assegurar la seva detenció. La pràctica del registre va resultar extremadament complexa des d'un punt de vista tècnic, ja que el detingut utilitzava diferents anonimizadores i tècniques d'encriptació i ocultació que impedien l'accés al contingut allotjat en els dispositius trobats al seu domicili. Malgrat aquests impediments tècnics, es va aconseguir localitzar alguns dels arxius que van donar origen a la recerca, sent necessari un estudi més profund dels dispositius.

Guardava un gran volum de material en deu dispositius diferents

Durant el registre, els agents també van localitzar diversos documents falsificats, els quals van ser emprats pel detingut per entrar a Espanya i per aconseguir ocupació com a docent simulant tenir un nom diferent al veritable i passant desapercebut davant les autoritats.

A Espanya és requisit imprescindible, sempre que es tingui contacte habitual amb menors, presentar un certificat que permeti acreditar la manca o existència de delictes de naturalesa sexual en la data en què són expedits. Aquest certificat, igualment falsificat, es va trobar al domicili del detingut, així com els instruments necessaris per dur a terme la simulació dels diversos documents.

Han estat confiscats deu efectes informàtics que, després d'un dilatat i minuciós procés d'anàlisi forense, va permetre extreure un gran volum de material. Després de la seva anàlisi, van ser identificades 36 víctimes d'edats compreses entre els quatre i els vuit anys d'edat, i es va poder esbrinar que el detingut, a més de les seves funcions com a docent, també hauria treballat de cuidador de nens a domicili. Després de l'anàlisi del material intervingut, s'ha pogut acreditar la comissió de presumptes delictes d'abús sexual a menors i descobriment i revelació de secrets.