Operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Desarticulada una de les majors organitzacions criminals d'origen xinès dedicada al tráfico internacional de marihuana

En una operació conjunta sense precedents, per l'alt grau d'especialització de l'entramat criminal, han estat detingudes 65 persones, la majoria d'ells de nacionalitat xinesa, que conformaven una organització coneguda com el Bang de Fujian

Els agents de tots dos cossos atribueix als membres d'aquest grup la seva presumpta participació en els delictes d'organització criminal, tráfico de drogues, blanqueig de capitals, usurpació d'identitat, defraudació de fluid elèctric i falsedat documental

Han estat realitzats un total de 29 registres a diversos domicilis, locals i naus industrials de Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón i Bilbao així com a Portugal i Països Baixos

Un policia nacional i un agent dels Mossos d'Escaira en la plantació de marihuana

20/04/21

Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra, en una operació conjunta, han desmantellat una de les més importants organitzacions criminals d'origen xinès, coneguda com el Bang de Fujian, dedicada al tráfico internacional de marihuana. L'operatiu conjunt, en el qual han participat més de 350 agents i que ha comptat amb el suport de CITCO i EUROPOL, ha permès detenir a 65 integrants de l'organització, la majoria d'origen xinès. A més s'han dut a terme 29 entrades i registre a diversos domicilis, locals i naus industrials de Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón, Bilbao, així com a Portugal i Països Baixos.

La recerca va començar a la fi de 2019 quan un equip conjunt integrat per Policial Nacional i Mossos´d Esquadra, sota l'adreça del Jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona (Barcelona), va iniciar una recerca arran de la detecció de diferents enviaments de paqueteria que contenien importants partides de marihuana envasada. 

Gràcies a les indagacions policials es va posar constatar que, darrere d'aquests enviaments, s'ocultava la participació d'una àmplia organització criminal que es trobava totalment assentada a Catalunya, a pesar que comptava amb diferents ramificacions en diversos punts del territori espanyol i en diferents localitats europees. Els investigadors van constatar que l'organització explicava una estructura delincuencial perfectament definida, a més d'un elevat grau d'especialització per dur a terme les seves activitats delictives a escala internacional.

L'entramat criminal estava separat en diferents faccions, cadascuna de les quals gestionava diferents produccions de marihuana amb les quals nodrien l'actual gran demanda europea. S'ha acreditat que haurien realitzat més de 700 enviaments de paqueteria, que contenien marihuana, a diferents punts d'Europa (França, Portugal, Holanda, Alemanya, Romania, el Regne Unit, etc.).

En aquest sentit, cada facció funcionava de manera de cooperativa de treball compartit ja que les persones que pertanyien a cadascuna d'elles eren considerades sòcies i treballadores. Aquesta metodologia organitzativa permetia que si un dels grups queia, els altres es mantenien actius sense molts perjudicis, ja que els permetia funcionar de manera individualitzada. A més, la xarxa criminal comptava amb la col·laboració de diferents persones que, assentades en diferents països d'Europa, gestionaven la venda de les partides de droga produïdes.

Operatiu policial per detenir 57 persones i realitzar 23 entrades

Vista l'amplitud i l'abast de l'organització, el 14 d'abril es va establir un dispositiu policial conjunt, tutelat pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona, que va permetre detenir 57 persones, les quals se sumarien a les vuit detencions que ja s'havien detingut en el transcurs de la recerca.

L'operatiu també va permetre bloquejar diferents comptes corrents i embargar diversos immobles dels grups, així com realitzar 23 entrades i registres, a les quals se sumarien altres sis que ja s'havien fet en fases prèvies, en diferents pisos, locals i naus industrials que l'organització tenia a Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón i Bilbao així com en domicilis de Portugal i Holanda.

En aquest sentit, cal destacar la participació d'EUROPOL, en les tasques d'anàlisis i coordinació de la recerca i del suport logístic prestat per CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat).

Alta especialització i sofisticació dels cultius

En el dispositiu policial es van localitzar i van desmantellar tretze plantacions que albergaven gairebé 40.000 plantes de marihuana en diferents fases de creixement. 

Les plantacions disposaven de sofisticats sistemes de cultiu i manteniment que es nodrien de manera il·legal de fluid elèctric, Fet que demostrava l'alt grau d'especialització dels grups criminals. Per aquest motiu en l'operació també van intervenir tècnics d'Endesa que van determinar que hi havia set connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica, les quals suposaven un consum il·legal equivalent al consum anual d'1.177 habitatges. 

De la mateixa manera, en el transcurs de la recerca els policies han pogut intervenir 8,5 quilograms de cocaïna, 2 quilograms de MDMA, gairebé 200.000 euros en efectiu i més de 380 kg de marihuana en cogollos, ja preparats per a la seva distribució i amb destinació internacional. A més s'han pogut intervenir altres 259 kg de marihuana que els investigadors encara estan analitzant què relació tenen amb el grup criminal.

L'organització criminal investigada, coneguda amb el nom de Bang de Fujian, ja era àmpliament coneguda per les Forces i Cossos de Seguretat per la seva vinculació amb el tráfico d'éssers humans i delictes contra els drets dels treballadors. L'actuació policial desenvolupada ha permès descobrir la seva dedicació actual, d'una manera intensa i molt especialitzada, al tráfico internacional de drogues.

La complexitat de l'estructura delictiva utilitzada per aquest entramat criminal fa que la recerca continuï activa, motiu pel qual no es descarten noves detencions, així com la pràctica altres diligències judicials.

 

Caixes contenint cogollos de marihuana preparats per a la seva distribució