Operació conjunta de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil

Desarticulada una organització criminal dedicada al tráfico de cocaïna en la Costa del Sol

Els agents han detingut a set persones i han intervingut més de dos quilos de cocaïna, així com diversos vehicles de luxe, embarcacions, i més de 10.000 euros en efectiu

El principal investigat, que treballava com a conserge en un col·legi de Marbella, comptava amb un patrimoni superior al mig milió d'euros, si bé les propietats figuraven a nom de diferents familiars

11/04/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització criminal dedicada al tráfico de cocaïna en la Costa del Sol. Hi ha set persones detingudes i s'han intervingut més de dos quilos de cocaïna, així com diversos vehicles de luxe, embarcacions, i més de 10.000 euros en efectiu. El principal investigat, que treballava com a conserge en un col·legi de Marbella, comptava amb un patrimoni superior al mig milió d'euros, si bé les propietats figuraven a nom de diferents familiars.

La recerca es va iniciar a mitjan passat any quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització que, presumptament, realitzava enviaments continus de cocaïna –en quantitats pròximes al quilo- a diferents punts d'Andalusia, on posteriorment la venien en quantitats inferiors. Les primeres perquisicions van permetre constatar l'existència de l'entramat, assentat en la Costa del Sol, els membres de la qual estarien involucrats en la distribució interprovincial de cocaïna des de Màlaga fins a Almeria i Granada.

 

El responsable de la organización era conserje de un colegio de Marbella

 

Gràcies a diverses gestions policials, els agents van detectar i van identificar a diversos individus que, presumptament, es dedicaven a distribuir grans quantitats de cocaïna fent ús de vehicles caleteados. A més, van observar que parteix dels detinguts –que ja comptaven amb antecedents per tráfico de drogues- realitzaven moviments compatibles amb les activitats il·lícites referides. Això va motivar que la recerca es judicializara al novembre de 2.020.

 

Amb l'avanç de les perquisicions, els agents van descobrir l'existència d'un repartiment de tasques entre els membres de l'organització, així com la infraestructura de la qual disposaven per dur a terme les seves finalitats. El principal responsable de l'entramat va cridar l'atenció dels investigadors pel seu alt nivell de vida; en aquest sentit, el seu treball com a conserge en un col·legi públic de Marbella contrastava amb la conducció de vehicles de luxe o embarcacions recreatives, una d'elles tipus iot, que tenia atracades en el port esportiu de la ciutat malaguenya.

 

Durant la recerca, els agents van localitzar a la resta de membres de l'organització, els qui estaven sota el comandament i supervisió de l'anterior. Van identificar, d'una banda, als conductors dels vehicles durant els trasllats de la droga a altres punts d'Andalusia. Per als transports utilitzaven vehicles que figuraven a nom de terceres persones –els encarregats de la logística de l'organització-, de tal forma que no pogués relacionar-se als autors materials dels transports amb els encarregats de realitzar altres funcions com, per exemple, les contravigilancias. D'altra banda, també van identificar als destinataris de la droga, els qui presumptament s'encarregaven de tallar la cocaïna per, posteriorment, distribuir-la en quantitats inferiors als consumidors finals.

 

Cocaïna oculta en caletas per evitar la seva localització

 

Una vez identificados todos los miembros de la organización, detectado el modus operandi y localizados los vehículos utilizados, en marzo del presente año los agentes detuvieron a un individuo mientras trasladaba un kilo de cocaína desde la localidad malagueña de Marbella hasta Roquetas de Mar, en Almería. Esto provocó la intensificación de las medidas de seguridad por parte del resto de integrantes de la organización que, sin embargo, no cesaron su actividad. Días después prepararon un nuevo envío que culminó, nuevamente, con la detención de otro de los conductores de la organización y la intervención de más de un kilo de cocaína. La mercancía ilícita viajaba oculta en un compartimento o caleta, especialmente diseñado para evitar la detección de grandes cantidades de droga en un posible control policial.

 

 

Finalmente, se llevó a cabo la explotación operativa de la investigación que concluyó con la detención de los principales investigados, el registro de sus domicilios y la intervención de sus bienes, entre los que figuran diversos vehículos de lujo, tres embarcaciones y más de 10.000 euros en efectivo.