Operació contra la delinqüència itinerant iniciada a Cartagena

La Policia Nacional desarticula una organització itinerant especialitzada en el robatori d'habitatges

Els quatre detinguts, d'origen georgiano, s'establien a les ciutats durant un curt espai de temps i llogaven apartaments turístics com a base d'operacions per dur a terme els robatoris domiciliaris

Fins al moment han estat esclarits un total de 15 fets comesos a Gijón, Granada, Almeria, Màlaga, Oviedo, Lille (França) i Anvers (Bèlgica)

• Els agents van registrar un apartament turístic a Gijón on van intervenir joies, 7.000 euros en efectiu, documentació, eines, nou telèfons mòbils a més de tres vehicles

Exposició de joies i diners intervinguts

08/04/21

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal itinerant que s'havia especialitzat en el robatori en interior de domicilis a Espanya i Europa. Han estat detingudes quatre persones d'origen georgiano per presumpta participació en, almenys, 15 robatoris amb força en habitatge i pertinença a organització criminal. En el registre d'un pis turístic a Gijón, utilitzat pels arrestats com a base d'operacions, els agents van intervenir joies, 7.000 euros en efectiu, diversa documentació i eines per cometre els il·lícits.

La recerca policial va començar a la ciutat de Cartagena a mitjan novembre de 2020. Els agents van detectar la presumpta activitat criminal dels detinguts i van iniciar les gestions per a la seva localització i identificació, perquisicions complexes a causa del caràcter itinerant de l'organització i que va obligar a iniciar una recerca coordinada entre diferents unitats operatives -Almeria, Granada, Gijón, Oviedo i Cartagena- a fi d'acabar amb la seva activitat criminal.

Pisos de lloguer a manera de centre d'operacions 

Durant la recerca, els agents van constatar que els detinguts estudiaven els habitatges que anaven a assaltar abans de perpetrar els robatoris. Per a això s'establien durant un curt període de temps a la ciutat, llogant pisos a través de diferents plataformes que transformaven en centres d'operacions. Als apartaments romanien no més de dues setmanes i, de manera sobtada, canviaven d'ubicació per desplaçar-se fins a a més d'1.000 quilòmetres de distància. 

En una d'aquests habitatges situada a Gijón, els agents van dur a terme les detencions dels quatre integrants i un registre domiciliari on van intervenir una gran quantitat de joies, probablement obtingudes durant els seus diferents robatoris, així com 7.000 euros en efectiu, documentació, eines de les habitualment utilitzades per cometre aquest tipus de robatoris, nou telèfons mòbils i tres vehicles. 

Modus operandi 

Durant els tres mesos que ha durat la recerca, els agents policials han constatat l'especialització de l'organització. Els detinguts cometien els robatoris mitjançant diferents especialitats, fent ús de ganzúas artesanals, el mètode bumping o impresioning i fins i tot utilitzant la força per fracturar el pany. 

Els cuatros detinguts que formaven l'organització, amb edats compreses entre els 33 i 50 anys d'edat, tots ells de nacionalitat georgiana, van ser posats a la disposició de judicial per la seva presumpta participació en almenys 15 robatoris amb força en habitatge i pertinença a organització criminal.