Fins al moment s'han esclarit 243 amenaces

La Policia Nacional deté a 57 persones que extorquien a usuaris de pàgines de serveis sexuals

El supòsit responsable de la casa de cites reobria la conversa amb els usuaris uns dies més tard del primer contacte, per recriminar-los que no haguessin acudit a la cita amb les noies i exigir-li els diners pel temps perdut

Sol·licitaven a les seves víctimes quantitats que oscil·laven entre els 100 i els 80.000 euros, arribant a obtenir uns beneficis pròxims als 650.000 euros

Agents de la Policia Nacional durant l'operació d'extorsió

20/03/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a 57 persones que, a través d'una aplicació de missatgeria i mitjançant trucades telefòniques, extorquien, presumptament, a usuaris de pàgines webs de serveis sexuals. A aquest grup criminal se li imputa un total de 243 delictes d'amenaces condicionals amb ànim de lucre. Sol·licitaven a les seves víctimes quantitats que oscil·laven entre els 100 i els 80.000 euros, arribant a obtenir prop de 650.000 euros amb les seves activitats il·lícites. Operaven en tot el territori nacional, encara que els seus màxims responsables es trobaven a Madrid, Màlaga i València

El modus operandi d'aquest grup delictiu consistia a inserir anuncis falsos en pàgines webs de contactes sexuals. Les víctimes contactaven a través d'una aplicació  de missatgeria instantània i, passat uns dies, el supòsit responsable de la casa de cites tornava a contactar amb els usuaris, recriminant-los que no haguessin acudit a la cita amb les noies i exigint-li els diners pel temps perdut. Mitjançant intimidacions i amenaces, les víctimes pagaven els diners que se'ls exigia creient que, amb això, posarien fi a la situació. No obstant això, posteriorment tornaven a rebre amenaces amb l'objectiu que pagaran més diners, repetint-se aquest procés fins que, finalment, interposaven una denúncia i ignoraven les trucades i els missatges. 

L'operació s'ha dut a terme en tres fases operatives a causa del volum de persones implicades. En la primera d'elles es va detenir als principals integrants del grup criminal, encarregats de l'adreça i execució de les extorsions, a els qui se'ls van intervenir els mitjans electrònics i tecnològics que utilitzaven per a la comissió del delicte. Posteriorment, dins d'aquesta mateixa fase, es va procedir a la detenció dels col·laboradors més actius, responsables de les tasques de localització i captació de cobradors de diners, coneguts com a “mules”, encarregats de la recepció dels diners de les extorsions.

Durant una segona fase, els agents van detenir a la pràctica totalitat dels receptors dels diners, resultant que algun d'ells havia estat víctima del grup després de ser coaccionat mitjançant amenaces per col·laborar amb els seus integrants. En una tercera i última fase, es va completar el desenvolupament de l'operació, practicant-se les últimes detencions i imputacions. Les declaracions prestades per les persones implicades en els fets han permès conèixer el ferri control que exercien els responsables del grup sobre els altres graons de la trama, no dubtant a intimidar-los si resultava necessari per aconseguir les seves finalitats lucratives.

Alguns dels detinguts tenien antecedents per fets similars

Un total de 57 persones han estat detingudes. Els principals responsables són persones d'origen africà i de la República Dominicana. La resta eren, en la seva majoria, espanyols residents a la província de València, on es va dur a terme la major part de les detencions seguida de les ciutats de Madrid i Màlaga. Alguns dels detinguts tenien antecedents policials per delictes contra les persones i comptaven amb requisitorias judicials o policials per fets similars. En els registres domiciliaris se'ls ha intervingut material informàtic i de telefonia, la qual cosa ha servit per esclarir més fets.

L'anàlisi dels dispositius electrònics intervinguts va permetre als agents la identificació de nombroses víctimes, amb els qui es va contactar perquè denunciessin els fets i per informar-los de la detenció d'aquestes persones.