En una operació conjunta de la Policia Nacional amb les autoritats d'Andorra, Portugal, EUROPOL, INTERPOL i EUROJUST

Desmantellada una infraestructura d'emissió il·legal de continguts audiovisuals que comptava amb més de 100.000.000 descàrregues

L'emissió es realitzava a través d'una aplicació denominada “Mobdro”, els titulars de la qual es lucraven dels ingressos que generava la publicitat inserida -tant en l'aplicació com a la pàgina de descàrrega-, així com del cobrament d'una subscripció en la versió Premium

Els agents, que estimen en 5.000.0000 d'euros el lucre il·lícit obtingut, han interromput el servei d'emissió il·legal a nivell mundial i han retirat l'aplicació de les plataformes en les quals es trobava allotjada a Espanya i Portugal

Els investigats també obtenien beneficis a través de la cessió dels recursos de connexió dels seus milions d'usuaris a una empresa d'anonimització a canvi d'un accés lliure sense publicitat a la plataforma

La recerca ha finalitzat amb la detenció d'una persona i la realització de tres registres simultanis, dos d'ells a Múrcia i un tercer al Principat d'Andorra

Escuts d'Europol i de Policia Nacional

11/03/21

Agents de la Policia Nacional -en col·laboració amb la Policia d'Andorra, la policia portuguesa, EUROPOL, INTERPOL i EUROJUST-, han desmantellat una infraestructura d'emissió il·legal de continguts audiovisuals que comptava amb més de 100.000.000 descàrregues. L'emissió de continguts es realitzava a través d'una aplicació denominada “Mobdro” i els seus titulars es lucraven dels ingressos que generava la publicitat inserida -tant en l'aplicació com a la pàgina de descàrrega-, així com del cobrament d'una subscripció en la versió Premium.

Els agents van observar una altra font d'obtenció de beneficis, consistent en la cessió dels recursos de connexió dels seus milions d'usuaris a una empresa d'anonimització a canvi d'un accés lliure de publicitat als continguts de la plataforma; a més, estimen que el lucre il·lícit supera els 5.000.0000 d'euros. L'operació ha finalitzat amb la detenció d'una persona i la realització de tres registres simultanis, dos d'ells a Múrcia i un tercer al Principat d'Andorra.

Emisión ilegal a través de Mobdro 

La recerca es va iniciar a l'octubre de 2018 arran de les denúncies presentades davant la Policia Nacional per l'ACE –Aliança per a la Creativitat i l'Entreteniment-, la Lliga de Futbol Professional i la Premier League per emissió no autoritzada de continguts audiovisuals, subjectes a drets d'autor, a través d'una aplicació denominada “Mobdro”. 

Després de diverses gestions policials, els agents van comprovar els fets denunciats i van constatar que l'emissió de continguts es realitzava a través d'una aplicació disponible per a Android i accessible en diversos dominis. Així mateix, van determinar que els seus titulars s'estaven lucrant, per un part, dels ingressos obtinguts de la publicitat inserida tant en l'aplicació com a la pàgina de descàrrega de la mateixa i, per una altra, del cobrament d'una subscripció en la versió Premium. 

Amb l'avanç de les perquisicions, els agents van identificar una altra font d'obtenció de beneficis que consistia en la cessió dels recursos de connexió dels seus milions d'usuaris a una empresa d'anonimització a canvi d'un accés lliure de publicitat als continguts de la plataforma. 

Páginas gestionadas desde España y Andorra 

En un primer moment, els investigadors van identificar a un ciutadà espanyol com a creador de l'aplicació i únic receptor dels beneficis econòmics, generats a través d'una societat de la qual solament ell era administrador. A més, durant el transcurs de la recerca aquest individu va traslladar el seu lloc de residència, així com la gestió de l'aplicació, al Principat d'Andorra. No obstant això, posteriorment van detectar que hi havia altres tres persones implicades que, presumptament, estarien mantenint l'activitat delictiva de l'aplicació a Espanya mitjançant la promoció de la mateixa en diferents dominis web. 

Per aquests motius -i a fi d'evitar la continuïtat delictiva- el passat mes de febrer es van realitzar tres registres simultanis, dos a Múrcia i un tercer a Andorra, sota la coordinació d'EUROPOL I EUROJUST. Gràcies als registres practicats a Múrcia, els agents van determinar que no existia una veritable connexió entre les pàgines gestionades des d'Espanya i les gestionades des d'Andorra, concloent que en realitat la variant espanyola aprofitava els seus continguts mitjançant la creació d'una pàgina amb el mateix nom (Mobdro) i diferent extensió. Fet això, posicionaven la seva pàgina millor que l'original en els diferents cercadors d'Internet i, d'aquesta forma, l'usuari que volia utilitzar l'aplicació havia de passar necessàriament per aquesta pàgina abans de ser redirigit a l'original. En aquest sentit, els creadors de la pàgina “copiada” cobraven pel tráfico i la publicitat, al mateix temps que el titular de la pàgina original continuava lucrant-se gràcies a les descàrregues de l'aplicació i a la cessió de recursos a l'empresa anonimizadora.

Bloquejats més de 20 dominis i els servidors on s'allotjava el contingut il·lícit 

La recerca ha permès bloquejar l'accés des d'Espanya a més de 20 dominis relacionats amb l'aplicació, així com el bloqueig dels servidors que allotjaven el contingut il·lícit. D'altra banda, els agents també han retirat l'aplicació de les plataformes on es trobava a Espanya i a Portugal. 

El registre realitzat a Andorra va permetre obtenir abundant documentació sobre la manera de monetizar la pàgina per obtenir el lucre il·lícit, en concret sobre la relació financera amb la companyia anonimizadora. Així mateix, es va sol·licitar el bloqueig judicial de nou comptes bancaris i es van intervenir nombrosos dispositius informàtics, mòbils i sistemes d'emmagatzematge, a més de dos vehicles i una finca al Principat d'Andorra (valorats en 450.000 euros). 

Els agents estimen que la infraestructura d'emissió il·legal de continguts desmantellada hauria produït un lucre il·lícit superior als 5.000.000 d'euros.

Dos policies nacionals d'esquenaPolicia nacional escribiemdo en ordinador