“Buidatge de targetes”

La Policia Nacional destapa un frau de més de 2.000.000 d'euros a la Seguretat Social comesa per una farmàcia d'Huelva

Durant el registre, els agents van trobar un total de 73.074 cupons falsos que eren utilitzats pel farmacèutic per a l'emplenament de les fulles justificants de recepta

Després de vuit anys dedicant-se a aquesta activitat, el nivell de professionalització va arribar a ser tan alt que dins de les instal·lacions existia una dependència dedicada, en exclusiva, a la confecció dels documents falsos

Vista dels cupons-precintes de medicaments falsos

23/02/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia, han detingut a Huelva, mitjançant una operació contra el frau a la Seguretat Social en matèria de sanitat, a cinc persones a les quals se'ls imputen delictes continuats de falsedat documental i estafa al Servei Andalús de Salut. Els detinguts són un farmacèutic, tres empleats de la farmàcia i el responsable d'una impremta. L'estafa ascendeix a més de 2.000.000 d'euros.

La recerca es va iniciar en el mes de desembre de 2018, després que es rebés un escrit de la Fiscalia Provincial d'Huelva en el qual es participava d'uns fets detectats per la Inspecció de Serveis Sanitaris de la Conselleria de Salut, on s'alertava d'una sèrie d'irregularitats en les receptes facturades per una farmàcia d'Huelva.

En els inicis de la recerca, els agents van detectar com en les receptes facturades per aquesta farmàcia existien cupons-precintes de medicaments falsos, localitzant a usuaris de la farmàcia que advertien de la retirada dels seus medicaments per part de la mateixa sense la seva autorització.

Aquestes perquisicions van culminar en el mes de maig de 2019, quan els agents van dur a terme una diligència d'entrada i registre en l'oficina de farmàcia, ordenada pel Jutjat que entén del cas. En aquest registre van ser confiscats 73.074 cupons falsos o indeguts que eren utilitzats pel farmacèutic per a l'emplenament de les fulles justificants de recepta que, posteriorment, remetia per al seu cobrament.

Buidatge de targetes

La farmàcia realitzava diferents accions per aconseguir la fi defraudatòria, sent la més significativa la denominada com a “buidatge de targetes”, és a dir, la retirada no autoritzada pel farmacèutic de medicaments que figuraven prescrits en la recepta electrònica dels usuaris. Es tractava d'una dispensació simulada, ja que no es produïa l'entrega efectiva del medicament i es feia ús dels cupons-precintes falsos per a l'obtenció de benefici econòmic fraudulent. Això comportava, en moltes ocasions, un perjudici per a l'usuari davant la impossibilitat de retirar els medicaments prescrits pel seu metge.

Els investigadors han constatat que es tractava d'una activitat organitzada i integrada en el funcionament habitual de la farmàcia, amb el coneixement i col·laboració de tots els empleats que la portaven desenvolupant  durant els últims vuit anys, perfeccionant-se amb el pas del temps. Prova d'això és que, en l'actualitat, tenien en la seva poder una de gran quantitat de targetes sanitàries d'usuaris que gestionava la farmàcia amb total autonomia. 

A més, dins de les instal·lacions existia una dependència dedicada, en exclusiva, a la confecció dels documents falsos que posteriorment es remetien per a la seva facturació al Sistema Andalús de Salut. Una altra mostra de la professionalització que havia aconseguit és la contractació dels serveis d'una impremta per a la confecció dels cupons-precinto falsos, amb el que obtenia còpies de gran qualitat i aconseguien una gran similitud amb els originals.

S'ha conclòs que la quantificació econòmica de l'estafa ascendeix a més de dos milions d'euros que és el sumatori dels 600.989,70 euros defraudats al Servei Andalús de Salut i, per un altre, del valor dels documents que es van intervenir al farmacèutic. 

 

Vista general dels cupons-precintes de medicaments falsos