Alliberades quatre persones, entre elles dos menors d'edat

La Policia Nacional desarticula a Menorca un grup criminal dedicat a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual

Detingudes set persones, entre elles la capitost del grup, per dedicar-se a captar a dones i menors en situació de vulnerabilitat i necessitat, originàries de Guinea Equatorial, i que eren obligades a exercir la prostitució a Menorca

Una de les víctimes va ser obligada a prostituir-se sota amenaces de retornar-la al seu país, per la qual cosa davant la desesperació va intentar suïcidar-se

Membres de l'organització assentats a Guinea arribaven a sotmetre a vexacions, arribant fins i tot a assotar a familiars i fills de les víctimes que residien en aquest país, perquè se seguissin prostituint a Espanya

Les víctimes contreien un suposat deute amb l'organització de fins a 60.000 euros, la qual anava en augment en establir un sistema de multes per mal comportament o desobediència

03/02/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a set persones en una recerca duta a terme relacionada amb la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i en la qual s'han alliberat a quatre persones, dues d'elles menors d'edat.

La recerca es va iniciar quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una xarxa criminal, assentada a Maó i integrada per persones originàries de Guinea Equatorial, presumptament dedicada a la tracta de dones i menors d'edat per ser explotades sexualment. L'organització es dedicava a captar i a aprofitar-se de dones, especialment molt joves, que es troben en les més extremes situacions de vulnerabilitat i necessitat, finançant els viatges per ser sotmeses a l'exercici coactiu de la prostitució una vegada arribessin a territori europeu. Els policies van constatar que una de les víctimes va ser obligada a l'exercici de la prostitució i, després de negar-se, va ser amenaçada per l'organització amb ser retornada a Guinea Equatorial, la qual cosa va motivar que intentés suïcidar-se.  

Deudas imposibles de pagar, azotes y vejaciones a familiares que vivían en Guinea

A les víctimes els exigien el pagament desproporcionat de deutes de fins a 60.000 euros, contretes amb l'organització, que sovint augmentaven una vegada en destinació perquè la xarxa obligava a les víctimes a pagar els costos de manutenció, allotjament, roba i preservatius, i fins i tot establint un sistema de multes per mal comportament o desobediència als integrants de la xarxa.

Membres de l'organització establerts a Guinea, quan les víctimes es negaven a prostituir-se o no generaven els diners que corresponia, arribaven a vexar i assotar als seus familiars i fills residents al seu país d'origen, aconseguint d'aquesta manera el seu propòsit.

Modus operandi

L'organització captava a les víctimes mitjançant altres membres establerts a Guinea, els quals els oferien venir a Espanya i regularitzar la seva situació administrativa mitjançant fraudulentes reagrupacions familiars, aconseguides a través de partides de naixement guineanas falses, fent passar a les víctimes com a suposades filles de persones guineanas amb residència legal a Espanya i fins i tot persones guineanas ja  nacionalitzades espanyoles.

Les víctimes captades, en la seva majoria menors d'edat, es trobaven en una situació econòmica molt precària, en la seva majoria òrfenes, i a la seva arribada a Espanya eren informades que havien de pagar un deute de quantia elevada la qual han de pagar mitjançant l'exercici de la prostitució, deute que resulta impossible de pagar.

Tant és així que una de les víctimes va arribar a Espanya sent menor d'edat amb documentació falsa, sent explotada durant més de 12 anys, en els quals es calcula que podria haver pagat a l'organització una quantia superior als 100.000 euros.

Entrades i Registre i set detinguts

Durant l'operatiu s'han realitzat quatre entrades i registres en els municipis de Maó i Es Castell on s'ha procedit a la detenció de set membres de l'organització pels presumptes delictes de Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual, delictes relatius a la Prostitució, Corrupció de Menors i Pertinença a Organització Criminal, així com delictes connexos.

Després de la recerca es dona per desarticulada l'organització la qual és considerada una de les més actives dedicades a Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual de dones i  menors a Espanya. Es continuen gestions tendents a la identificació i localització de la  part de l'organització que opera a Guinea per a això es mantenen contactes amb les Autoritats d'aquest país. Els presumptes autors han passat en el dia d'avui a disposició judicial.

La Policia Nacional disposa del telèfon 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es, atesos per policies especialitzats durant les  24 hores del dia, on es pot facilitar qualsevol informació o denúncia  relacionades amb el delicte de tracta d'éssers humans.