Els fets van ocórrer el passat 24 de setembre

La Policia Nacional deté a dos homes per cometre al voltant de 50 robatoris pel mètode de la “sembra”

Cometien els robatoris a diverses ciutats del territori nacional i en altres països de la Unió Europea, així com en Estats Units

Empraven identitats falses per allotjar-se en diversos llocs i contractar terminals telefònics de prepagament per entorpir la labor dels investigadors

03/11/20

Agents de la Policia Nacional han detingut a dos individus com a presumptes autors d'almenys 50 robatoris comesos pel conegut procediment de la "sembra". Conformaven una banda criminal que operava en diversos punts del territori nacional i altres països de la Unió Europea, així com en Estats Units. Utilitzaven identitats falses per allotjar-se en diferents llocs així com per contractar línies telefòniques de les quals es desfeien després de cometre les seves accions delictives.

Un any després de la pista dels autors

La recerca es va iniciar al novembre de 2019, després de la denúncia d'un home al que van sostreure més de 6.000 euros amb el conegut mètode de la "sembra". Després de les primeres indagacions els agents es van percatar de la professionalitat i especialització dels autors i que conformaven una banda que podria estar actuant en tot el país.

La recerca ha pogut determinar que els presumptes autors utilitzaven identitats falses amb les quals s'allotjaven en diversos llocs i amb les quals contractaven línies telefòniques de prepagament usades mentre perpetraven les seves accions delictives, amb la finalitat d'eludir possibles recerques policials.

A més, els agents van comprovar que quan reunien una quantia econòmica considerable, traslladaven els diners al seu país d'origen per transport terrestre.

Una vegada identificats els integrants de la banda, els investigadors es van percatar que tenien antecedents policials per fets similars en diversos països de la Unió Europea i a Amèrica del Nord.

Després de la localització dels autors, es va elaborar un dispositiu policial per evitar que abandonessin el país i es va aconseguir arrestar als membres de la banda. La recerca, en la qual s'han esclarit al voltant de 50 accions delictives a diverses ciutats espanyoles -Madrid, Alacant, València, Còrdova, Granada-, continua oberta i no es descarten noves detencions i la imputació de més fets comeses pel mateix mètode.

El robatori mitjançant el procediment de la "sembra" és un modus operandi dirigit especialment a persones d'avançada edat, en el qual, mitjançant un procediment de distracció orquestrat per un mínim de dos individus, els autors llancen normalment un bitllet al costat d'un caixer automàtic en el qual està operant la futura víctima.

Després de llançar el cimbell, un dels autors indica a la víctima que li ha caigut el bitllet i al moment en el qual aquesta es disposa a comprovar-ho, un altre membre de la banda recull l'efectiu que es disposava a retirar l'afectat. En ocasions s'ha detectat, fins i tot, que els autors observen el nombre pin que introdueix la víctima per realitzar l'operació bancària i a més de sostreure l'efectiu, anul·len l'operació i sostreuen la targeta per operar amb ella en altres caixers o realitzant compres de manera fraudulenta.

La Policía Nacional aconseja a través de sus canales de comunicación

- Eviti ser observat mentre realitza operacions bancàries en caixers automàtics.

- Mentre introdueix el codi pin en el caixer oculti amb la mà l'operació per evitar que pugui ser vista la clau per terceres persones.

- Faci cas omís a indicacions d'altres persones mentre opera en un caixer ja que poden tractar-se de maniobres de distracció per apoderar-se de l'efectiu.