En una operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària

Desarticulada a Alacant una organització criminal que introduïa metanfetamina oculta en blocs de marbre

Els agents han detingut a cinc persones i han intervingut 752 quilos de metanfetamina en estat pur, en la qual és la major confiscació realitzada fins al moment

L'organització –que introduïa metanfetamina procedent de Mèxic, per posteriorment vendre-la en tota Europa- ocultava l'activitat il·lícita a través de mercantils fictícies d'explotació minera i importació/exportació de marbre

La substancia estupefaent s'ocultava en blocs de marbre mitjançant un nou i indetectable sistema, consistent en la creació de cavitats cilíndriques en les quals s'allotjaven els envasos de PVC que contenien la droga

03/03/20

En una operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, s'ha desarticulat a Alacant una organització criminal que introduïa metanfetamina oculta en blocs de marbre. Els agents han detingut a cinc persones i han intervingut 752 quilos de metanfetamina en estat pur, en la qual és la major confiscació realitzada fins al moment. L'organització ocultava l'activitat il·lícita mitjançant la utilització de mercantils fictícies d'explotació minera i importació/ exportació de marbre. La substancia estupefaent s'ocultava en blocs de marbre mitjançant un nou i indetectable sistema, consistent en la creació de cavitats cilíndriques en les quals s'allotjaven els envasos de PVC que contenien la droga.

La recerca es va iniciar el passat mes d'agost quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una mercantil que havia començat a importar blocs de marbre de gran grandària (25 tones cadascun) des de Mèxic fins al Port de València, sense comptar amb els recursos ni la infraestructura necessària per a això. Així mateix, els investigadors van observar que aquesta mercaderia era posteriorment traslladada a la localitat alacantina de Novelda.

Després de diverses gestions de recerca sobre la mercantil, així com sobre les persones responsables de la mateixa, els agents van acreditar que el negoci reunia tots els indicis que caracteritzen a una empresa pantalla, i que podria estar utilitzant-se per introduir substancies estupefaents al nostre país. A més, fruit de l'intercanvi policial d'informació, van comprovar que un dels investigats també ho era per part de la Guàrdia Civil d'Alacant; motiu pel qual, a partir d'aquest moment, es va acordar continuar amb les recerques de forma conjunta.

352 quilos de metanfetamina ocults en un bloc de marbre:

A mitjan octubre van arribar, al Port de València, quatre contenidors marítims amb sis grans blocs de marbre en el seu interior. Els investigadors, que van seguir el seu rastre fins a la localitat de Novelda (Alacant), van determinar que un d'aquests blocs presentava a la seva base unes estranyes marques que no eren compatibles amb un bloc compacte de marbre. Dies després, els agents van advertir com l'organització va traslladar el referit bloc fins a un planter de la localitat alacantina de la Romana on va ser enterrat sota gran quantitat de pedres i altres deixalles del planter.Finalment, els agents van realitzar un dispositiu pel qual van detenir a cinc persones, van registrar sis immobles, i van confiscar 352 quilos de metanfetamina ocults a l'interior del bloc de marbre investigat.

Nou i indetectable sistema d'ocultació:

Per evitar la detecció de la droga, els investigats havien practicat diversos trepants, o cavitats cilíndriques, en les quals s'ocultaven 43 envasos de PVC que contenien la substancia estupefaent. Una vegada que els cilindres de PVC eren introduïts en les cavitats –operació que es duia a terme a Mèxic- eren segellades amb resina, un tap de marbre i, finalment, compactades amb argamassa de gran duresa. D'aquesta forma, aconseguien simular la superfície del bloc de marbre, si ben aquesta cara del bloc es deixava a la base del mateix per impedir la seva inspecció, donat el seu pes de 25 tones.

400 quilos de metanfetamina ocults en un altre bloc de marbre:

Poc temps després, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van localitzar una nova sèrie de cinc contenidors, importats per la mercantil investigada, que havien arribat al Port de València. Després d'inspeccionar els vuit blocs de marbre que contenien, van apreciar que un d'ells presentava les mateixes característiques que l'anteriorment descrit, motiu pel qual va ser revisat, localitzant altres 32 cilindres de PVC que contenien 400 quilos de metanfetamina ocults mitjançant el mateix sistema.Fruit dels registres domiciliaris practicats, els agents van intervenir 150.000 euros en efectiu, cinc armes de foc, nombrosos terminals telefònics i abundant documentació. Així mateix, van bloquejar 19 immobles, 14 vehicles i 7 comptes bancaris. D'altra banda, un total de 26 blocs de marbre importats per la mercantil investigada, els quals no venien contaminats, van quedar també intervinguts.

Alta professionalitat i especialització dels seus membres:

La recerca ha posat de manifest l'especialització en l'activitat delictiva dels detinguts, així com la fèrria estructura logística i mercantil de l'organització. D'una banda, els agents destaquen l'especialització en el mètode d'ocultació de la substancia estupefaent, per a això va ser necessari comptar amb personal especialitzat en el treball del marbre, tant a l'origen (Mèxic), com en la seva destinació (Espanya); així com l'ocupació de maquinària específica per al treball del marbre i de maquinària de gran tonatge. Per un altre, destaquen l'especialització de part dels membres de l'organització pel que fa a l'entramat empresarial fictici creat així com, en alguns casos, el seu perfecte coneixement del comerç internacional marítim, les seves peculiaritats i els sistemes de control duaner.