Operació conjunta de la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i EUROPOL

Desmantellat el major taller de fabricació de monedes falses de 2 euros a Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada

L'organització criminal investigada, formada per ciutadans d'origen xinès, ha introduït fins avui gairebé 100.000 monedes falses al mercat espanyol i prop de 400.000 en la resta d'Europa, totes elles de valor facial de dos euros d'alta qualitat

La recerca, iniciada en 2018, ha comptat amb extremes dificultats i una llarga durada a causa del caràcter hermètic de l'organització, la pràcticament nul·la traçabilitat que caracteritza la moneda metàl·lica falsa, i l'alta mobilitat dels tallers de fabricació

L'operació policial ha permès arrestar a 10 persones des de l'inici de les perquisicions i desmantellar un taller de fabricació, situat a l'interior d'una nau situat en un municipi de la província de Toledo, que reunia –per grandària, localització i condicions- les característiques idònies necessàries per a la implementació d'un taller metal·lúrgic de producció de monedes falses

24/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra i EUROPOL, han desmantellat el major taller de fabricació de monedes falses de 2 euros d'Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada. L'organització criminal investigada, formada per ciutadans d'origen xinès, ha introduït fins avui gairebé 100.000 monedes falses al mercat espanyol i prop de 400.000 en la resta d'Europa, totes elles de valor facial de dos euros de gran qualitat. La recerca, iniciada en 2018, ha comptat amb extremes dificultats i una llarga durada a causa del caràcter hermètic de l'organització, la pràcticament nul·la traçabilitat que caracteritza la moneda metàl·lica falsa, i l'alta mobilitat dels tallers de fabricació. L'operació policial ha permès arrestar a 10 persones des de l'inici de la recerca i desmantellar un taller de fabricació, situat a l'interior d'una nau a la província de Toledo.

Les primeres perquisicions es van iniciar al setembre de 2018 quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal presumptament dedicada a la producció i distribució de monedes falses de valor facial de dos euros. En un primer moment, la recerca es va centrar a la zona del centre peninsular, evidenciant que estarien implicades un nombre indeterminat de persones.

Nombroses confiscacions de monedes falses amb característiques similars entre 2018 i 2021

Entre els anys 2018 i 2021 es van realitzar diferents actuacions policials, acreditant-se l'existència de característiques similars i, per tant, fent sospitar als agents que es tractava de la mateixa organització criminal.

Entre setembre i octubre de 2018 es van confiscar gairebé 25.000 euros en monedes falses de dos euros. Mesos després (al juliol de 2019) els agents van realitzar un registre en una nau del municipi madrileny de Fuenlabrada que va resultar haver estat un taller de fabricació de monedes falses. Malgrat que es trobava recentment desmantellat, van localitzar elements dels quals es componen les monedes de dos euros –anells i nuclis- directament relacionats amb les intervingudes l'any anterior. Durant els primers mesos de 2020, novament es van intervenir gairebé 34.000 euros en monedes falses de dos euros de la mateixa classe. I al maig de 2021, gràcies a la denúncia d'un ciutadà xinès que tenia llogat un local a Barcelona a altres compatriotes seus, els Mossos d'Esquadra van localitzar unes 20 caixes amb cospeles de dos euros sense encunyar, elements per a la seva encunyació i multitud de monedes falses de dos euros.

L'activitat criminal investigada fins al moment mostrava una sèrie de característiques comunes. En primer lloc, la nacionalitat dels autors (d'origen xinès). D'altra banda, el mateix modus operandi. En aquest sentit, els investigats acudien a salons de jocs i casinos, on apostaven en màquines que funcionen amb monedes, introduint en elles grans quantitats de moneda falsa de dos euros. Finalment, les monedes falses presentaven les mateixes característiques tècniques i una alta qualitat en les seves terminacions.

Hermetisme de l'organització, nul·la traçabilitat de la moneda metàl·lica i alta mobilitat dels tallers de fabricació

L'extrema dificultat i llarga durada de la recerca ha residit, d'una banda, en el caràcter hermètic de les organitzacions xineses; per un altre, en la pràcticament nul·la traçabilitat que caracteritza la moneda metàl·lica falsa i, finalment, en l'alta mobilitat dels tallers de fabricació. Els membres de l'organització realitzaven la producció en un breu període de temps. Una vegada acabada el tiratge de monedes paraven, venien tot el produït, i es traslladaven a un altre lloc on romanien en estat latent fins a iniciar un altre tiratge.

Ja en 2024, els investigadors van tenir coneixement d'una actuació policial duta a terme al març per la Policia Municipal de Madrid. A conseqüència d'un control vial d'alcoholèmia, els agents van parar a un vehicle ocupat per tres ciutadans xinesos que, després de les primeres comprovacions, van mostrar un comportament inquiet i nerviós. Això va motivar un registre complet del vehicle que els va permetre localitzar en el maleter una gran quantitat de monedes de dos euros repartides en 48 borses, contenint cadascuna d'elles 300 unitats, motiu pel qual els tres ocupants van ser detinguts. Així mateix, van intervenir més de 14.500 monedes falses de dos euros i un element metàl·lic de forma cilíndrica, l'estudi de la qual i anàlisi –realitzada pel Centre Nacional d'Anàlisi del Banc d'Espanya- va determinar que les seves característiques es corresponien amb les quals posseïa un dels elements emprats pels falsificadors per a l'encunyació de les monedes il·legítimes, tractant-se concretament d'un “porta-encuny”. Finalment, els arrestats van passar a disposició judicial, decretant-se el seu ingrés a la presó.

Desmantellat a Toledo el major taller de fabricació de monedes falses de 2 euros d'Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada

Les gestions policials realitzades a partir d'aquest moment van permetre acreditar que els arrestats freqüentaven una localitat situada a la província de Toledo, així com situar en ella un local (nau) que podria correspondre amb el lloc de producció de les monedes confiscades.

Després d'analitzar els moviments realitzats pels detinguts en els últims mesos, els agents van concloure que –a més dels arrestats- hi hauria més persones relacionades amb la recerca (encara no identificades). I que, a més, en el taller desmantellat s'hauria realitzat un tiratge de monedes falses de dos euros en un nombre indeterminat però elevat, i en un temps aproximat de tres mesos, a les quals haurien donat sortida distribuint-les en un curt espai de temps.
Finalment, a mitjan mes d'abril, els agents van realitzar el registre de la nau. Com a resultat del mateix, van intervenir múltiples encunys per encunyar monedes de dos euros, porta-encunys, 29.000 nuclis per fabricar monedes falses, dues premses hidràuliques de grans dimensions, tres màquines d'accionament manual i electromecànic per a l'encunyat del cant de la moneda falsa, dues bàscules de precisió, dos compressors i una bomba d'aigua. Així mateix, van confiscar diverses monedes ja encunyades i nombrós material mecànic i elèctric de recanvi per a les diferents màquines intervingudes.

L'operació s'ha saldat amb la detenció de 10 persones de nacionalitat xinesa i ha permès desmantellar el major taller de producció de monedes falses de 2 euros d'Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada.