Operació conjunta de la Policia Nacional, Mossos d'Esquadra, EUROPOL i EUROJUST

Operació policial contra una organització criminal internacional dedicada al blanqueig de capitals procedents del narcotràfic

L'operatiu policial, dut a terme entre els dies 6 i 7 de març, s'ha coordinat de forma simultània en poblacions d'Espanya i Portugal, més concretament a Catalunya, Madrid, Andalusia, Aveiro i Lisboa

Les unitats de recerca de Policia Nacional, del Cos de Mossos d'Esquadra, en cooperació amb EUROPOL, SIRENE, i la Policia Judiciaria de Portugal, així com de la Judicatura portuguesa, han pogut acreditar un blanqueig de fons superior als 10.000.000 d'euros

S'han detingut a un total de 20 persones que formaven part d'una organització criminal amb caràcter internacional que blanquejava diners del tráfico de drogues que es distribuïen a Europa. Així mateix, la cooperació d'INTERPOL ha permès l'aprehensió a Veneçuela d'un d'ells

17/04/24

Agents de Policia Nacional i Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb EUROPOL, SIRENE i la Policia Judiciaria de Portugal han detingut a 20 membres d'una organització criminal internacional presumptament dedicada al narcotràfic i blanqueig de capitals a Catalunya, Madrid, Andalusia, Portugal i Veneçuela.

L'operatiu policial, dut a terme els dies 6 i 7 de març, s'ha coordinat de forma simultània en poblacions d'Espanya i Portugal, més concretament a Catalunya, Madrid, Andalusia, Aveiro i Lisboa. Gràcies a la cooperació amb INTERPOL es va poder detenir a un altre dels integrants de l'organització criminal que residia actualment a Veneçuela.

La recerca es va iniciar amb la localització en una empresa de Sant Boi de Llobregat (Barcelona) de 1400 quilograms de cocaïna ocults en un transport originari de Brasil. Després de la confiscació d'aquesta droga, la Unitat Central d'Estupefaents del Cos de Mossos´d Esquadra de la Divisió d'Recerca Criminal Central (DICC) va aconseguir identificar i detenir a les persones que van participar a la planificació i introducció de la droga intervinguda al nostre país. Gràcies a la col·laboració amb EUROPOL, es va poder esbrinar que el carregament formava part d'una operació de narcotràfic d'abast internacional que tenia com a destinació la distribució de la droga en la Unió Europea.

Aquesta alta capacitat de distribució de droga, va destapar la necessària xarxa econòmica que permetia finançar els carregaments de droga, que s'efectuaven sota la cobertura d'un nombrós grup de persones i empreses situades especialment a Catalunya, Madrid i Andalusia.

Gràcies al treball de recerca econòmica, de la Brigada de Blanqueig de Capitals i Anticorrupció de la Comissaria General de Policia Judicial, l'Àrea Central de Delictes Econòmics de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona de la Policia Nacional i el Cos de Mossos d'Esquadra, s'ha pogut desarticular una xarxa de blanquejadors professionals que portava activa més de 8 anys, i que s'aprofitava de la identitat de multitud de persones situades a Espanya, Portugal, Veneçuela i Colòmbia.

L'organització tenia l'objectiu de blanquejar diners acumulant actius a Sud-amèrica, principalment a Colòmbia i Veneçuela

Els enviaments de diners que es realitzaven cap a aquella zona mitjançant “mules”. Aquestes mules, a canvi d'una comissió, ingressaven diners en efectiu de petits imports en diferents entitats bancàries superant els sistemes de control de prevenció de blanqueig de capitals que tenen implementats els bancs. Aquest sistema de degoteig constant d'ingressos en efectiu, conegut com “smurfing”, era pràcticament indetectable gràcies a l'enorme diversificació de l'efectiu entre més de 200 de testaferros i desenes de societats pantalles.

El control de tots aquests testaferros era supervisat pels principals investigats, donant instruccions clares de com procedir en cada operació de diners, i utilitzant codis de comunicació xifrats mitjançant imatges compartides per aplicacions de mòbil.

Els moviments de diners es realitzaven fonamentalment utilitzant vehicles especialment preparats amb amagatalls ocults i mecanitzats que cercaven evitar eventuals registres superficials en controls policials. A més d'aquests vehicles “caleteados”, els investigats utilitzaven altres turismes propietat d'empreses de transport, aprofitant aquesta activitat comercial lícita per moure diners en efectiu per tota Espanya, sent la via més utilitzada la ruta entre Barcelona, Madrid i Lisboa.

Els diners en efectiu que s'ha localitzat en l'operatiu policial, ha servit per certificar que els moviments de diners no solament eren en moneda Euro, doncs també es realitzaven en moneda Dòlar demostrant així la seva activitat més enllà d'Europa, concretament a Sud-amèrica.

A més del contraban de diners, l'organització criminal investigada també utilitzava altres metodologies per al blanqueig de fons.

La primera era realitzar injeccions de diners sobre un entramat d'empreses vinculat a un empresari d'Almeria, el qual al seu torn comptava amb la col·laboració de terceres empreses per simular operacions comercials entre la trama que permetia moure els fons segons les indicacions dels investigats.

La segona modalitat de blanqueig, era destinar part dels fons a l'adquisició de propietats, que eren posades a nom de testaferros, incloent immobles a Sud-amèrica.

El passat 6 de març, l'equip conjunt de recerca va executar tretze ordres d'entrada i registre acordades pel Jutjat que instrueix la causa.

L'operatiu policial a Espanya es va practicar en les localitats de Valls, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallés, Arenys de Mar, Guadalajara, Albacete, Vera (Almeria), Huelva, Madrid, Les Fregues i Alcorcón.

El resultat dels diferents registres van donar com resultat la confiscació d'una pistola, una gran quantitat de diners en efectiu, lingots d'or, joies i més de 30 rellotges d'alta gamma valorats aquests últims en quantia pròxima als 500.000 euros, així com altres béns de luxe.

La cooperació Policia Nacional i del Cos de Mossos d'Esquadra amb INTERPOL, EUROPOL, EUROJUST, SIRENE i la SCIBIT Secção Central d'Investigação do Branqueamento i Infracçõés Tributárias de Portugal, s'ha vist reflectida en una operació internacional coordinada pel Jutge titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sant Boi i la Fiscalia, que ha permès a més bloquejar més de 10 propietats immobiliàries, centenars de comptes corrents i més de 50 vehicles podent-se així bloquejar un patrimoni amb un valor àmpliament superior a tres milions d'euros, així com assegurar la detenció i posada a disposició judicial de la cúpula de l'organització criminal.

Una vegada posats a disposició judicial els arrestats set d'ells han ingressat a la presó provisional -un d'ells a Portugal i un altre a Veneçuela-. La recerca continua oberta i no es descarten noves detencions que se sumarien a les 20 realitzades fins al moment.