Operaven a través d'una plataforma d'inversió fraudulenta i haurien comès/fideïcomès un delicte en massa d'estafa amb víctimes d'almenys 35 països

Desarticulada una organització que va estafar més de 645 milions d'euros amb falses inversions en plantes de cànnabis d'ús medicinal

La recerca s'ha realitzat en el marc d'un Equip Conjunt de Recerca liderat per la Policia Nacional d'Espanya, amb la col·laboració d'EUROPOL i EUROJUST, i la participació de diversos països entre els quals es troben agents de la República Dominicana, EUA i Regne Unit

Realitzaven una forta inversió en màrqueting, estant presents en esdeveniments i fires cannábicas, utilitzant campanyes publicitàries amb l'objectiu d'oferir confiança per a la captació de clients

Hi ha nou detinguts i s'han bloquejat comptes bancaris per valor de 58.600,00 euros, 116.300,00 euros en criptomonedas i 106.000,00 euros en efectiu, així com 10 béns immobles per valor de 2.600.000,00 euros

12/04/24

Agents de la Policia Nacional, en el marc d'un Equip Conjunt de Recerca amb la Policia de Berlín i la Gendarmería de França, amb la col·laboració d'EUROPOL i EUROJUST, i la participació d'agents de la República Dominicana, EUA i Regne Unit, han desarticulat una organització criminal que presumptament va estafar 645 milions d'euros mitjançant la falsa inversió en plantes de cànnabis d'ús medicinal. Els estafadors operaven a través d'una plataforma d'inversió fraudulenta i haurien comès/fideïcomès un delicte en massa d'estafa amb víctimes d'almenys 35 països. Realitzaven una forta inversió en màrqueting, estant presents en esdeveniments i fires cannábicas, utilitzant campanyes publicitàries amb l'objectiu d'oferir confiança per a la captació de clients.

L'operació s'ha saldat fins al moment amb nou detinguts a Tenerife (2), Regne Unit, Alemanya (2), Letònia, Polònia, Itàlia i República Dominicana , país on residia el principal investigat i l'arrest del qual ha estat possible gràcies al suport prestat per les autoritats d'aquest país. A més, s'han bloquejat comptes bancaris per valor de 58.600,00 euros, 116.300,00 euros en criptomonedas i 106.000,00 euros en efectiu, així com 10 béns immobles per valor de 2.600.000,00 euros. Així mateix s'han intervingut joies, obres d'art i vehicles d'alta gamma, així com material informàtic i diversa documentació. A això cal afegir el bloqueig a l'inici de la recerca de 4.500.000 euros en un compte que l'organització tenia a Xipre i quatre comptes amb 23 BTC valorades en 1.400.000 euros.

Estafa tipus “Ponzi”

La xarxa criminal operava i promocionava una plataforma d'inversió fraudulenta en cànnabis medicinal, a través de la qual s'hauria comès/fideïcomès presumptament un delicte en massa d'estafa amb víctimes d'almenys 35 països diferents, entre ells Espanya, Alemanya i França.

El model de negoci que oferia aquesta organització consistia a utilitzar el capital transferit dels inversors als socis conreadors per finançar el cultiu de plantes de cànnabis. Una vegada collida la plantació, la durada de la qual varia depenent del tipus de planta de marihuana conreada, el soci o “partner” vendria el producte i la plataforma rebria una part del benefici que, posteriorment retornaria a l'inversor. Amb aquest sistema prometien a les víctimes beneficis d'entre el 70% i el 168% a l'any, segons l'espècie de cànnabis en la qual s'invertís.

En tractar-se d'una estafa tipus “Ponzi”, la xarxa necessitava promocionar la inversió en el producte, per la qual cosa va realitzar una forta inversió en màrqueting, estant present en esdeveniments i fires cannábicas, utilitzant campanyes publicitàries, amb alta presència en xarxes socials. En aquests vídeos es mostraven cotxes de luxe, festes en hotels i videoclips musicals.

A més, per facilitar la captació de clients i oferir-los confiança, la plataforma comptava amb una xarxa d'oficines físiques en diferents ciutats d'Europa (València, Berlin, Zuric, Ámsterdam i Lisboa), des de la qual atenien als inversors i organitzaven visites a plantacions reals de cànnabis legal, suposadament socis d'aquesta plataforma. No obstant això, aquestes plantacions –situades a Colòmbia, Dinamarca i Portugal- van arribar a signar acords amb la plataforma i a exhibir la seva publicitat però mai va haver-hi inversió real en les collites.

Diners ocults en un complex entramat de comptes i criptomonedas

Els agents de la UDEF de la Policia Nacional han comprovat que els fons captats a les víctimes no es reinvertían en cànnabis medicinal, sinó que parteix es destinava a pagaments parcials a les víctimes, una altra part al màrqueting i una gran part a l'enriquiment dels investigats. La major part dels diners dels inversors s'ocultava en un complex entramat de comptes bancaris i exchanges de criptomonedas, titulats per societats pantalla i testaferros d'Europa de l'Est.

Gràcies a la laboriosa recerca, els agents han aconseguit identificar als màxims responsables de l'estafa –ciutadans russos-, els quals actuaven sota identitats falses i mai apareixerien en les oficines ni en actes i esdeveniments promocionals. Per sota d'ells es trobaven els directius de la plataforma –de diferents nacionalitats- els qui gestionaven la xarxa d'oficines i empleats, així com els esdeveniments i campanyes de publicitat.

Les actuacions operatives es van iniciar ràpidament per tractar de bloquejar els fons de les víctimes. Per això, en 2022 es va dur a terme una entrada i registre a la seu d'aquesta plataforma a Espanya, i així mateix es va dur a terme a la detenció de l'administrador al nostre país, així com el registre del seu domicili.

Analitzades els comptes bancaris que aquesta plataforma posseïa, els agents han comprovat com el total rebut pels inversors ascendeix a 416.966.621 euros. No obstant això, moltes persones no han denunciat, per la qual cosa no es pot realitzar una valoració total dels fons defraudats.

S'han emès des d'Espanya un total de cinc Ordres Europees de Detenció i Entrega (OEDE), dues Ordres Europees de Recerca (OEI) així com dues Comissions Rogatorias Internacionals. Així mateix s'han realitzat un total de 36 entrades i registre en domicili (8 a instàncies d'Espanya i 27 a instàncies d'Alemanya), sent aquests a Letònia, República Dominicana, Espanya, Estònia, Regne Unit, Portugal, Alemanya i Polònia.