Amb el suport de la Xarxa Atenes

La Policia Nacional deté a un fugitiu pertanyent a la “Mara Salvatrucha” per un doble assassinat a El Salvador

El pròfug, integrant d'una “clica” de la banda que operava des del municipi salvadorenc de Teotepeque, al costat d'altres pandilleros hauria comès/fideïcomès el doble crim pel qual se li sol·liciten 84 anys de presó

Els mecanismes de cooperació policial van permetre el seu arrest en l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas quan arribava a Espanya procedent d'Equador

26/03/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a un fugitiu integrant de la “Mara Salvatrucha” per un doble assassinat comès/fideïcomès a El Salvador. El pròfug, integrant d'una “clica” de la banda que operava des del municipi salvadorenc de Teotepeque, hauria comès/fideïcomès el doble crim pel qual se li sol·liciten 84 anys de presó. Els mecanismes de cooperació policial, a través de la Xarxa Atenes, van permetre el seu arrest en l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas quan arribava a Espanya procedent d'Equador.

La recerca es va iniciar quan els agents van tenir coneixement, a través la cooperació policial internacional i de la Xarxa Atenes, de la possible arribada a Espanya d'un fugitiu reclamat per les autoritats salvadorenques. Sobre el pròfug existia una notificació vermella d'Interpol per a la seva detenció, decretada pels delictes d'homicidi agreujat i robatori comesos en el cantó El Paradís a El Salvador.

 

Una vegada que els investigadors van comprovar que el fugitiu formava part del passatge d'un vol procedent d'Equador que anava a aterrar en l'Aeroport Adolfo Suarez Madrid-Barajas, es va organitzar un dispositiu per a la seva detenció que va permetre l'arrest tan aviat va desembarcar de l'avió.

 

Aquesta persona, segons la notificació vermella d'INTERPOL, al costat d'altres sis membres de la citada organització criminal van cometre un doble homicidi el mes d'agost de 2022 en el Caseriu La Sabana, en el cantó El Paradís, en Teotepeque.  

 

Quan les dues víctimes es trobaven descansant en els seus habitatges van ser assaltat per set “mareros”, entre els quals es trobava el fugitiu,  que fent-se passar per militars van manifestar estar cercant armes. Al no trobar cap tipus  d'armament els van lligar de peus i mans, per després traslladar-los a una zona rural, on els van assassinar amb corvos.

 

Inspirada en el Punt Atenes, experiència pionera de Policia Nacional

 

La recerca ha estat duta a terme per la Secció de Localització de Fugitius amb el suport de la Comissaria General d'Informació i de la Xarxa Atenes. Aquesta Xarxa va arrencar amb l'acord signat, en el mes de novembre de 2023, gràcies al programa de cooperació d'EUROFRONT i FIIAPPP, signat entre la Policia Nacional d'Espanya i sis països d'Hispanoamèrica, entre ells Equador, amb l'objectiu d'afermar la col·laboració policial en matèria de frau documental com a eina bàsica per donar resposta als desafiaments que planteja aquest delicte cada vegada més interconnectat.