De curs legal

El director general de la Policia i la presidenta de la FNMT presenten la moneda de dos euros commemorativa del Bicentenario de la Policia

Francisco Pardo Piqueras ha assenyalat que “aquesta moneda és un homenatge a tots els policies nacionals que, compromesos amb la justícia i la pau, han contribuït a fer d'Espanya un país millor al llarg de dos segles”

María Isabel Valldecabres ha indiciado que “la Policia Nacional comparteix amb la FNMT una llarga història de compromís amb el servei públic a la ciutadania, i que aquesta moneda és una mostra d'afecte i reconeixement als seus 200 anys d'història”La nova moneda podrà ser utilitzada en tota l'eurozona, formada pels 20 països de la Unió Europea que tenen l'euro com a moneda oficial

22/03/24

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i la presidenta de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre-Real Casa de la Moneda, María Isabel Valldecabres Ortiz, han presentat esta mañana la moneda de dos euros commemorativa del 200 aniversari de la creació de la Policia Nacional. D'aquesta manera, la Policia s'ha convertit en el primer cos policial espanyol a comptar amb una moneda de dos euros de curs legal, i podrà ser utilitzada en qualsevol transacció econòmica realitzada als diferents països de tota la zona euro.

Durant la seva intervenció, el director general de la Policia ha destacat que “aquesta moneda és una peça única que representa el compromís infrangible de la Policia Nacional amb la seguretat d'Espanya, perquè és la primera vegada que una moneda de curs legal reprodueix la imatge del nostre emblema, el nostre nom i els nostres 200 anys d'existència i perquè, gràcies a aquesta moneda, la nostra efemèride va a arribar molt lluny”.

A més, Pardo Piqueras ha recordat que “es tracta d'un homenatge a tots els policies nacionals que, compromesos amb la justícia i la pau, han contribuït a fer d'Espanya un país millor al llarg de dos segles. És també un símbol que encapsula els nostres valors de servei, de valentia, de l'haver de complert”, ha matisat.

Per la seva banda, la presidenta de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre-Real Casa de la Moneda, ha assenyalat que “la Policia Nacional comparteix amb la FNMT una llarga història de compromís amb el servei públic a la ciutadania i la seguretat com a centre de la nostra actuació. Aquesta moneda, juntament amb altres iniciatives, és una mostra d'afecte i reconeixement a aquesta important celebració”, ha afirmat Valldecabres.

En la nova moneda encunyada per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, tal com es recull en el Butlletí Oficial de l'Estat en la seva edició del 7 de novembre de 2023, apareix l'escut oficial del Cos i, sobre ell, una llegenda circular en la qual pot llegir-se “POLICIA NACIONAL 1824-2024”. En la part inferior de l'emblema apareix la llegenda “ESPANYA”, també en sentit circular i en majúscules, tot això envoltat pels dotze estels de la Unió Europea, situades a la zona circular exterior de la moneda.

Aquesta moneda commemorativa posseeix les mateixes característiques, propietats i cara comuna que les altres monedes de dos euros emeses per Espanya i per la resta de països de l'Eurozona. El que la diferència és el motiu que figura en la cara nacional, que en aquesta ocasió es dedica al 200 aniversari de la Policia Nacional.

La nova moneda podrà ser utilitzada en els 20 països que tenen l'euro com a moneda oficial, que junts formen l'eurozona. Actualment, i segons dades de la pròpia Unió Europea, més de 341 milions de persones usen l'euro cada dia, la qual cosa la converteix en la segona moneda més utilitzada del món.

Policia Nacional i FNMT

La col·laboració entre la Policia Nacional i la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre es va iniciar fa desenes d'anys, intensificant-se a partir de 1964, quan es va començar l'emissió del Document Nacional d'Identitat i de Passaports.

En aquest sentit, Pardo Piqueras li ha agraït a la presidenta del FNMT les relacions entre ambdues institucions en aquests moments. “Ens esteu tirant una mà molt important en el Pla d'Identitat Digital que hem engegat, i que contempla un munt d'actuacions que permetran dinamitzar i estendre la identitat digital: la implementació dels Llocs d'Actualització de Documentació (PAD) o els Mòduls d'Expedició Múltiple (l'anomenat DNI exprés)”. 

Monedes emeses per Espanya en anys anteriors

La primera moneda de dos euros commemorativa emesa exclusivament per Espanya va ser en 2005 i es va dedicar a l'IV centenari de la primera edició de «L'enginyós gentilhome el Quixot de la Manxa». La segona no va sortir fins a 2010, cinc anys més tard, i, des de llavors, tots els anys sense excepció s'ha dedicat una moneda commemorativa d'Espanya a un lloc del territori nacional declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La previsió és que segueixi sent així durant els propers anys.

Excepcionalment, en els anys 2014, 2018, 2022 i 2023 es va emetre, a més, una segona moneda commemorativa, que es van dedicar al canvi en la Prefectura de l'Estat (2014), al 50 aniversari del naixement del Rei Felipe VI (2018), al V centenari de la primera volta al món -capitaneada per l'espanyol Juan Sebastián Elcano- (2022) i a la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea (2023).

A tots aquests esdeveniments de rellevància històrica se sumeixi en aquest 2024 el segon centenari de la creació de la Policia Nacional. Va ser el rei Fernando VII qui va dictar en 1824 la Real Cèdula per la qual es creava la Policia General del Regne davant la necessitat de dotar a les ciutats espanyoles d'una estructura de seguretat moderna.