Operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Desarticulat un entramat criminal que explotava sexualment a dones portades de Sud-amèrica

S'han realitzat sis entrades i registres i s'ha detingut a vuit persones a les províncies de Tarragona (4), Barcelona (2) i Girona (2) per delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans, relatius a la prostitució, contra els drets dels estrangers, contra la salut pública i amenaces greus

Han estat identificades tretze víctimes de l'organització amb l'alliberament de nou d'elles provinents de Colòmbia i Bolívia

17/03/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra han desarticulat un entramat criminal que explotava sexualment a dones portades de Sud-amèrica a les províncies de Barcelona i Tarragona. S'han realitzat sis entrades i registres i s'ha detingut a vuit persones a les províncies de Tarragona (4), Barcelona (2) i Girona (2) per delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans, relatius a la prostitució, contra els drets dels estrangers, contra la salut pública i amenaces greus.

Dos anys de recerca

A l'agost de l'any 2022 es va dur a terme una primera inspecció en un dels prostíbuls investigats, situat a la província de Tarragona, on es va poder comprovar la realització de serveis de prostitució, produint-se la detenció d'una de les encarregades. D'altra banda, dos de les dones identificades en el prostíbul van declarar que per sobre de la detinguda es trobava un matrimoni que disposava d'altres habitatges distribuïts per la comunitat autònoma.

Després de realitzar-se gestions per a l'esbrinament dels referits habitatges es va dur a terme una inspecció a Barcelona, materialitzant-se la detenció de la persona encarregada i comprovant-se novament l'exercici de la prostitució.

En els mesos de març, maig i juny del 2023 es van rebre tres denúncies anònimes efectuades via web i via telefonia, a través del Servei Atenció a les víctimes de Tracta d'Éssers humans, en les quals es va posar de manifest l'existència d'una parella que podria conformar una organització criminal, que es dedicava a l'explotació sexual de dones en diferents prostíbuls de la província de Barcelona i Tarragona gestionats a través d'un call-center.

Les denunciants van informar detalladament de la situació d'explotació sexual de les quals havien estat objecte, així com del procés de tracta sofert per alguna d'elles. Les dones tenien limitades les sortides a l'exterior, vivien en condicions infrahumanes, arribant a mancar en ocasions de subministraments, havent d'aquestes les 24 hores del dia els set dies de la setmana disponibles, a més de ser sotmeses a amenaces i vexacions.

Davant les manifestacions efectuades pels testimonis es va iniciar una recerca coordinada que va permetre confirmar l'existència de l'organització criminal denunciada i ampliar informació de la mateixa. Així es va arribar a identificar als seus vuit components, cadascun d'ells amb un rol específic dins de l'organització i tots ells orientats a aconseguir l'explotació sexual de les seves victimitas obligades a exercir la prostitució les vint-i-quatre hores al dia.

Com a resultat d'aquesta extensa recerca, i una vegada identificats tots els integrants de l'organització, es va establir un operatiu policial a les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona al febrer del present any. Es van realitzar sis entrades i registres a les províncies de Barcelona i Tarragona aconseguint-se la detenció de vuit persones com a presumptes partícips en la comissió dels delictes de, pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans, relatius a la prostitució, contra els drets dels ciutadans estrangers, contra la salut pública i amenaces greus. A més s'ha aconseguit la identificació de tretze víctimes de l'organització amb l'alliberament de nou d'elles.

Fruit de les actuacions es va aconseguir la intervenció de 17.770 euros en efectiu, diversa documentació relacionada amb les activitats investigades, sis grams de cocaïna, cent pastilles de sildenafilo, joies valorades en 30.000 euros i dos vehicles relacionats amb l'organització.