A Barcelona

La Policia Nacional deté a un membre destacat de l'organització criminal internacional “Tren d'Aragua”

El detingut, que posseïa una Ordre de Detenció Internacional (OID) emesa per les autoritats veneçolanes, va ser localitzat com a resultat de les recerques realitzades pel grup de treball creat ad hoc per la Policia Nacional per lluitar contra la implantació d'aquesta organització criminal a Espanya

Es tracta d'una estructura criminal de tipus transnacional, que es dedica a la comissió de diferents tipologies de delictes d'extrema gravetat, com a assassinats, extorsions, tráfico d'armes i de drogues

L'arrestat, nacional de Veneçuela, estava cercat pel seu país per delictes de terrorisme, tráfico d'éssers humans, tráfico d'armes, extorsió, blanqueig de capitals i associació per delinquir

14/03/24

Agents de la Policia Nacional han procedit a la detenció a Barcelona, en el dia d'ahir, d'un ciutadà veneçolà al com li constava en vigor una Notificació Vermella d'INTERPOL en trobar-se fugit de les autoritats del seu país. Aquesta persona, a més de tenir una posició destacada en l'estructura de l'organització criminal de el “Tren d'Aragua”, és el germà del seu líder a nivell mundial. Estava cercat pel seu país a causa de la seva presumpta participació en delictes de terrorisme, tráfico d'éssers humans, tráfico d'armes, extorsió, blanqueig de capitals i associació per delinquir.

La Policia Nacional tracta de confirmar si el detingut, que s'havia instal·lat a Espanya, intentava implantar i expandir la seva estructura al nostre país amb la finalitat d'operar a semblança de com ho fa als països del continent americà d'on és originària.

El detingut ha passat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Quatre de l'Audiència Nacional, que el seu titular ha disposat el seu ingrés a la presó per a la seva extradició.

El “Tren d'Aragua” és una organització criminal transnacional molt coneguda per la Policia Nacional com a conseqüència de la seva participació activa en diferents fòrums internacionals en els quals es troben altres països on ja s'ha revelat la seva presència i activitat delictiva.

Tren d'Aragua

El “Tren d'Aragua” és un grup criminal originari de Veneçuela considerada la banda criminal més poderosa del país. Fins a fa uns mesos tenia el seu centre d'operacions al Centre Penitenciari d'Aragua (Tocorón) situat a la regió centro d'aquest país iberoamericà.

Aquesta organització duu a terme assassinats, extorsions, segrestos, tráfico i tracta de persones, entre altres delictes. Es considera que va tenir el seu gènesi en el sindicat d'obrers que treballaven en la construcció del tram del Ferrocarril de Veneçuela que recorria els estats Aragua i Carabobo, d'aquí el seu acte-denominació com a “Tren d'Aragua”. Després de l'inici del projecte en 2005, el sindicat cobrava per l'assignació de llocs de treball i extorquia als contractistes. El grup va ser ampliant les seves activitats criminals i quan la construcció es va paralitzar en 2011, el sindicat ja actuava com una banda criminal.

Des de 2018, el grup s'ha expandit ràpidament pel continent americà al llarg de la ruta que recorren els migrants veneçolans introduint-se amb el tráfico de migrants a les àrees frontereres de diversos països. Així mateix, presumptes membres del grup s'han assentat en ciutats de Colòmbia, Perú, Xile i altres països. No obstant això, el «Tren d'Aragua», com se li coneix avui dia, no es va consolidar fins a 2013, quan Héctor Rustherford Guerrer Flors, àlies «Nen guerrer», va ser empresonat a la Presó de Tocorón i va establir aliances amb membres del sindicat. Allí va escalar ràpidament en la jerarquia penitenciària fins a convertir-se en «Pran», com se'ls coneix als líders carceraris a Veneçuela.

Diversos factors van ajudar al fet que el grup criminal s'enfortís. D'una banda les reformes penitenciàries que va dictar en 2013 la llavors Ministra de presons però que mai van ser aplicades en Tocorón. Així, Guerrero va començar a cobrar la «causa» o impost mensual que els presos havien de pagar al «pranato» i els ingressos del qual van permetre la construcció de gimnasos, piscines, parcs infantils, restaurants, discoteques i altres obres dins de la presó.