Tres d'ells han ingressat a la presó

La Policia Nacional desarticula un grup criminal especialitzat a robar en habitatges de futbolistes

Els seus sis integrants han estat detinguts i se'ls atribueixen vuit robatoris en domicilis comesos des de juliol de 2022 en Alcobendas, Pozuelo de Alarcón, Torrelodones i Madrid

Per a l'elecció dels seus objectius recorrien a les xarxes socials, estudiant fotografies i vídeos que els esportistes i el seu entorn publicaven de l'interior dels seus habitatges

Entre els arrestats es troben els dos autors materials, tres col·laboradors i el receptador dels efectes sostrets

13/03/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal dedicat presumptament a cometre robatoris amb força en habitatges d'urbanitzacions de luxe, fonamentalment en domicilis de futbolistes. Els seus sis integrants han estat detinguts i se'ls atribueixen vuit robatoris en habitatges comesos des del mes de juliol de 2022 en les localitats madrilenyes d'Alcobendas, Pozuelo de Alarcón, Torrelodones i Madrid. Per a l'elecció dels seus objectius utilitzaven les xarxes socials, estudiant fotografies i vídeos que familiars i persones de l'entorn dels esportistes publicaven de l'interior dels domicilis. Després de passar a la disposició de l'autoritat judicial, tres dels arrestats van ingressar a la presó.

La recerca es va centrar entorn de/entorn d'un robatori comès/fideïcomès el passat mes de maig de 2023 en un habitatge d'Alcobendas on van aconseguir sostreure efectes per un valor aproximat de 500.000 euros, entre els quals destacaven rellotges d'alta gamma i peces de joieria. En aquest cas, els agents van aconseguir situar a tres homes en l'escenari dels fets, els qui van aconseguir accedir a l'habitatge després de saltar una tanca, fugint posteriorment en un vehicle.

Les perquisicions policials van relacionar aquest robatori amb un intent fallit en aquest mateix habitatge, perpetrat deu mesos abans, en aquesta ocasió per dos individus que van fugir en ser sorpresos per un treballador. Relacionant tots dos fets, els investigadors van aconseguir identificar un dels dos vehicles, centrant-se la recerca en la seva propietària, en la seva parella sentimental i en un altre home.

L'anàlisi dels moviments d'aquestes tres persones va aconseguir vincular els fets d'Alcobendas amb un altre robatori, en aquest cas amb violència o intimidació, comès/fideïcomès en un habitatge del districte madrileny d'Aravaca, en el qual els autors van arribar fins i tot a retenir a una empleada de la llar mentre aconseguien el seu botí. En aquest cas, per arribar i fugir del domicili van utilitzar un turisme sostret i una motocicleta amb una placa de matrícula modificada.

Identificació dels facilitadors d'informació i del receptador

L'avanç de la recerca va aconseguir identificar als col·laboradors que facilitaven als dos presumptes autors materials informació de possibles objectius. Tots ells eren persones d'alt poder adquisitiu que residien en habitatges unifamiliars situats en urbanitzacions exclusives de la Comunitat de Madrid. Gràcies a aquesta informació es va reforçar la presència policial en els punts sensibles i es van frustrar nous robatoris en localitats com Pozuelo de Alarcón i Torrelodones.

Així mateix, els agents van rastrejar alguns dels efectes sostrets i van identificar a un home que regentava un establiment dedicat a la compravenda de metalls preciosos de Madrid com receptador dels mateixos, col·laborant d'aquesta manera com a última baula del grup criminal.

Quatre entrades i registres i desarticulació del grup criminal

Conforme avançaven els esbrinaments, els investigats van començar a adoptar més mesurades de seguretat, utilitzant multitud de línies telefòniques i de vehicles per dificultar la labor policial. Per aquest motiu, el passat 13 de febrer es va elaborar un dispositiu per a la seva detenció, amb quatre entrades i registres en els municipis d'Escalona (Toledo), Sotillo de l'Adrada (Àvila), Lozoya (Madrid) i a la pròpia capital madrilenya.

En aquest operatiu van ser detinguts els sis integrants del grup criminal –cinc homes i una dona– i es van intervenir deu rellotges, diverses peces de joieria, més de 3.300 euros en efectiu i dues pistoles d'aire comprimit, entre altres efectes.

Els arrestats van passar a la disposició de l'autoritat judicial com a presumptes autors de vuit delictes de robatori amb força, un robatori amb violència o intimidació, falsedat documental, encobriment i blanqueig de capitals, així com per pertinença a grup criminal. Tres dels arrestats, els dos presumptes autors materials i un dels seus col·laboradors, han ingressat a la presó provisional.

Rastrejaven les xarxes socials i completaven la informació

Per a l'elecció dels seus objectius, aquest grup criminal utilitzava el contingut audiovisual que els propis esportistes, els seus familiars o persones del seu entorn publicaven en xarxes socials, mostrant alguns dels efectes de gran valor que posseïen als seus domicilis, així com la seva distribució espacial i ubicació del mateix i, fins i tot, informant de quan es trobaven absents dels seus habitatges.

Aquesta informació era, posteriorment, contrastada i completada sobre el terreny per integrants del grup criminal, els qui realitzaven visites als habitatges interessats per realitzar comprovacions sobre els sistemes de seguretat instal·lats i la viabilitat d'accés a les mateixes, demostrant un alt grau de professionalitat.