De curs legal

Entra en circulació la moneda de dos euros commemorativa del 200 aniversari de la Policia Nacional

S'han emès un milió i mitjà de monedes, en les quals apareix l'escut de la Policia Nacional acompanyat de la llegenda “POLICIA NACIONAL 1824-2024”

La nova moneda podrà ser utilitzada en tota l'eurozona, formada pels 20 països de la Unió Europea que tenen l'euro com a moneda oficial

moneda dos euros

12/03/24

La Policia Nacional es converteix des d'aquest 12 de març en el primer cos policial espanyol a comptar amb una moneda de dos euros de curs legal. Amb ella es commemora el 200 aniversari de la creació de la Policia i podrà ser utilitzada en qualsevol transacció econòmica realitzada als diferents països de tota la zona euro. En total s'han emès un milió i mitjà de monedes.

En la nova moneda encunyada per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, tal com es recull en el Butlletí Oficial de l'Estat en la seva edició del 7 de novembre de 2023, apareix l'escut oficial del Cos i, sobre ell, una llegenda circular en la qual pot llegir-se “POLICIA NACIONAL 1824-2024”. En la part inferior de l'emblema apareix la llegenda “ESPANYA”, també en sentit circular i en majúscules, tot això envoltat pels dotze estels de la Unió Europea, situades a la zona circular exterior de la moneda.

 

Aquesta moneda commemorativa posseeix les mateixes característiques, propietats i cara comuna que les altres monedes de dos euros emeses per Espanya i per la resta de països de l'Eurozona. El que la diferència és el motiu que figura en la cara nacional, que en aquesta ocasió es dedica al 200 aniversari de la Policia Nacional.

 

La nova moneda podrà ser utilitzada en els 20 països que tenen l'euro com a moneda oficial, que junts formen l'eurozona. Actualment, i segons dades de la pròpia Unió Europea, més de 341 milions de persones usen l'euro cada dia, la qual cosa la converteix en la segona moneda més utilitzada del món.

 

Monedes emeses per Espanya en anys anteriors

 

La primera moneda de dos euros commemorativa emesa exclusivament per Espanya va ser en 2005 i es va dedicar a l'IV centenari de la primera edició de «L'enginyós gentilhome el Quixot de la Manxa». La segona no va sortir fins a 2010, cinc anys més tard, i, des de llavors, tots els anys sense excepció s'ha dedicat una moneda commemorativa d'Espanya a un lloc del territori nacional declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La previsió és que segueixi sent així durant els propers anys.

 

Excepcionalment, en els anys 2014, 2018, 2022 i 2023 es va emetre, a més, una segona moneda commemorativa, que es van dedicar al canvi en la Prefectura de l'Estat (2014), al 50 aniversari del naixement del Rei Felipe VI (2018), al V centenari de la primera volta al món -capitaneada per l'espanyol Juan Sebastián Elcano- (2022) i a la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea (2023).

 

A tots aquests esdeveniments de rellevància històrica se sumeixi en aquest 2024 el segon centenari de la creació de la Policia Nacional. Va ser el rei Fernando VII qui va dictar en 1824 la Real Cèdula per la qual es creava la Policia General del Regne davant la necessitat de dotar a les ciutats espanyoles d'una estructura de seguretat moderna.

 

Moneda de col·lecció de deu euros

 

A més d'aquesta moneda de curs legal de dos euros, i també amb motiu de la commemoració del bicentenario de la Policia Nacional, s'ha emès una moneda de col·lecció de deu euros.

 

En l'anvers es reprodueix el retrat de La seva Majestat el Rei Felipe VI. La imatge del Rei canvia respecte a anys anteriors, mostrant en aquesta ocasió una imatge actual del monarca amb barba. En el revers es reprodueix, en color, el logotip del bicentenario de la Policia Nacional. En la part inferior, apareixen les llegendes “SERVEI, DIGNITAT, ENTREGA i LLEIALTAT”.