Una víctima desesperada es va precipitar per una finestra per fugir

La Policia Nacional allibera a 21 víctimes d'explotació laboral i deté a 15 responsables de tracta d'éssers humans

S'ha ordenat l'ingrés a la presó dels tres principals membres de l'organització que formaven una xarxa criminal integrada per dos clans familiars, que els seus implicats portaven un alt tren de vida mentre les seves víctimes havien de cercar en les escombraries per poder alimentar-se

Els responsables no permetien a les víctimes beure ni menjar durant la jornada laboral que desenvolupaven en zones agrícoles malgrat les altes temperatures i al treball físic que havien de realitzar, fins i tot una de les víctimes, menor d'edat, estava embarassada i va sofrir un avortament a causa de la seva explotació

21/02/24

Recerca policial

L'actuació policial es va iniciar en tenir coneixement de l'existència de diverses víctimes de tracta d'éssers humans en la localitat de Brenes, a Sevilla, a les quals explotaven per al treball agrícola. Les recerques dels agents va permetre posar en descobert una organització criminal integrada per dos grups familiars que portaven un alt tren de vida.

Els integrants de l'entramat falsificaven la identificació de les persones que realment es trobaven treballant, modificant documents autèntics de nacionalitat romanesa o moldava canviant-los la fotografia i, en el seu lloc, constava la dels treballadors. D'aquesta forma, no corresponia la filiació amb la imatge, la qual cosa els permetia continuar la seva activitat delictiva.

Víctimes desesperades, sense menjar ni beure

Els integrants de l'organització criminal captaven als seus països d'origen a les víctimes, de nacionalitat moldava i romanesa, a través d'anuncis i de xarxes socials on oferien treball a Espanya. Publicitaven condicions laborals i salaris ficticis, molt allunyats de la realitat, ja que després es veurien en una situació d'extrema necessitat durant la seva explotació. Les traslladaven amb autobús fins a Sevilla i atès que els pagaven el bitllet del viatge, les víctimes contreien un deute que forçava encara més la seva condició de vulnerabilitat.

Una vegada a Sevilla, membres de l'organització les portaven fins a les localitats de Brenes i Cantillana, on les allotjaven en habitatges ocupats sota condicions infrahumanes: les estades tenien en el seu interior cables solts i pelats, sense la beina de protecció, amb un greu perill que les víctimes s'electrocutessin, els matalassos estaven bruts, apilats damunt de caixes de recol·lecció i hi havia gran quantitat de floridura i brutícia en les parets i en el bany. Els implicats les controlaven en aquest lloc, per la qual cosa no podien abandonar lliurement els habitatges.

Les víctimes treballaven fins a l'extenuació, realitzaven diferents tasques agrícoles durant llargues jornades laborals, sent la seva principal activitat la recollida de productes hortofrutícoles. Els responsables no permetien a les seves víctimes beure ni menjar durant el temps de treball, malgrat les altes temperatures i a l'esforç físic que havien de realitzar. Fins i tot havien de cercar menjar en les escombraries quan podien per poder alimentar-se.

En finalitzar la seva jornada laboral, una de les víctimes es va desmaiar en un supermercat i els implicats la van arrossegar pel sòl per treure-la d'allí ràpidament sota amenaces. A més, una altra víctima, fruit de la desesperació, es va precipitar per la finestra del lloc on la recloïen per intentar fugir, produint-se greus lesions.

Durant la recerca s'han dut a terme set entrades i registres en les localitats sevillanes de Brenes i Cantillana, s'han intervingut tres cotxes d'alta gamma, cinc matxets de grans dimensions, un bolígraf pistola, una defensa extensible, 15 telèfons mòbils d'alta gamma, tres ordinadors, diversos dispositius d'emmagatzematge, nou rellotges d'alta gamma, joies, més de 37000 euros en efectiu i diversa documentació relacionada amb la recerca.

L'operació culmina amb l'alliberament de 21 víctimes d'explotació laboral i la detenció de 15 persones en Cantillana i Brenes, a Sevilla, pels delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, contra els drets dels ciutadans estrangers, usurpació d'identitat i falsedat documental. Després de ser posats a disposició judicial es va ordenar l'ingrés a la presó dels tres principals membres de l'organització.

El treball policial s'ha coordinat amb la Unitat de Tracta de Persones i Estrangeria de la Fiscalia de Sevilla i ha rebut la col·laboració de l'Agregaduría d'Interior d'Espanya a Romania i de l'Ajuntament de Brenes.


Amb la tracta no hi ha tracte

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900105090 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.