En un soterrani del municipi d'Arona (Santa Cruz de Tenerife)

La Policía Nacional desmantela el primer laboratorio de España de una nueva sustancia estupefaciente conocida como “rosin”

Es tracta d'un derivat ultra concentrat de l'haixix que, sotmès a diferents processos de filtració, congelació i dessecat –i després del seu posterior premsatge i purificat- es converteix en una substància de gran puresa coneguda com “rosin” o “rosin hash”

Els agents han detingut a cinc persones entre les quals es troben el principal investigat –que va ser sorprès a l'interior del laboratori mentre cuinava la droga- i els responsables de diversos clubs cannábicos repartits pels municipis de Tenerife d'Arona i Adeje

En els registres realitzats s'han intervingut 1,7 quilos de “rosin”, 167 pots de resina de la mateixa substància, 54 quilos de marihuana, 145 plantes i 2 quilos d'haixix; així mateix, els agents han confiscat la maquinària de la qual estava compost el laboratori i 15.000 euros en efectiu

 La col·laboració ciutadana ha estat fonamental, ja que la recerca es va iniciar arran de les informacions rebudes en el compte de correu oficial, i anònima, antidroga@policia.es

20/02/24

.- La Policia Nacional ha desmantellat, en el municipi d'Arona (Santa Cruz de Tenerife), el primer laboratori d'Espanya d'una nova substancia estupefaent coneguda com “rosin”. Es tracta d'un derivat ultra concentrat de l'haixix que, sotmès a diferents processos de filtració, congelació i dessecat –i després del seu posterior premsatge i purificat- es converteix en una substància de gran puresa coneguda com “rosin” o “rosin hash”.

Els agents han detingut a cinc persones, entre les quals es troben el principal investigat –que va ser sorprès a l'interior del laboratori mentre cuinava la droga- i els responsables de diversos clubs cannábicos repartits pels municipis de Tenerife d'Arona i Adeje. En els registres realitzats s'han intervingut 1,7 quilos de “rosin”, 167 pots de resina de la mateixa substància, 54 quilos de marihuana, 145 plantes i 2 quilos d'haixix; així mateix, els agents han confiscat la maquinària de la qual estava compost el laboratori i 15.000 euros en efectiu.

La recerca es va iniciar gràcies a les informacions rebudes a través del compte de correu oficial de la Policia Nacional antidroga@policia.es. D'aquesta forma, els agents van tenir coneixement de l'existència d'un ciutadà de nacionalitat italiana que, presumptament, estava elaborant una nova substancia estupefaent des d'un laboratori clandestí situat en un soterrani en Arona (Santa Cruz de Tenerife).

Diversos clubs cannábicos del sud de la illa com a punts de distribució

Amb les primeres perquisicions, els agents van comprovar com el principal investigat, de 29 anys d'edat, entrava i sortia contínuament del lloc on es trobava el suposat laboratori. Així mateix, van detectar que acudia assíduament a diferents clubs cannábicos repartits pels municipis de Tenerife d'Arona  i Adeje. Després de diverses gestions policials, van observar que quan aquest abandonava els locals s'intensificava l'afluència de gent, que romania escassos minuts a l'interior i sortia. Això va permetre concloure que, efectivament, en ells s'estava duent a terme la venda de “rosin”, una substancia estupefaent de nova creació presentada en pots de cristall preparats a aquest efecte.

“Rosin”: Derivat ultraconcentrado de l'haixix, i obtingut mitjançant el mètode bubble hash

Es tracta d'un derivat ultra concentrat de l'haixix que, sotmès a diferents processos de filtració, congelació i dessecat –i després del seu posterior premsatge i purificat- es converteix en una substància de gran puresa coneguda com “rosin” o “rosin hash”.

El laboratori desmantellat obtenia l'estupefaent mitjançant el mètode bubble hash. Amb aquesta tècnica, per a l'elaboració d'un quilo de “rosin” necessitaven uns 75 quilos de cogollos de marihuana. D'altra banda, l'extracció es duia a terme amb la planta humida, per la qual cosa el procés s'alleugeria al no haver de realitzar l'assecat. Els cogollos eren introduïts frescs amb gel i aigua dins d'una galleda, on es desprenien els caps dels tricomas i es filtraven, realitzant-se diversos sedassos per treure diferents tipus de “rosin”. Una vegada filtrades es recol·lectaven per grandària i es congelaven, la qual cosa donava lloc a una pasta de diferents colors en funció de la qualitat de la droga. Finalment, a la pasta congelada li extreien l'aigua mitjançant una liofilizadora i el producte que s'obtenia era el “rosin”, un derivat de l'haixix de molt alta qualitat, llest per a l'últim pas d'elaboració del “rosin hash” que s'obté premsant l'anterior. A més, el principal investigat també utilitzava una màquina per aplicar calor, denotant un gran coneixement en el maneig de les temperatures, ja que d'això depèn la puresa i qualitat final del producte.

Finalment, aquesta substància es guardada en pots de cristall, i en fred, per assegurar un bon estat de conservació i mantenir els nivells de THC.

Desmantellat el primer laboratori de “rosin” d'Espanya

A mitjan passat mes d'octubre els investigadors van realitzar un dispositiu que va concloure amb cinc detencions i el registre simultani de tres clubs cannábicos i del domicili del principal investigat. Aquest últim va ser sorprès en el soterrani de l'habitatge, on es trobava el laboratori clandestí, cuinant la droga.

Com a resultat dels registres, els agents van intervenir 1,7 quilos de “rosin”, 167 pots amb resina de “rosin”, 54 quilos de marihuana, 145 plantes en hivernacles interiors (al domicili del principal investigat) i dos quilos d'haixix. A més, van confiscar 15.000 euros en efectiu i la maquinària de la qual estava compost el laboratori, concretament una liofilizadora amb bomba de buit, premses hidràuliques, un forn de purificat, filtres i nombrosos congeladors.

Els arrestats van passar a disposició judicial, decretant-se l'ingrés a la presó provisional del principal investigat, i el laboratori va ser desmantellat per complet.