Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Alliberades sis víctimes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual

Han estat detingudes deu persones desarticulant així una organització criminal, liderada per un home i una dona, que confinava a les víctimes en dos pisos prostíbuls en les localitats de Manresa i Mollet del Vallés on dormien amuntegades en condicions d'insalubritat

En els dos habitatges es traficava també amb substàncies estupefaents obligant a les víctimes a incentivar als clients a comprar cocaïna

13/02/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Joia-Aguyje, han desarticulat una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i ha alliberat a sis víctimes que es trobaven sota el control de l'estructura delictiva.

En total han estat detingudes deu persones com a presumptes responsables dels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, contra els drets dels ciutadans estrangers, relatius a la prostitució, contra la salut pública, contra la integritat moral i organització criminal.

 

Obligades a prostituir-se les 24 hores del dia

 

L'organització criminal captava a les víctimes en països de Sud-amèrica, principalment Paraguai, mitjançant engany, beneficiant-se de la seva situació de vulnerabilitat i oferint-los unes condicions de vida i laborals prometedores. Altres dones eren captades ja a Espanya emprant el mateix modus operandi.

 

La xarxa delictiva sufragava totes les despeses i tràmits necessaris perquè les mates captades en països estrangers i a Espanya, recaiguessin en els dos pisos-prostíbul a la disposició de l'organització un en la localitat de Manresa, i l'altre a Mollet del Vallés. 

 

Una vegada es trobaven sota el control físic dels membres de l'entramat criminal, els retiraven els seus telèfons mòbils i passaports per posteriorment, informar-los que havien contret un deute econòmic amb l'organització havent de ser satisfeta amb l'execució de serveis sexuals.

 

Per a això devien estar disponibles 24 hores al dia sense descans, encara que estiguessin indisposades, per mantenir relacions sexuals sense protecció, patir violència física si el client ho requeria i fins i tot per ser gravades. Les víctimes no disposaven de llibertat de moviment, mantenint la xarxa criminal un control ferri sobre les mateixes.

 

Les dones eren confinades en  els dos pisos-prostíbuls on estaven amuntegades, sense privadesa i en condicions infrahumanes i insalubres.  A més en un dels pisos eren controlades amb càmeres de video- vigilància. En tots dos immobles es traficava amb substàncies estupefaents obligant a les víctimes a incentivar als clients per comprar cocaïna i a consumir-la elles mateixes de manera forçada si el servei així ho demandava.

 

Recerca policial

 

L'organització criminal mantenia una sòlida jerarquia amb un repartiment de rols perfectament definit en el relacionat amb la captació, trasllat i explotació final. L'adreça era compartida entre un home i una dona. La resta de nivells de l'organització obeïen les instruccions de l'adreça, posant l'accent principalment en un dels membres encarregat de captar a les víctimes, el qual aprofitava els seus coneixements com a agent de viatges per introduir-les distretament en territori nacional.

 

Durant les entrades i registres realitzats en les localitats de Gavá, Manresa i Mollet del Vallés van ser intervinguts més de 13.000 euros en efectiu, 18 telèfons mòbils, un ordinador, 300 grams de cocaïna, una premsa hidràulica empleada en l'elaboració de substància estupefaent i nombrosa documentació relacionada amb l'explotació de les víctimes. S'han bloquejat 11 productes bancaris, tres vehicles i un immoble. 

 

Al moment de l'alliberament es van clausurar els pisos utilitzats com a prostíbuls on eren explotades, per després ser assistides en total coordinació i col·laboració per l'ONG “FUNDACIÓ APIC-ACAM”, per atendre les diferents necessitats que podien requerir cadascuna d'elles.

 

La recerca ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció Nº 3 de Manresa i duta a terme per la Unitat Central de Xarxes d'Immigració i Falsedats Documentals de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya i la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Bizkaia.

 

Policia Nacional i Guàrdia Civil La Guàrdia Civil, contra la Tracta d'Éssers humans

 

Aquesta operació s'emmarca dins de les accions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. Tots dos cossos compten amb canals per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes. A més del telèfon 900 10 50 90, Policia Nacional compta amb el correu electrònic trata@policia.es i Guàrdia Civil  amb el correu trata@guardiacivil.es