Operació Kancha

La Policia Nacional deté a Barcelona als líders d'una nova Mara vinculada a la “Colla Barri 18”

§   Els tres detinguts lideraven una estructura radical i violenta, coneguda en l'argot pandillero com a “pista” o “clica”, que actuava principalment a les zones de Nou Barris i L´l'Hospitalet de Llobregat §   S'ha intervingut un arma de foc artesanal coneguda com a “xilena” i munició del calibre 12, a més de diferent simbologia de la banda §   Aquest grup atemoria a ciutadans migrants procedents del continent americà que residien a la ciutat de Barcelona amb la finalitat d'expandir i consolidar el seu territori

Arma

11/02/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Barcelona a tres persones per la seva presumpta participació en els delictes de pertinença a organització criminal, lesions, amenaces i tinença il·lícita d'armes de foc.

Els arrestats lideraven un nou grup de la “Colla Barri 18” o “Calli 18” a la província de Barcelona i realitzaven labors de proselitisme de nous membres a les zones de Nou Barris i L´l'Hospitalet de Llobregat. Cercaven ocupar l'espai deixat per una estructura similar desarticulada per la Policia Nacional a la ciutat de Barcelona, el passat mes de febrer de 2023, mitjançant el desenvolupament de l'Operació Salvaguarda.

 

L'operació policial desplegada per agents de la Comissaria General d'Informació (CGI) i la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona ha comptat amb la presència del Federal Bureau of Investigation (FBI) nord-americà.

L'operació, que segueix oberta, es troba sota l'adreça del Jutjat d'Instrucció número 25 de Barcelona.

“La 18”

La recerca es va iniciar a l'octubre de 2023 quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una sèrie d'amenaces i agressions que s'estaven produint a ciutadans originaris del continent americà en diferents zones de Barcelona, per persones que alardeaban de la seva pertinença a la “18”. Una vegada realitzades diferents comprovacions,  es va corroborar que els detinguts lideraven una “pista” o “clica” de la Mara “Colla Barri 18” o “Calli 18” que pretenia establir-se a Barcelona.

En la matinada del passat dimecres es va establir un dispositiu policial en el qual es va detenir als tres líders del grup i en el qual, a més, es van practicar dos registres domiciliaris. Fruit d'aquests, els agents van intervenir un arma de foc artesanal apta per al seu ús i comunament utilitzada per aquest tipus de colles, coneguda com a “xilena”, al costat de la seva munició del calibre 12, i simbologia de la banda.

cal recordar que en el mes de febrer de 2023 la Policia Nacional va detenir a disset persones vinculades a la Mara “Colla Barri 18” o “Calli 18”, sent la primera operació desenvolupada a Espanya contra aquest grup organitzat transnacional. Es tracta d'una organització jerarquitzada, estructurada i amb rols molt definits.

GICCOT

En relació al monitoratge, seguiment i control d'aquest fenomen radical i violent, cal destacar que la Policia Nacional es troba integrada actualment en el grup de treball denominat Grup Internacional Contra el Crim Organitzat Transnacional (GICCOT), en el qual es treballa de forma conjunta i coordinada amb diverses agències per lluitar contra el fenomen de les colles criminals transnacionals que operen a nivell global.