Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Detingudes cinc persones a Espanya i Països Baixos relacionades amb la intervenció de més de 2.300 quilograms de cocaïna a Espanya

Els detinguts formaven part d'una organització criminal assentada en diferents països, responsable de la introducció i distribució de grans remeses de cocaïna a Europa des de Sud-amèrica per via marítima

Les aprehensions de droga de les quals se'ls responsabilitza van tenir lloc en el port de Bilbao en 2020 i d'Algesires entre 2021 i 2022

S'han dut a terme registres simultanis a les províncies de Madrid i Alacant, així com a la ciutat neerlandesa d'Ámsterdam

29/12/23

Agentes de la Policía Nacional, en una operación conjunta con la Guardia Civil y el Servicio de Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria, han llevado a cabo una operación dirigida contra varios integrantes de una organización criminal internacional especializada en la introducción y distribución de cocaína en Europa, procedente de Sudamérica.

En total hi ha cinc persones detingudes, tres a Espanya i dues en Països Baixos, pels presumptes delictes de tráfico de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

La primera d'aquestes aprehensions va tenir lloc en el Port de Bilbao a l'abril de 2020, en la qual es van intervenir 1.100 quilograms de cocaïna en un contenidor marítim procedent d'Equador, camuflada a l'interior d'una càrrega legal de plàtans. Aquesta aprehensió va permetre als agents espanyols iniciar l'operació, posant-los després de la pista d'aquesta important organització criminal d'àmbit internacional especialitzada en el narcotràfic a gran escala.

Empreses d'importació de fruita per a la importació de cocaïna

Amb el pas dels mesos, es va aconseguir identificar a diverses empreses d'importació de fruites creades exprofeso per introduir a Espanya grans remeses de cocaïna a través de contenidors marítims, totes elles a Madrid.
Entretant les autoritats espanyoles van poder confiscar una altra partida de contraban en el port d'Algesires d'1.152 quilograms de cocaïna en el mes de setembre de 2021 i posteriorment, un altre carregament de 96 quilograms de cocaïna al novembre de 2022, tots dos gestionats i coordinats per la mateixa organització criminal.

Anàlisi de comunicacions encriptades

La recerca s'ha sustentat després de l'anàlisi exhaustiva duta a terme durant mesos sobre sistemes de xats encriptats d'última generació, els quals eren utilitzats per aquesta organització en les seves comunicacions amb l'únic objectiu d'intentar evadir l'acció policial sobre les operatives de narcotràfic desenvolupades.

Gràcies a aquesta anàlisi s'ha aconseguit identificar plenament als màxims responsables d'aquest entramat empresarial, situats en diferents països, els quals gestionaven directament la introducció a Espanya d'aquests enviaments de cocaïna des de la seva embarqui en origen.

Per tot això, a la fi del passat mes de novembre, es va dur a terme la fase final d'aquesta operació, practicant-se un total de sis registres domiciliaris de manera simultània; quatre d'ells entre les províncies de Madrid i Alacant, i els dos restants a la capital neerlandesa. En ells es va detenir a cinc persones, tres a Espanya i dues en Països Baixos, totes elles vinculades directament amb la gestió de les partides de cocaïna intervingudes.

Als detinguts se'ls imputen els suposats delictes de tráfico de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, per la introducció d'un total de 2.348 quilograms de cocaïna a Espanya.

Detencions fora d'Europa

La col·laboració entre tots els cossos policials ha estat contínua i directa durant tota la recerca, la qual ha permès a les autoritats nord-americanes detenir a un destacat narcotraficant d'origen albanès resident als Estats Units. Se li acusa de dirigir una extensa xarxa de narcotràfic que distribuïa cocaïna en més de 15 països, entre ells Espanya, estant planificant construir pel que sembla un “dron submarí” amb capacitat de transport autònom de grans quantitats de cocaïna entre Sud-amèrica i Europa.

Aquesta recerca en EE.UU conflueix amb la duta a terme a Espanya després de la intervenció de cocaïna en el Port de Bilbao, esmentada anteriorment.

L'operació ha estat dirigida al nostre país pel Jutjat Central d'Instrucció nº 2 de l'Audiència Nacional i ha comptat amb la col·laboració de la Politei neerlandesa i amb l'agència antidroga nord-americana DEA.