Operació de l'Agència Tributària i la Policia Nacional amb la col·laboració de la Policia Judiciaria de Portugal

Intervinguts 210 quilos de cocaïna ocults en maquinària industrial declarada com a ferralla procedent de Panamà

S'ha detingut a set persones a Albacete i València pels delictes de tráfico de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals

La droga estava oculta a l'interior de dues peces de ferralla que havien estat ahuecadas i emplenades amb ciment i goma aïllant, creant així una càmera que contenia 210 paquets de cocaïna d'un pes aproximat d'un quilo cadascun

25/10/23

25-octubre-2023.- Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, i en col·laboració amb la Policia Judiciaria de Portugal, han intervingut 210 quilos de cocaïna ocults en maquinària industrial declarada com a ferralla procedent de Panamà. S'ha detingut a set persones a Albacete i València pels delictes de tráfico de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

La droga estava oculta a l'interior de dues peces de ferralla que havien estat ahuecadas i emplenades amb ciment i goma aïllant, creant així una càmera que contenia 210 paquets de cocaïna d'un pes aproximat d'un quilo cadascun

Aquesta recerca va començar al gener de 2022 en detectar que una empresa espanyola, sense activitat comercial aparent, havia importat des de Sud-amèrica un contenidor de polpa de fruita. Les primeres gestions realitzades pels agents van permetre esbrinar que els administradors actuals de la mateixa havien estat detinguts junts en 2017 per la seva relació amb una plantació de marihuana en una nau industrial de València. El traspàs de l'empresa havia estat recent i a més s'havia modificat l'objecte social de la mateixa, per la qual cosa s'inicia una recerca sobre els dos detinguts.

Les primeres vigilàncies dutes a terme pels grups de recerca van evidenciar que la relació entre ells era sospitosa, solien veure's en pàrquings i mantenien reunions amb persones amb antecedents per tráfico de drogues. A més, els investigadors van comprovar que un dels investigats era el que mantenia el control de les decisions, mentre que l'altre era utilitzat com a “home de palla”.

A l'abril de 2022, aquests dos homes van llogar una nau a Riba-roja de Túria i van començar a condicionar-la per emmagatzemar fruites, instal·lant sistemes de refrigeració. Va resultar sospitós per als investigadors que els investigats no realitzaven cap gestió amb possibles compradors dels aliments que pretenien importar i mostraven un desconeixement absolut dels requisits de les activitats de comerç internacional en les quals s'estaven embarcant. En un moment donat, els investigats van començar a fer gestions per importar un contenidor de bananos, fruita que, per problemes de refrigeració del contenidor, va arribar podrida el que va portar a la fallida a l'empresa.

A principis de 2023, els investigats van crear una nova empresa d'importació de ferralla a Portugal, incorporant en el projecte al gendre d'un d'ells, camioner de professió. A més, van llogar en Villarrobledo (Albacete) una nau amb pont de grua per manejar la ferralla.

Peces de ferralla ahuecadas per introduir la droga

Al setembre de 2023 es va tenir coneixement de l'arribada de quatre contenidors que serien lliurats en Villarrobledo, per la qual cosa es va disposar un dispositiu de vigilància al voltant de la nau de descàrrega. En un moment donat, els investigadors detecten una furgoneta ocupada per un home que estava realitzant labors de contravigilancia al polígon industrial. Després de la descàrrega de l'últim contenidor, els agents van decidir actuar aprofitant l'entrada en la nau d'un camió-grua. Aquest vehicle, estava conduït per un home aliè a la recerca, que va indicar als investigadors que li havien cridat perquè carregués dues peces del camió. Aquestes, part del braç hidràulic d'una excavadora, destaquen entre tota la ferralla pel seu gran volum.

Els agents descobreixen que les peces havien estat ahuecadas, emplenades amb ciment i goma aïllant, creant una càmera que contenia 210 paquets de cocaïna, d'un pes aproximat d'un quilo cada paquet. Es procedeix en aquest moment a la detenció de les set persones encarregades de recepcionar la substancia estupefaent per delictes de tráfico de drogues de les quals causen greu dany a la salut, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.