Avui se celebra el Dia Europeu contra la tracta d'éssers humans

La Policia Nacional allibera a cinc dones que eren explotades sexualment i vigilades amb càmeres de seguretat a Alacant

Arribaven a Espanya enganyades per treballar com a personal de neteja i amb la falsa promesa que els pagarien el viatge i els tràmits per regularitzar la seva situació administrativa, però una vegada al nostre país les obligaven a prostituir-se per pagar el deute que havien contret

S'ha detingut a cinc membres d'una organització criminal en el municipi alacantí d'Almoradí, en una operació que s'ha iniciat gràcies a una trucada al telèfon contra la tracta i que ha comptat amb la col·laboració de la Policia Federal de Brasil  La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu electrònic trata@policia.es per denunciar de forma anònima i confidencial aquest tipus de delictes. Des de l'inici del present any s'han rebut un total de 5.235 comunicacions, gràcies a les quals s'ha alliberat a 73 víctimes, de les quals dues eren menors d'edat

18/10/23

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Policia Federal de Brasil, han alliberat a cinc víctimes d'explotació sexual a Alacant gràcies a una trucada al telèfon contra la tracta. Arribaven a Espanya enganyades per treballar com a personal de neteja, no obstant això, una vegada al nostre país eren obligaven a prostituir-se per pagar el suposat deute que havien contret pel viatge. Han estat detingudes cinc persones en la localitat d'Almoradí, a Alacant que presumptament conformaven una organització criminal dedicada l'explotació sexual.

La líder de l'entramat enganyava a les seves víctimes amb un suposat treball de neteja, assegurant que els pagaria el viatge i els tràmits per regularitzar la seva situació a Espanya. Una vegada en territori nacional eren obligades a prostituir-se per pagar el deute que havien contret pel seu trasllat, la  meitat dels diners obtinguts amb els serveis sexuals.

L'organització criminal, assentada a la província d'Alacant, exercia un dur control sobre les víctimes a través d'un circuit de càmeres de video-vigilància establert en el prostíbul. Les explotaven sexualment durant les 24 hores del dia sense que poguessin rebutjar a cap client ni descansar, a més havien de pagar el lloguer, el menjar i fins i tot l'aigua.

Els integrants de l'organització s'aprofitaven de les creences religioses de les víctimes per, mitjançant rituals, altars i ofrenes, aconseguir una fidelitat absoluta als caps de l'organització. Una vegada reunida tota la informació es va detenir a sis membres de l'organització criminal en el municipi alacantí d'Almoradí.

Col·laboració ciutadana contra la tracta

La Policia Nacional compta amb eines de col·laboració ciutadana per lluitar contra la tracta i, d'aquesta forma, possibilitar la participació per superar les barreres d'aquest acte execrable que imposa un jou a les seves víctimes a través de la violència. S'impulsa a utilitzar aquest recurs com a ajuda per al seu alliberament.

Avui, en el Dia Europeu contra la tracta d'éssers humans recordem que a través de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu electrònic  trata@policia.es, la Policia Nacional facilita la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, sense que quedi reflectida la trucada en la factura telefònica.

Solament des de l'inici del present any 2023 i fins avui, s'han rebut per aquests mitjans un total de 5.235 comunicacions de col·laboració ciutadana (2.230 trucades i 3.005 correus electrònics), gràcies a la informació dels quals s'ha dut a terme l'explotació de 19 operacions policials, amb resultat de la detenció de 70 persones, i l'alliberament de 73 víctimes, de les quals dues eren menors d'edat.