En Dues Germanes (Sevilla)

La Policia Nacional deté al major comprador de dades confidencials que van ser obtinguts després de l'atac al Punt Neutre Judicial

Aquesta detenció s'emmarca dins de l'Operació Pousada, desenvolupada en dues fases, quan es va arrestar a l'autor principal de l'atac contra el CGPJ i al seu facilitador, els qui van causar nombroses intrusions il·legítimes en diferents bases de dades d'institucions públiques

Es lucrava amb la realització de campanyes de smishing o enviament d'un SMS a un usuari simulant ser una entitat legítima -xarxa social, banc, institució pública, etc.- amb l'objectiu de robar-li informació privada o realitzar-li un càrrec econòmic.

En el registre del seu domicili s'ha trobat un subfusell, un arma de foc talla i una escopeta, tots ells municionados amb els seus respetivos cartutxos i disposats per ser utilitzats

17/07/23

Agents de la Policia Nacional han detingut dimarts passat a una persona en Dues Germanes (Sevilla) per la seva presumpta participació en un delicte de revelació de secrets i d'estafa, tots dos de caràcter continuat, tinença d'armes i dipòsit d'armes de guerra i municions. La recerca va començar el novembre passat quan els agents van tenir coneixement de diversos ciberatacs als sistemes informàtics de diferents institucions públiques com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i l'Agència Estatal d'Administració Tributària, entre unes altres.

Els especialistes en la lluita contra les ciberamenazas de la Comissaria General d'Informació van identificar a una de les persones responsable d'aquestes intrusions, un jove amb àmplia trajectòria al món de la ciberdelinqüència, qui va ser detingut el passat 31 de març a Madrid. Aquest havia desenvolupat una plataforma “Ull d'Horus”, on acumulava les dades personals obtingudes il·lícitament a través d'aquestes intrusions i que es presentava com un servei de consultes i venda d'informació a tercers. Dos mesos més tard, i després d'una intensa recerca, es va localitzar a un segon individu, el qual s'hauria ocupat, de connivència amb el primer, de l'obtenció il·lícita de les diferents credencials d'usuari per realitzar els ciberatacs.

Va comprar més de 15.000 registres de dades personals

Durant la recerca, els agents han pogut determinar que el detingut va adquirir de forma il·lícita almenys 30 paquets de dades que contenien mes de 15.000 mil registres amb informació de caràcter personal i bancària de contribuents espanyols. Utilitzant diferents identitats digitals en aplicacions de missatgeria instantània, l'arrestat administrava una àmplia xarxa de contactes dedicats a la comissió online de diferents activitats il·lícites de les quals es lucrava econòmicament. Un dels modus operandi utilitzat era la realització de campanyes de smishing o enviament d'un SMS a un usuari simulant ser una entitat legítima -xarxa social, banc, institució pública, etc. -amb l'objectiu de robar-li informació privada o realitzar-li un càrrec econòmic. Ressenyar que per a l'èxit d'una campanya de smishing la qualitat i exactitud de les dades de partida és essencial per aconseguir un engany efectiu en les víctimes.
Quan els agents van sorprendre al detingut al seu domicili aquest tenia oberta i activa en el navegador del seu ordinador portàtil una pestanya d'una plataforma d'enviament massiu de SMS juntament amb 24 telèfons mòbils i 114 targetes de telefonia SIM preparades per al seu ús.
Però l'arrestat no solament disposava d'una àmplia xarxa de contactes criminals al món virtual, sinó que el fet d'haver-hi oposat tres armes de foc al seu domicili demostra la seva alta perillositat i vinculació amb la delinqüència comuna.

Amagava un subfusell i altres armes de foc preparades per ser utilitzades

Durant la detenció s'ha dut a terme el registre del domicili del detingut on s'ha intervingut nombrosa documentació i efectes que estan sent analitzats pels investigadors. És significatiu la gran quantitat de suports tècnics oposats, com els gairebé 30 telèfons mòbils, ordinadors i targetes SIM. A més, s'ha trobat un subfusell, un arma de foc talla i una escopeta, tots ells municionados amb els seus respetivos cartutxos i disposats per ser utilitzats. A més, es va poder comprovar com el detingut gaudia d'alt nivell de vida disposant de gran quantitat d'articles de luxe com a joies -penjants d'or i rellotges , vehicles d'alta gamma, etc.
És significatiu assenyalar que l'arma de guerra intervinguda, el subfusell Scorpion, té una gran potència de foc i és considerada un arma de guerra segons l'actual Reglament d'Armes.
Els investigadors han aprehendido in situ durant la pràctica del registre gran quantitat de criptoactivos. A més, s'ha detectat que durant el 2022 va disposar de criptoactivos per un import superior a un milió dos-cents mil euros a través de vuit moneders diferents de bitcoin.
En el matí del dijous, s'ha posat al detingut a la disposició del titular del Jutjat Central d'Instrucció número Quatre de l'Audiència Nacional, el qual ha decretat el seu ingrés a la presó.
La recerca policial, que s'ha desenvolupat per agents de la Comissaria General d'Informació (CGI), ha estat coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número Quatre.
L'operació ha comptat amb la col·laboració de la Brigada Provincial d'Informació de Sevilla, la Comissària de Policia Nacional de Dues Germanes i el Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT)-depenent del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI)-.