Amb la participació de més de 160 policies, guàrdies de fronteres i agents d'intel·ligència de 21 països

La Policia Nacional organitza l'II Fòrum Internacional sobre Tráfico Il·lícit de Migrants i la Tracta d'Éssers humans a la Xarxa

Coordinat pel Centre Nacional d'Immigració i Fronteres (CENIF) de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, comptarà amb un exercici pràctic basat en la cerca d'informació en fonts obertes sobre xarxes d'immigració irregular i un exercici d'anàlisi estratègica sobre la situació actual i les perspectives de futur en la matèria

En l'edició d'aquest any s'ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència i amb la presència de representants i experts internacionals

Cartell Charlie Lima Bravo 2023

23/05/23

El Centre Nacional d'Immigració i Fronteres (CENIF) de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional ha organitzat l'II Fòrum Internacional sobre Tráfico Il·lícit de Migrants i la Tracta d'Éssers humans a la Xarxa. Durant dos dies, més de 160 policies, guàrdies de fronteres i agents d'intel·ligència de 21 països participaran -de forma presencial i online distribuïts en 41 equips- en l'exercici “Charlie-Lima-Bravo 2023”, un exercici pràctic basat en la cerca d'informació en fonts obertes sobre xarxes d'immigració irregular. A més, en aquesta segona edició de l'encontre es realitzarà un exercici d'anàlisi estratègica sobre la situació actual i les perspectives de futur en la lluita contra les xarxes d'immigració irregular.

Aquest any s'ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència i amb la presència de representants i experts internacionals. En concret, participen representants de les policies i guàrdies de fronteres de Colòmbia, Panamà, Brasil, El Salvador, Belize, Perú, Portugal, Canadà, Estats Units, Alemanya, Costa Rica, Regne Unit, Xile, Argentina, Guatemala, França i Espanya. A més, també estan presents agents d'intel·ligència de França, Croàcia, Mèxic, Equador, Romania i Espanya; i membres del Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades espanyoles.

Un espai de treball i anàlisi

La informació disponible a la xarxa és ingent i de gran utilitat per prendre decisions. La Intel·ligència de fonts obertes -també coneguda com OSINT- juga un paper cada vegada més important per a les Forces i Cossos de Seguretat. “Charlie Lima Bravo 2023” és un exercici internacional de modalitat “Captura la Bandera” en el qual policies, militars, guàrdies de fronteres i agents de serveis d'intel·ligència de diversos continents, analitzaran informació disponible en fonts obertes relacionada amb la comissió dels delictes de Tráfico Il·lícit de Migrants i la Tracta d'Éssers humans.

Aquesta experiència servirà per fomentar el treball en equip en la cerca d'informació, enfortir els llaços entre els especialistes dels diferents països i millorar la manera de lluitar contra les organitzacions criminals dedicades a aquesta tipologia delictiva. Els participants s'organitzaran en equips formats per 2-4 analistes als quals se'ls facilitarà una informació inicial en forma de reptes. A partir d'aquí, els seus integrants utilitzaran internet i les xarxes d'informació oberta per analitzar el seu contingut i resoldre'ls.

Anàlisi estratègica de la immigració irregular

Aquest any, com a novetat, es realitzarà un exercici d'anàlisi estratègica en el qual s'abordarà la situació passada, present i futura de la immigració irregular per part d'experts i conclourà amb una taula rodona. S'elaborarà un informe final amb les conclusions extretes pels experts que remetrà a tots els participants. La finalitat d'aquest exercici és aprendre d'errors i èxits anteriors. Igualment, es tracta d'entendre quins van a ser les dinàmiques de la immigració irregular i crear convergències entre els participants a la recerca de/a la recerca de solucions a problemes que afecten a tots els implicats en la lluita contra les xarxes d'immigració il·legal.

La primera edició d'aquest encontre internacional va reunir a un centenar d'experts

En la primera edició del fòrum internacional, que va tenir lloc el passat any, van participar més de 100 agents de 13 països en representació de 23 agències i organismes de seguretat, defensa i intel·ligència. Entre uns altres, van participar l'O.S. Customs and Border Agency (CBP) d'Estats Units, el Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol (CNI), el Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades d'Espanya (CIFAS) i la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional d'Espanya. També va participar el Grup Conjunt d'Intel·ligència Fronterera amb seu a El Salvador, en el qual es troben incardinats diversos països de Centreamèrica, la Policia Federal Alemanya, la Policia Federal de Brasil, la Policia Nacional de Colòmbia, el Servei Nacional Aeronaval de Panamà i el Centre Nacional d'Intel·ligència de Mèxic.