Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervingudes dues tones de cocaïna a una organització criminal que operava des de Sud-amèrica a través del Port de Vigo

L'operació s'ha saldat amb 8 detinguts, quatre d'ells a la ciutat de Vigo, a la qual s'haurien desplaçat des del sud peninsular per donar seguretat al trasllat de la substància fins a la Costa del Sol

05/05/23

Agents de la Policia Nacional i funcionaris de l'Agència Tributària han intervingut dues tones de cocaïna a una organització criminal que operava des de Sud-amèrica a través del Port de Vigo. L'operació s'ha saldat amb 8 detinguts, quatre d'ells a la ciutat de Vigo, a la qual s'haurien desplaçat des del sud peninsular per donar seguretat al trasllat de la substància fins a la Costa del Sol. S'han realitzat vuit entrades i registres de forma simultània a la província de Màlaga, on s'han realitzat les altres quatre detencions, en els quals s'han intervingut 58.000€ en efectiu.

Van aprofitar les rutes comercials de fruita fresca

Les recerques es van iniciar a l'estiu quan els agents de la Policia Nacional i funcionaris de l'Agència Tributària van compartir informacions sobre una organització que tindria previst introduir una important quantitat de cocaïna pel Port de Vigo. Es tractaria d'una organització que hauria estat molt activa en el Port d'Algesires, liderada per un històric narco que operava en el Camp de Gibraltar, i que pretenia ara obrir una nova via d'introducció d'estupefaent pel nord peninsular, aprofitant-se de les rutes comercials de fruita fresca amb Sud-amèrica.

Per part de les autoritats duaneres actuantes en el Port de Vigo, intensificant controls amb l'objecte de reafirmar la posició del Recinte Viguès com a territori impermeable a organitzacions criminals, es va detectar a els qui estarien darrere d'aquesta organització. Des d'aquest moment, dirigits per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional, es van coordinar recerques conjuntes amb la Policia Nacional amb la finalitat de detenir als responsables de la mateixa.

Les recerques realitzades han permès interceptar dos enviaments de prop de dues tones de clorhidrato de cocaïna. La primera intervenció va tenir lloc el dia 04 del mes de març, realitzada en origen per l'Adreça Antinarcóticos de Colòmbia en confiscar 1,3 tones de cocaïna en el Port de Cartagena (Colòmbia). Va ser la recerca posterior la que va permetre concloure que aquest estupefaent era propietat d'aquesta organització. El segon dels enviaments s'hauria interceptat el passat 25 d'abril a l'arribada del contenidor al Port de Vigo. En aquesta ocasió es van intervenir 650 quilograms de clorhidrato de cocaïna amb una puresa del 90%.

En tots dos casos la substància es trobava oculta a l'interior de dues palés de bananes, aprofitant les rutes comercials habituals que operen a la ciutat, quedant l'organització criminal neutralitzada al moment que s'ha interceptat el primer i únic enviament que hauria arribat al Port de Vigo.