Amb la col·laboració d'EUROPOL

La Policia Nacional allibera a 15 víctimes de tracta i desmantella el grup criminal que les explotava sexualment en cases de cites de Múrcia

Hi ha 14 persones detingudes entre les quals s'inclou el líder de l'organització que ha ingressat a la presó provisional

Les víctimes de l'organització eren tant dones com a homes que captaven principalment a Colòmbia i entre les quals es trobaven quatre germanes del capitost

Una de les víctimes hauria mort l'estiu passat després de realitzar un servei de llarga durada i haver consumit diverses substancies estupefaents

La recerca es va iniciar a partir d'una denúncia rebuda en el correu electrònic trata@policia.es del Servei d'Atenció a Víctimes de Tracta d'Éssers humans de la Policia Nacional

19/04/23

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d'EUROPOL, han alliberat a 15 víctimes d'una organització criminal que, presumptament, les explotava sexualment a diverses cases de cites de les localitats murcianes de Molina de Segura i Cabezo de Torres. Hi ha 14 persones arrestades, inclòs el líder de l'organització, que ha ingressat a la presó provisional.

Les víctimes eren tant dones com a homes que captaven principalment a Colòmbia i entre les quals es trobaven quatre germanes del capitost. Una d'aquestes víctimes hauria mort el passat estiu en un dels pisos, després de realitzar un servei de llarga durada amb consum de diverses substancies estupefaents i medicaments per a la disfunció eréctil.

La recerca es va iniciar gràcies a la denúncia rebuda en el correu electrònic trata@policia.es de la Policia Nacional en la qual s'informava de la possible existència d'una casa de cites en el municipi murcià de Molina de Segura. Les perquisicions iniciades en aquest moment van permetre concloure la presència d'una organització criminal que presumptament regentava, almenys des de 2017, tres pisos de cites en les localitats murcianes de Molina de Segura i Cabezo de Torres.

L'entramat es dedicava a explotar sexualment, tant a dones com a homes, aprofitant-se de les situacions precàries en les quals vivien i fins i tot de les relacions de parentiu o afectivitat. La majoria de les víctimes eren enganyades i captades al seu país d'origen, Colòmbia, pel propi cap de l'organització qui, després de convèncer-les, es feia càrrec dels preparatius del viatge i del seu finançament i en ocasions viatjava al costat d'elles des del país sud-americà. Una vegada a Espanya eren dirigides a un dels prostíbuls amb els quals explicava l'organització, on eren informades del deute que havien contret i que havien de saldar exercint la prostitució.

Germanes i víctimes

Els agents encarregats de la recerca han constatat que entre les víctimes de la trama es trobaven quatre germanes del capitost, qui aprofitant-se de la relació de parentiu i de la situació de necessitat per la qual aquestes travessaven a Colòmbia, va oferir la seva ajuda perquè viatgessin a Espanya i trobessin treball. No obstant això, i de la mateixa manera que altres víctimes, les germanes van descobrir ja al nostre país que havien estat enganyades i que havien adquirit un deute econòmic que havien d'amortitzar prostituint-se.

En els seus nombrosos viatges a Colòmbia el capitost de l'organització també contactava amb homes joves als quals engalipava amb falses promeses d'obtenir grans quantitats de diners si viatjaven a Espanya amb ell. Una vegada aquí, els forçava a mantenir relacions sexuals amb homes en els pisos prostíbul que regentava, i en ocasions fins i tot amb ell mateix.

Una parada cardiorespiratòria/cardiorespiratòria

En un d'aquests pisos, segons declaracions recollides pels investigadors, una dona transexual que exercia la prostitució per a l'organització va morir el passat estiu per una parada cardiorespiratòria/cardiorespiratòria. Segons aquestes mateixes afirmacions, la persona morta, just abans del fatal desenllaç hauria realitzat un servei de diverses hores de durada acompanyat del consum de diverses substancies estupefaents i medicaments per a la disfunció eréctil.

Control ferri i tracte degradant

El grup criminal allotjava en els pisos prostíbul de dos a sis persones. En aquests immobles, on també es venien substancies estupefaents, les sotmetien a un control ferri, exigint disponibilitat les 24 hores del dia amb un únic dia lliure a la setmana, havent de demanar permís per sortir al carrer. El tracte que rebien era intimidatorio i degradant, eren obligades a consumir drogues, i de cada servei sexual realitzat només rebien un percentatge del benefici, part del com devien a més destinar al pagament del deute.

La recerca, duta a terme per agents de la UCRIF de Múrcia i de la UCRIF Central de la Policia Nacional, ha finalitzat amb l'entrada i registre en dos habitatges de les localitats de Molina de Segura i Cabezo de Torres. En ells s'ha intervingut 12.000 euros en efectiu, un vehicle, 13 grams de cocaïna, 41 grams de marihuana, diverses pastilles de “popper”, medicaments per a la disfunció eréctil, així com diversos dispositius electrònics i documentació rellevant per a la recerca.

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.


NOTA: Els mitjans de comunicació que ho desitgin podran obtenir imatges al següent enllaç:

http://prensa.policia.es/tratamolina.rar