Operació conjunta de la Policia Nacional, la Policia Nacional Sueca - NOA (National Operation Division) i Europol.

Detingudes 19 persones pertanyents a una organització criminal dedicada al tráfico de drogues per carretera entre Espanya i Suècia

S'han confiscat en total 750 quilos de substàncies estupefaents que eren enviades a diferents ciutats

Els detinguts realitzaven compres a Espanya de mercaderia, que era exportada a altres països en camions en els quals introduïen la droga per realitzar el transport per carretera

14/04/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Nacional Sueca i EUROPOL, han desarticulat una organització criminal d'origen suec, dedicada al tráfico de drogues entre Espanya i Suècia per carretera, utilitzaven camions per transportar-la. S'han detingut a 19 en total als diferents països.

L'inici d'aquesta operació va tenir lloc a Suècia entre els anys 2019 i 2020, en una recerca de blanqueig de capitals, en la qual es va poder relacionar i identificar als responsables d'una d'aquestes xarxes amb el tráfico de drogues entre Espanya i Suècia, tenint a varis dels seus membres assentats a la província d'Alacant.

A partir d'aquest moment, i a través de diverses Ordres Europees de Recerca instruïdes per l'Audiència Nacional, al setembre del passat any es va començar a la recerca a Espanya, la qual ja estava sent per la seva banda igualment instruïda a Suècia.

Modus operandi de l'organització

Els investigats inicialment realitzaven compres a Espanya de mercaderia que era exportada a altres països en camions, en aquests vehicles introduïen la droga i realitzaven el transport per carretera utilitzant per a ells la cobertura dels documents justificatius per al transport d'aquesta mercaderia.

Es van aconseguir identificar tres enviaments amb aquestes característiques. En el primer es van intervenir 250 quilos de cànnabis en Gotemburgo amb destinació Suècia, en el segon detectat a Estocolm 300 quilos de cànnabis i en l'últim intervingut a Bordeus 162 quilos de marihuana.

Una vegada que es van poder acumular les suficients evidències contra els principals investigats al febrer del present any s'aconsegueix capturar a quatre dels integrants de l'organització al país nòrdic. A Espanya i en el marc d'una Ordre Europea de Detenció emesa per Suècia, es procedeix a la detenció d'una altra persona.

Setmanes més tard, es detecta un nou transport de droga dut a terme per una xarxa de transportistes d'origen lituà relacionada amb l'organització investigada. En tenir identificat el transport s'engega un dispositiu de vigilància i seguiment. Els conductors realitzen una parada a la província d'Alacant on dipositen la mercaderia per més tard introduir-la de nou en el camió.

Davant la certesa per part dels investigadors que en aquesta província s'ha introduït una nova partida d'estupefaent disposada a ser distribuïda a altres països europeus, es decideix interceptar el mateix, la qual cosa es fa quan aquest arribava al municipi de Castelló de la Plana.

Una vegada amb el camió assegurat, es procedeix a comprovar la càrrega que transporta, confirmant-se que a l'interior amagaven 44 quilos de marihuana, motiu pel qual es procedeix a la detenció dels conductors. L'endemà es procedeix a localitzar a la resta d'implicats en l'entrega de la droga i a realitzar el registre domiciliari de l'habitatge.

En realitzar el registre domiciliari de l'habitatge, es comprova que, en efecte, a l'interior de la mateixa es trobava instal·lat un cultiu il·legal de cànnabis sativa tipus “indoor”, el qual és desmantellat per complet, sent confiscades 250 plantes de marihuana a més de 8 quilos de cogollos de marihuana ja recol·lectats. En aquest moment, l'operació continua oberta i es continuen investigant altres xarxes implicades en aquest tipus de transports.