Les víctimes eren controlades amb un sistema ocult de càmeres d'enregistrament

La Policia Nacional allibera a la província de Màlaga a 20 dones explotades sexualment per una organització criminal

Han estat detingudes 34 persones per la seva presumpta implicació en els delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució, contra els drets dels treballadors i falsedat documental entre uns altres

L'organització forçava a les dones a prostituir-se durant jornades maratonianas sent sotmeses a una forta vigilància i a més, les obligava a vendre drogues entre els clients

S'han practicat 14 registres a Màlaga, les localitats malaguenyes de Marbella i Estepona, i la ciutat gaditana d'Algesires, intervenint-se 82.000 euros en efectiu, 600 grams d'haixix, diverses dosis de cocaïna i “tucsi” -coca rosa-, un vehicle sostret, armes prohibides, càmeres d'enregistrament i documentació fraudulenta

04/04/23

Agents de la Policia Nacional han alliberat a la província de Màlaga a 20 dones explotades sexualment per una xarxa criminal els integrants de la qual les sotmetien a una fèrria vigilància, a través d'un sistema ocult de càmeres d'enregistrament. En el marc de l'anomenada operació “Muralla”, 34 persones han estat detingudes per la seva presumpta participació en delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució, contra els drets dels treballadors, falsedat documental, contra la salut pública, ocupació il·legal d'immobles, tinença il·lícita d'armes, entre uns altres.

Segons les perquisicions, la trama obligava a les víctimes a prostituir-se durant jornades maratonianas i, a més, les forçava a vendre estupefaents entre els clients. S'han practicat un total de 14 registres a Màlaga cabdal, en les localitats malaguenyes de Marbella i Estepona, i a Algesires (Cadis), intervenint-se 82.000 euros en efectiu, 600 grams d'haixix, diverses dosis de cocaïna i de “tucsi” -cocaïna rosa-, un cotxe robat, armes prohibides, càmeres d'enregistrament, telèfons mòbils i documentació fraudulenta.

La recerca es va iniciar en 2021 a partir d'una informació que apuntava a l'existència, en la costa malaguenya, d'un grup organitzat compost per ciutadans d'origen espanyol i sud-americà, els quals captarien dones en situació de vulnerabilitat, a fi d'explotar-les laboral i sexualment, duent a terme un ferri control sobre les mateixes. Les indagacions practicades van donar amb una xarxa perfectament organitzada que es dedicava a captar dones, sobretot de Colòmbia, mitjançant falses promeses laborals.

Enganyades i endeutades

D'entre les 20 dones alliberades durant l'operació “Muralla”, els agents van localitzar a dues víctimes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, les quals havien estat enganyades al seu país d'origen i havien contret un deute amb l'organització pel pagament del viatge fins a Espanya, que havien de saldar exercint la prostitució.

Després de la pràctica de diverses gestions, els investigadors van constatar el ferri control que la trama exercia sobre les dones, disposant fins i tot, a les cases de cites, de sistemes ocults de càmeres de video que gravaven a les treballadores i als clients –sense que els mateixos tinguessin coneixement-, per a una major control de l'activitat.

L'organització aconseguia beneficis, no només amb l'explotació laboral i sexual –les dones havien d'estar disponibles les 24 hores del dia-, sinó també de la venda de substàncies estupefaents i l'ocupació il·legal d'immobles, que, a través de contractes fraudulents de lloguer, explotaven com a prostíbuls.

Utilitzaven empreses interposades, donant aparença de legalitat

A més, els investigats utilitzaven un entramat d'empreses interposades, donant aparença de legalitat, que usaven per delinquir, entre els quals es trobaven diversos negocis de reparació i desballestament de vehicles situats entre Màlaga i Algesires.

L'operació ha finalitzat amb la detenció de 34 persones per la seva presumpta implicació en la trama, distingint-se entre les mateixes des d'encarregats de tasques comptables i gestió dels prostíbuls, fins a una àmplia xarxa de col·laboradors i consorts.

En els 14 registres realitzats en domicilis particulars, cases de cites i tallers, a Màlaga cabdal, Sant Pere Alcántara, Estepona i Algesires, s'han confiscat  82.000 euros en efectiu, 600 grams d'haixix, diverses dosis de cocaïna i de “tucsi” -cocaïna rosa-, un cotxe robat, armes prohibides, càmeres d'enregistrament, telèfons mòbils i documentació fraudulenta. Durant l'operatiu es va poder comprovar la vigilància a la qual eren sotmeses les víctimes, fins i tot a través de sistemes de videovigilancia.

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.