Detectada en tot el territori nacional

La Policia Nacional avisa sobre l'estafa contactless, una nova modalitat de robatori a persones majors

 Dues persones han estat detingudes a Granada com a presumptes integrants d'un grup criminal dedicat a estafar a usuaris de caixers automàtics mitjançant aquest nou sistema  El modus operandi consisteix que un o diversos delinqüents ofereixen la seva ajuda a la víctima, generalment persona d'avançada edat o sense coneixements tecnològics, a qui distreuen mentre que un altre component realitza els reintegraments en efectiu  La Policia Nacional aconsella no deixar-se ajudar per persones que es troben en els voltants dels caixers, acudir acompanyats a les entitats bancàries i tapar amb una mà el teclat en introduir el nombre secret

17/03/23

La Policia Nacional alerta sobre una nova modalitat de robatori dirigit, especialment, contra les persones majors o sense coneixements tecnològics. Es tracta de l'estafa contactless, i ha estat detectada en tot el territori nacional

El modus operandi utilitzat en aquesta nova modalitat consisteix a abordar a persones majors quan es disposen a operar en caixers automàtics que ells mateixos han manipulats prèviament en obstruir les unitats d'inserció de targetes. Durant el procés, un d'ells s'encarrega de distreure a la víctima, mentre que l'altre efectua reintegraments de diners que oscil·len entre els 200 i els 1.150 euros, de la substracció dels quals es percatar els perjudicats amb posterioritat, quan els delinqüents ja s'han marxat del lloc. Els estafadors actuen amb un repartiment de rols establert entre els membres del grup, tractant de dificultar la labor d'identificació dels agents en ocultar els seus rostres, en canviar contínuament la seva peces de vestir i en utilitzar complements com a capells, ulleres de sol, mascarillas, perruques, extensions de pèl o fulards, entre uns altres.

Dues dones detingudes a Granada

Dues dones han estat detingudes a Granada per agents de la Policia Nacional durant una operació dirigida contra aquest nou tipus de robatori. Les arrestades oferien la seva ajuda per utilitzar el sistema contactless a les seves víctimes després d'haver inutilitzat les ranures de les targetes. Aquestes dues dones havien estafat prèviament a, almenys, set víctimes més. La recerca es va iniciar a principis de febrer, quan es va detectar un augment en les substraccions en entitats bancàries.

Les detencions es van produir dimecres passat al matí, quan els agents van detectar la presència d'aquestes dues persones utilitzant un caixer d'una entitat bancària situada en el districte Sud de Granada. Durant un seguiment discret, van observar com una d'elles es va desplaçar a un altre caixer que també va manipular. Els policies van comprovar l'obstrucció de les ranures de tots dos caixers i com les sospitoses van ocultar els seus rostres amb mascarillas quan s'apropaven a les diferents entitats bancàries. També van modificar i van intercanviar les peces i complements que vestien en els desplaçaments d'una entitat bancària a una altra. De moment, els investigadors han identificat a Granada a set víctimes d'aquest nou tipus d'estafa, mentre que les detingudes ja han estat posades a la disposició de l'autoritat judicial.

Consells per garantir la seguretat

La Policia Nacional aconsella no deixar-se ajudar per persones que es troben en els voltants dels caixers i fer-ho únicament per personal de les entitats bancàries. A més, es recomana a les persones majors que acudeixin a les entitats bancàries acompanyats de familiars o persones de la seva confiança. Finalment, també és necessari ocultar amb una mà el teclat del caixer per impedir que persones alienes puguin llegir el nombre secret.