Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Interceptats en aigües a l'oest de les illes Canàries dos velers carregats amb més d'1.100 quilos de cocaïna

Les dues embarcacions han estat abordades pel Buc d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera

08/03/23

- Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han interceptat en aigües a l'oest de les illes Canàries un veler, de nom ‘My Love’, que portava una càrrega de cocaïna. Després de l'abordatge per part del Buc d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'ha procedit a la detenció dels dos tripulants, de nacionalitat espanyola. La tripulació i el veler han estat traslladats fins al port de Tenerife per a la seva posada a disposició judicial.

En el marc d'una altra recerca, s'ha abordat un segon veler, també amb estupefaent, de manera que la quantitat intervinguda en els dos velers suma un total de més d'1.100 quilos de cocaïna

En el marc de les actuacions de vigilància i prevenció que es realitzen habitualment, i a través del sistema de comunicació internacional entre el MAOC-N i el CITCO es rep informació de la DEA d'EUA, amb la col·laboració de la NCA britànica que indicaria que un veler denominat ‘My Love' podria trobar-se prop de la posició del buc ‘Fulmar'. Com a conseqüència de l'anterior, el patruller del Servei Vigilància Duanera rep instruccions per dirigir-se en demanda cap a aquesta embarcació, que és localitzada i abordada en la tarda del 3 de març, a unes 350 milles de Santa Cruz de Tenerife.

En l'embarcació ‘My Love' amb pavelló de Bèlgica, es podia observar a simple vista que transportava una quantitat indeterminada de fardells dels utilitzats habitualment per al transport de cocaïna. Després de comptar amb l'autorització de les autoritats belgues es procedeix a abordar el veler, a la confiscació de la cocaïna que portava l'embarcació i a la detenció dels seus dos tripulants, de nacionalitat espanyola.

Aquesta operació ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional i el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

Dificultats d'abordatge i remolc

Es dona la circumstància que el Buc Fulmar es trobava immers en un altre operatiu fruit del com s'havia intervingut prèviament un primer veler que portava també cocaïna, i que estava sent remolcat amb destinació a les Illes Canàries en el marc d'una recerca conjunta dels tres cossos policials, actuació que continua oberta.

Tant els detinguts, com les embarcacions, la droga i les diligències policials passaran a disposició judicial. Aquestes operacions són dues més de les efectuades pels efectius dedicats a la repressió del narcotràfic contra el tráfico de drogues en la denominada ‘Ruta Atlàntica' de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per pesquers, mercants i, com en aquest cas, velers procedents de Sud-amèrica que pretenen la introducció de l'estupefaent en el continent europeu.