En una operació conjunta amb la Policia Nacional de França

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a l'enviament de cannábicos a França ocults en camions

S'han confiscat un total de 247 quilos de cogollos de marihuana, petites quantitats d'haixix, gairebé 40.000 euros i un arma de foc

Han estat detingudes set persones i s'han efectuat dos registres en finques situades a Sevilla i Màlaga que actuaven com a “guarderies” de les substancies estupefaents abans de ser posades en circulació

Es tracta d'una recerca duta a terme entre agents de la Policia Nacional espanyola i de la Policia Nacional de França en el marc de l'EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal) i ha estat cofinançada per la Unió Europea

06/03/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Nacional de França, han desarticulat una organització criminal dedicada a l'enviament de cannábicos ocults en mercaderia legal a través de camions marroquins amb destinació França. L'estupefaent ho recollien en dues “guarderies” –com es coneix en l'argot policial al lloc on s'oculta la droga fins a la seva posada en circulació-, situades a Sevilla i Màlaga. S'han confiscat total de 247 quilos de cogollos de marihuana, petites quantitats d'haixix, gairebé 40.000 euros i un arma de foc.

L'operació es va iniciar el passat mes de novembre quan els investigadors van recaptar informació sobre uns subjectes assentats a Benalmàdena i Fuengirola presumptament dedicats al tráfico de drogues, principalment haixix i marihuana, amb destinació França.  Les recerques van permetre localitzar un habitatge usat com a “guarderia”, on els investigats ocultaven una furgoneta i un turisme que utilitzaven per recollir la substancia estupefaent. També van observar com els investigats canviaven les plaques dels vehicles abans de cadascun dels seus viatges a les “guarderies”, les quals comptaven amb fortes mesures de seguretat.

En aquests viatges transportaven embalums des de l'interior dels vehicles als habitatges on preparaven l'estupefaent per al seu enviament. A mitjan novembre, el grup criminal es va desplaçar a un polígon de Màlaga on van contactar amb un camió marroquí que es dirigiria posteriorment a França.

Un camió va impactar contra una barrera de seguretat en intentar escapolir-se

Una vegada que els investigadors van detectar el procediment emprat per l'organització, a mitjan desembre es van observar nous moviments que coincidien amb l'apilament de substàncies estupefaents, per la qual cosa els agents  van dur a terme un operatiu per arrestar als implicats. Quan els investigats van abandonar l'habitatge en tres vehicles -dos turismes i una furgoneta-  per reunir-se amb un camió, aquest en detectar la presència policial va començar a zigzaguear per l'autopista fins a impactar amb un de les barreres de seguretat exteriors.

En inspeccionar el vehicle  els investigadors van trobar tres bolsones a l'interior de la cabina i altres quatre en una oquedad en els baixos de la plataforma del tràiler, contenint cogollos de marihuana envasats al buit amb un pes aproximat de 165 kg.

Posteriorment es va dur a terme un registre en els habitatges on es van localitzar prop de 37.000 euros en metàl·lic, dos aparells destinats a localitzar dispositius de geolocalització, diverses pastilles d'haixix, matrícules alemanyes i franceses, i diversa documentació que apuntava a enviaments regulars de diversos centenars de quilos d'haixix i cànnabis.

S'utilitzaven finques per al cultiu indoor de marihuna 

Gràcies a l'operatiu policial, es va detectar que ambdues finques estaven involucrades en l'activitat criminal, comptant amb instal·lacions elèctriques associades al cultiu indoor de marihuana, ús de gossos de vigilància i presència de persones que vigilaven les substancies estupefaents.

Després de l'entrada i registre en les finques, situades a Sevilla i Màlaga,  es va intervenir un arma de foc talla, una petita plantació indoor de marihuana i diversa documentació referides a transaccions prèvies de droga. Han estat detingudes un total de set persones com a presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal, tráfico de drogues, d'armes i defraudació de fluid elèctric.

Recerca cofinançada per la Unió Europea en el marc EMPACT

La recerca s'ha dut a terme per agents de la Policia Nacional espanyola i de la Policia Nacional de França en el marc de l'EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives). A través d'aquest marc, els Estats membres de la Unió Europea, les agències i altres socis de la UE col·laboren estretament per fer front a les principals amenaces delictives mitjançant accions operatives conjuntes concebudes per desarticular les xarxes delictives, les seves estructures i els seus models de negoci. La recerca desenvolupada en aquest marc ha comptat amb el cofinançament de la Unió Europea dins del suport que es dona als Estats membres per combatre la criminalitat en camps com el tráfico de cànnabis, heroïna i cocaïna entre altres matèries.