A la ciutat d'Elx

La Policia Nacional deté a una parella que va crear una xarxa d'agències de models per explotar sexualment a més de 120 dones

Havien creat un entramat empresarial amb agències de models o productores de cinema fent-se passar per empresaris del sector per captar a les víctimes

Algunes de les víctimes van ser agredides sexualment i eren obligades a portar dispositius de geolocalització per estar disponibles a tot moment

Als arrestats, que han ingressat a la presó, se'ls imputen els delictes d'agressió sexual continuada, prostitució coactiva i falsedat documental

04/03/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a una parella per explotar sexualment a més de 120 dones a Elx (Alacant). Havien creat un entramat empresarial amb agències de models o productores de cinema per captar a les víctimes. Algunes de les víctimes van ser agredides sexualment i eren obligades a portar dispositius de geolocalització per estar disponibles a tot moment. Als arrestats se'ls imputen els delictes d'agressió sexual continuada, prostitució coactiva i falsedat documental.

La recerca es va iniciar quan una de les víctimes va informar als agents que l'havien explotat sexualment durant més de cinc anys i que fins i tot havia estat víctima d'agressions sexuals sense haver denunciat fins al moment per temor a represàlies.

Immediatament els agents van activar els mecanismes per donar protecció a la víctima i es van iniciar les perquisicions per comprovar si poguessin existir més dones sofrint els mateixos fets.

Durant la recerca els agents van poder constatar que els presumptes autors actuaven en el marc d'un entramat empresarial en el qual figuraven agències de models o productores de cinema, que utilitzaven a manera de ganxo per atreure a les víctimes. Els arrestats es feien passar per representants del sector per prometre a les seves víctimes una carrera professional d'èxit al món de la moda o el cinema, i per donar major credibilitat a l'engany confeccionaven per a cada dona un book de fotos. Una vegada captades eren coaccionades i amenaçades per exercir la prostitució.

Obligades a portar un dispositiu de geolocalització

Les víctimes eren sotmeses per exercir la prostitució durant jornades maratonianas i eren obligades a mantenir relacions sexuals fins i tot encara que es trobessin malaltes. A més per tenir sotmeses a les dones a tot moment les obligaven a portar dispositius de geolocalització perquè estiguessin disponibles a tot moment. Si les víctimes es negaven o es mostraven reticents a prestar els serveis sexuals, eren amenaçades, castigades amb multes o directament els eliminaven qualsevol ingrés econòmic al que tinguessin dret.

Paral·lelament, les víctimes eren forçades a mantenir relacions sexuals amb les seves proxenetas cada vegada que aquests ho demanessin sota amenaces de mort si no accedien. Aquestes agressions, entre les quals s'incloïen pràctiques sadomasoquistes, es produïen de forma habitual i era una “prova” que havien de passar per garantir que deixarien satisfets als clients.

Durant el dispositiu policial, es va aconseguir la detenció d'aquestes persones, i es van dur a terme diversos registres simultanis en els locals i negocis que regentaven en les localitats alacantines d'Elx i Novelda, en els quals es van reunir proves suficients per a la imputació dels arrestats i la identificació de més de 120 víctimes.

Finalment els detinguts van ser posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia d'Elx, qui va decretar el seu immediat ingrés a la presó. La recerca continua oberta ja que no es descarta que puguin aparèixer noves víctimes.