En la segona fase de l'Operació Conífera de la Policia Nacional amb INTERPOL i EUROPOL

Detingudes 23 persones d'una organització criminal presumptament involucrada en l'amaño de partits de futbol

Aquests arrests, entre els quals es troben membres actius de l'organització criminal, s'han dut a terme a diverses províncies -Badajoz, Cadis, Ciudad Real, Còrdova, Tenerife i a la Ciutat Autònoma de Ceuta- i se sumen a les 21 detencions que es van realitzar en la primera fase de l'operació

Alguns dels arrestats venien els seus comptes de joc perquè els integrants de l'organització fessin apostes online en partits amañado aconseguint ingressos entre 4.000 i 24.000 euros per compte de joc

Per a la realització de les apostes s'aprofitaven dels vincles personals amb jugadors i integrants dels equips de futbol, operant especialment en l'àmbit de la RFEF, la Lliga Nacional de Gibraltar i la Lliga d'Andorra

31/01/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb INTERPOL i EUROPOL, en el marc de la segona fase de l'Operació Conífera, han detingut a 23 persones presumptament incriminades en l'amaño de partits de futbol en l'àmbit de la RFEF, la Lliga Nacional de Gibraltar i la Lliga d'Andorra. Els arrests, entre els quals es troben els membres actius de l'organització criminal, s'han dut a terme a diverses províncies –Badajoz, Cadis, Ciudad Real, Còrdova, Tenerife i a la Ciutat Autònoma de Ceuta- i se sumen a les 21 detencions que es van realitzar en la primera fase de l'operació.

Alguns dels arrestats venien els seus comptes de joc perquè els integrants de l'organització fessin apostes online en partits amañado aconseguint ingressos d'entre 4.000 i 24.000 euros per compte de joc.


La recerca es va iniciar després de les detencions i registres duts a terme després de la primera fase de l'operació, en la qual es va detenir a 21 persones a les províncies de Cadis, Badajoz, Sevilla i Almeria per presumpta pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu i estafa als operadors de joc.

L'anàlisi de les dades va permetre als investigadors aprofundir en el modus operandi de l'organització, identificant tant a futbolistes que haurien participat en l'amaño de partits de futbol com a persones que s'encarregaven d'obrir comptes de joc online i comptes bancaris per les quals circulava els diners de l'organització. Aquest sistema de creacions de comptes i transferències dificultava la traçabilitat del capital i la vinculació dels investigats.

Facilitaven informació interna dels equips

El modus operandi de l'organització criminal constava de quatre fases diferenciades. Una primera etapa en la qual l'esportista facilitava informació interna dels equips de futbol, la qual cosa aportava als integrants de l'organització i apostantes, un avantatge competitiu quant al coneixement de les alineacions d'última hora, descartis, sistema de joc, i altres aspectes que ens coneguts públicament.

En la segona fase es duia a terme el concert d'amaño esportius, creant-se grups de comunicació encriptats formats pels líders de l'organització i els esportistes per a gestes els amaño i obtenir grans beneficis econòmics.

Durant la tercera etapa, es duien a terme les apostes esportives tant de manera online com a presencial en cases d'apostes. Quan les apostes eren tramitades de manera online utilitzaven identitats diferents per evitar la interrelació entre els membres de l'entramat criminal i quan es feien de manera presencial, s'executaven les apostes per petits imports per evitar que el cobrament posterior del premi generés l'emissió de certificats per a la Hisenda Pública per part dels salons de jocs.

Per finalitzar les accions fraudulentes, els líders de l'organització distribuïen els beneficis generats durant les apostes entre els esportistes implicats i la resta de la trama.

Futbolistes, conseguidor d'identitat i “mules “ per cobrar

L'estructura de l'organització estava composta en un primer graó pels líders de la trava, dues persones que gestionaven els comptes de joc online i les apostes presencies. Un segon esglaó de la trama ho formaven els jugadors de futbol que aprofitaven la seva condició per organitzar els amaño esportius en els equips sota la seva influència.

Una altra part de l'organització era la formada per conseguidor i per “mules”, els primers aportaven identitats per operar en les apostes online i els segons, encarregats d'acudir presencialment als locals de joc per realitzar les apostes fraudulentes i cobrar els premis obtinguts.

Fruit de la recerca desenvolupada en les dues fases durant els anys 2021 i 2022, s'ha aconseguit la desarticulació total de l'organització criminal dedicada a la realització d'amaño esportius en partits de futbol. En la primera fase es va detenir a 21 persones a les províncies d'Almeria, Badajoz, Cadis i Sevilla, mentre que en la segona fase s'han practicat 23 detencions. Els investigadors estimen que li muntant total estafat podria ser superior als 500.000 euros.

Per a l'esclariment dels fets i la desarticulació de l'entramat criminal, s'ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL, INTERPOL, del Servei de Recerca Global del Mercat d'Apostes (SIGMA) depenent de la Direcció general d'Ordenació del Joc, de la Unitat Anti Amaño de la UEFA, així com de la La Lliga i de la Real Federació Espanyola de Futbol. S'investiguen més de 30 partits en competicions esportives i la recerca continua oberta.